Participante: Sandra Muteteri Heremans, Klara Hobza, Alina Kleytman, Anna Olszewska, Goda Palekaitė, Delia Popa
Curatoare: Anna Smolak

Când: 30 septembrie 2022
Unde: Siliștea Snagovului și împrejurimile

La finalul verii, în jurul satului Siliștea Snagovului și a lacului Snagov, într-un itinerar care ne va purta la Stația Experimentală de Cercetare, unde un grup de prieteni au creat un experiment pentru un viitor căruia îi mai putem încă da formă; la palatul lui Ceaușescu și pe vaporașul Dolce Vita; pe un pod anonim și într-un autocar care ne va ghida din București, șase artiste, cercetătoare în știință și activiste vor coregrafia lecture-performances care să deschidă puncte de vedere diferite asupra unor fragmente dintr-un peisaj care se schimbă rapid.


Lectures on the Weather
 este un proiect care evocă solidarități neașteptate și relații complexe (umane, de gen, interspecii, post-umane). Acestea provin din zone de conflict și se instalează în spații tranzitorii. Ele dau voce unei perspective feministe, care trece de la structuri tradiționale la cele auto-organizate, la mișcări și rețele orizontale; de la liniște la voce și sunet, de la absență la apariție. Acestea recunosc radicalitatea emoției și a vulnerabilului în contextul (și împotriva) presiunilor intensificate ale prezentului public.

Inspirat de performance-ul epic al lui John Cage, proiectul Lectures on the Weather se apropie de o estetică a leneviei și a unor tipare temporale care sunt create de stările interioare; la apus, aceste întâlniri invocă vampirii pentru a trăi și a iubi, provocându-ne să nu reproducem aceleași violențe.

Sandra Muteteri Heremans lucrează cu artele vizuale și filmul, având o formare în istoria artei și antropologie. Născută în Rwanda în 1989 și crescută în Belgia, este interesată de modurile în care educația ei i-a format noțiunea de istorie și imaginația asupra trecutului.

Klara Hobza este artistă vizuală, în prezent trăind la Berlin. S-a născut în 1975 la Plzen, Cehia, și a crescut mai târziu la Munchen. Temele cu care lucrează sunt reflecții asupra poziției în lume ca artistă, asupra proceselor științifice, migrației, transportului, disparițiilor-reaparițiilor și asupra respirației.

Alina Kleytman este artistă, curatoare și educatoare, născută în Kharkiv, Ucraina. Lucrează cu instalații video, fotografie și performance. Temele ei discută corporalitatea, intimitatea, sexualitatea și realitățile conflictuale ale unor generații diferite.

Anna Olszewska este cercetătoare și curatoare, stabilită în Cracovia, Polonia. În prezent este implicată în cercetarea tehnologică a vederii artificiale și a post-dezvoltării. Co-fondatoare a MarxMachines Inc., o platformă dedicată ingineriei critice și noului experimentalism.

Goda Palekaitė s-a născut în Vilnius și trăiește la Bruxelles. Este o artistă a cărei practică se situează la întâlnirea dintre performance, cercetare artistică, literatură și antropologie, fiind interesată de politica narațiunilor istorice și de puterea de influență a viselor și imaginației.

Delia Popa lucrează cu pictură, video, instalație și performance. Subiectul care o preocupă în prezent este reprezentarea peisajelor și topografiilor locale în relație cu conștientizarea ecologică și procesele de gentrificare. Trăiește la Crețești și București.

Anna Smolak este curatoare independentă, născută la Cracovia și în prezent stabilită la Bruxelles. În practica ei curatorială investighează modele de lucru în colaborare, prin care întâlnirea critică cu teme urgente inspiră imaginarea unor alternative. A curatoriat numeroase expoziții și proiecte axate pe regiunea post-sovietică.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Imagine: Klara Hobza: Asfințit, Siliștea Snagovului, 2022