Orantes

Expoziție Mihai Sârbulescu la Galleria 28

În perioada 17 decembrie, 2022  – 17 ianuarie, 2023, la Galleria 28, va putea fi vizitată expoziția „Orantes”, semnată Mihai Sârbulescu. Organizată de Galleria 28 și curatoriată de Maria Pașc, expoziția aduce în atenția publicului cele mai recente lucrări semnate de pictorul bucureștean.

Despre expoziție, curatorul, Maria Pașc notează: Mihai Sârbulescu, vorbitor fără cusur, lasă pictura să glăsuiască în numele său, pe limba ei. Ce este limbajul picturii? Mare, mic, mijlociu, cald, rece, un, doi, trei, pasaj!

Este limpede că vorbește despre abstract pentru că limbajul picturii este abstract. Dar, când acest abstract se revarsă într-o reprezentare pe suprafața pânzei, avem de-a face cu o poveste. Splendid! Acolo, pe suprafață, se povestește. Kandinsky spune că este fals când se socotește că subiectul în pictură nu contează:  un cal alb și o oaie albă nu înseamnă același lucru. Cal alb însemnă cal plus alb, oaia înseamnă oaie plus alb. Cuvânt și pictură. A picta figurativ, a reprezenta figurativ este interdisciplinar, este poezie, poveste și pictură.

Mihai, în pictură, ne arată ceea ce vrea el să arate, și este atât de încăpățânat și voitor să arate ce vrea să arate, și anume că ce nu se cuprinde în mistic nu există. Totul este minune! Totul este tainic, taină pusă în față. Orantes:

«Să ningă peste noi cu miei doar astăzi

Să ningă inima în noi

Noi niciodată nu am fost noroi

O spun și mieii care ning pe noi

O, dulce, mult prea dulce tu, fecioară,

Care mi l-ai făcut pe Iezus chiar din flori

Ce zici că ninge mieii peste noi

Ce zici că ninge mieii peste seară

Și pe zăpadă că noi ningem amândoi» (Nichita Stănescu)

Expoziția „Orantes” poate fi vizitată în perioada  17 decembrie, 2022  – 17 ianuarie, 2023, de luni până sâmbătă, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara. Programarea pentru vizitare se face la numărul de telefon 0040(0)722 503 028 sau pe e-mail [email protected].