Dată: 20 septembrie – 10 octombrie

Oră: 19:00
Locație: București
Gina Patrichi 8, sector 1, București

Continuăm seria de expoziții în care prezentăm artiști plastic maghiari din Transilvania cu un artist și pedagog desăvârșit. Zsigmond Aranka s-a născut la Bățanii Mari și după o traiectorie lungă ce a cuprins orașe precum Târgu Mureș, Cluj, Odorheiu Secuiesc, Székesfehérvár (Ungaria) și New York s-a întors la Odorheiu Secuiesc. Artista care a studiat la universitate arta textilă, prezintă în această expoziție doar picturi, simetrii fotografiat și serigrafii, o părticică dintr-o operă extrem de vastă.

Expoziția va fi vernisată de Pădureț Mónika, artist plastic.

„Zsigmond Aranka, născută în Bățanii Mari (jud. Covasna), absolventă a Liceului de Artă Târgu Mureș, promoția 1967, a fost eleva lui Piskolti Gábor, Nagy Pál și Bordy András. Între anii 1967 și 1973 a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, secția textile, sub îndrumarea lui Szentimrei Judit, Bene József și Doina Hordovan. După terminarea studiilor, devine profesoară la Școala de Artă din Odorheiu Secuiesc, iar începând cu anul 1981 predă și metodologia artei la Liceul Pedagogic, secțiile maghiară și română. În anul 1985 se stabilește la Székesfehérvár, în Ungaria, unde își continuă atât cariera artistică, cât și pe cea pedagogică. În 1986 își face debutul în Ungaria, la Expoziția de Artă Transdanubiană din Kaposvár cu trei tablouri. În 1992, o regăsim ca membru fondator al Societății Artiștilor din Fehérvár. Pe parcursul anilor, lucrările sale au fost prezentate în numeroase expoziții personale și de grup. Timp de 14 ani a lucrat la New York ca restaurator de covoare antice, având parte de cea mai importantă experiență artistică a vieții sale, primind recunoaștere și apreciere profesională. La cererea elevilor săi, se întoarce la Székesfehérvár, însă dorința ei era să-și petreacă bătrânețea în Transilvania. Acesta devine realitate în 2019, când se stabilește la Odorheiu Secuiesc, unde și-a adus toată opera și unde lucrează cu aceeași sârguință cu care a făcut-o mereu de-a lungul carierei.

Zsigmond Aranka nu urmează și nu imită niciun curent artistic anume, ci, inspirându-se din propriile experiențe, se exprimă într-un limbaj vizual variat prin diferite tehnici, genuri și tematici: de la tapiserie, la pictură în ulei, desene în creion și tuș.” (Lőrincz Ildikó, muzeograf)

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 10 octombrie 2022.