Festivalul SIMULTAN, dedicat artelor interdisciplinare, revine cu o nouă ediție în perioada 10 – 18 septembrie 2022, având ca temă centrală The Changing and the Indeterminate.

Ediția XVII își propune să canalizeze idei și să genereze perspective noi în contextul (post)pandemiei globale și al urmărilor sale, precum și al reverberațiilor cauzate de războiul din Ucraina, elaborând activ prin intermediul unor producții artistice și teoretice teme și subiecte precum viitorul și potențialul artei într-o perioadă de transformări masive. Astfel, titlul ediției din 2022 ‘The Changing and The Indeterminate’’ își propune să memoreze, să exploreze și să valorifice această stare de tranziție prin reflecție speculativă, un tip de simulare euristică ca o reactivare conștientă a comportamentului trecut stocat în memorie.

Deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 10 Sept. ora 19:00 la Muzeul Corneliu Miklosi, Take Ionescu, 56.

Programul complet și mai multe informații pe site www.simultan.org/2022. Biletele vor putea fi achiziționate doar de la locație. Toate detaliile aici

Locațiile și programul celei de-a XVII-a ediții

Festivalul se desfășoară în trei locații din Timișoara, aflate la o distanță de mers pe jos una de cealaltă – Muzeul Corneliu Mikloși, Comenduirea Garnizoanei și Escape Underground Hub.

Organizatorii propun publicului un program de opt zile care va include spectacole audio-vizuale, proiecții de artă video, expoziții și prezentări de artist.

Performance-uri audio-vizuale / 10-11 Sept. & 16-18 Sept. / Muzeul Corneliu Miklosi

Această secțiune aduce împreună la Timișoara 17 artiști activi în zona experimentală și proiectele lor. În creațiile lui Cătălin Crețu (RO) se regăsesc diferite genuri, de la muzică de cameră, corală şi opusuri simfonice la muzică electronică, muzică asistată de calculator, instalații și lucrări multimedia interactive.  Anne Wellmer (NL) folosește în munca ei înregistrări de teren, procesarea sunetului live și sunetul generat electronic, care se schimbă între muzică pe bandă, improvizație, instalație și performance. Proiectul  angstwurm 2.0  (micleusanu m.) investighează dinamicile turbulente care ne transformă progresiv în „agregate schizo-paranoide”. Artista sonoră crys cole (CA/DE) generează sunete subtile și imperfecte prin gesturi haptice și materiale aparent banale pentru a crea lucrări cu nuanțe texturate care acordează continuu urechea. Mario de Vega (MX) folosește frecvențe provocatoare despre care se spune că induc reacții viscerale audienței și sunetul ca instrument pentru a confrunta problemele contemporane înconjurătoare și experiențele personale de vulnerabilitate. Eryck Abecassis (FR) încearcă să obțină un lirism electronic amestecând zgomote și note, dezordine și melodie. Proiectul SINCRONIC TRASH al  o_b_i_e_c_t și Gabriel Almași (RO) urmărește crearea unor straturi sonore și vizuale fluide cu o evoluție stochastică. Billy Roisz (AT) este specializată în feedback-ul video și interacțiunea video/sunet folosind monitoare, camere, console de mixaj video, un videosynth auto-construit, computer, o chitară bas și, uneori, platane pentru a genera video și sunet. Ale Hop (DE) creează un repertoriu complex de tehnici de chitară neortodoxe cu drone psihedelice. Trio-ul de improvizație electronică experimentală Kamon Kardamom (HU) are o abordare bazată pe explorare continuă, extinzând granițele situației tradiționale de concert. KRASIS, proiectul colaborativ format din Annabelle Playe și Alexandra Rădulescu (FR) își propune să pună în evidență existența unui teren comun pentru conversație – o stare de spirit contemporană care intersectează mai multe puncte de vedere fără a șterge individualitățile. Creațiile artistei Zavoloka (UA) provin întotdeauna dintr-o bază conceptuală foarte puternică, dezvăluind creații care sunt mai mult decât muzică, combinând elemente tradiționale și mecanice pentru a arăta nemărginirea libertății sale creative.

Expoziții, proiecții de artă video și programe conexe / 12-18 Sept. / Comenduirea Garnizoanei

În timpul săptămânii, publicul va putea descoperi la Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății nr.5, expoziția centrală ce cuprinde o selecție de artă video propusă de 41 de artiști din întreaga lume, strâns legată de tema din acest an a festivalului și selectată în urma unui apel deschis. 

Expoziției centrale i se adaugă o serie de trei proiecte conexe, în parteneriat cu alte inițiative și organizații culturale. The Somatist, the Entropist and the Skeptic este un proiect artistic și orientat spre cercetare al artiștilor Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose și Cătălin Crețu iar programul din cadrul festivalului va consta într-o serie de instalații de artă interactive, la intersecția dintre artă și știință.

Programul Post Muzica, un proiect dedicat sunetului și artiștilor activi în zona experimentală a muzicii contemporane curatoriat de Micleuşanu M., va cuprinde șase lucrări audio-vizuale proiectate, realizate de artiștii Constantin Basica, Ioana Vreme-Moser, Silent Strike (Ioan Titu), Lala Misosniky, Cosmin Nicolae și Călin Torsan.

Tot la Comenduirea Garnizoanei, publicul va putea descoperi și o serie de cinci instalații multimedia concepute de Dorian Bolca, Claudia Chiriță, Denis Flueraru, Ștefan Sava și Andrei Tudose, create în cadrul atelierelor Where ART thou?. Proiectul este inițiat de Rezidența9 în parteneriat cu Simultan festival și este conceput ca un eveniment anual în jurul artei, științelor sociale și umaniste în care tehnologia este atât o metodă, un instrument de producție și comunicare, cât și o sursă de inspirație. 

Prezentări / 11, 13, 15 Sept. / Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi & Comenduirea Garnizoanei

Festivalul include și o serie de prezentări și prelegeri performative. Anne Wellmer prezintă proiectul Sonic Portraits care invită participanții să se joace cu acustica spațiului, cu rezonanțele și cu distanța față de ascultător. Arne Hendricks explorează în mod deliberat granițele valorilor culturale specifice care definesc relația noastră cu planeta. Yun Lee va prezenta On Illegibility, o prelegere performativă despre politica de identificare în dezvoltarea și utilizarea tehnologiei biometrice, cum sunt recunoașterea facială și scanerele de amprente.

The Afterparty / 16-17 Sept. / Escape Underground Hub

Pentru weekendul de închidere al festivalului ne vom întâlni la Escape Underground Hub. Vineri, DJ set-ul lui MNNN (Mario de Vega) va cuprinde de la sunete brute la cele psihedelice și producție de muzică electronică contemporană.

Sâmbătă, Mini Zucchini (RO) experimentează cu stilurile new beat, electro și italo. DJ set-ul Ecei Özel (TR)  va include tranziții de electro, disco, leftfield techno, new wave, ce vor duce la momente foarte intense pe ringul de dans. Setul Albertei Balsam (NL) prezintă o combinație caracteristică de leftfield techno, electro, IDM, beat-uri întrerupte și break-uri, pivotând între experimente excentrice și beat-uri îndrăznețe și tăioase.

Actualizări zilnice pe Facebook event & Instagram

SIMULTAN este un festival anual organizat de Asociația SIMULTAN, dedicat artelor interdisciplinare – proiectelor media emergente, muzicii experimentale și proiectelor audio-vizuale, cu scopul de a susține formele noi de exprimare artistică.

Evenimentul din 2022 este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului și al Consiliului Local Timișoara prin Centrul de Proiecte și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN, în parteneriat cu Direcția Județeană Pentru Cultură Timiș, Fundația9 și Multiplexity.