Începând cu anul 2020, în România, ziua de 2 august este dedicată memoriei și reflecției, fiind desemnată prin Legea 124/2020 ca Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, sprijinind inițiativa Parlamentului European, care, prin rezoluția de la 15 aprilie 2015, a decretat ziua de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor.

Muzeul Național de Istorie a României anunță cu această ocazie, parteneriatul cu  Fundaţia Social – Culturală a Romilor „Ion Cioabă”, în cadrul proiectului „Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor”, inițiat și coordonat de fundație, și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Prin acest proiect se va crea primul Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor în România.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a face cunoscut trecutul istoric din timpul Holocaustului, iar realizarea acestui muzeu virtual sperăm să constituie o importantă sursă de informații pentru generația tinerilor romi, pentru istorici, cercetători, studenți, dar și pentru publicul larg. Printre activitățile proiectului se numără identificarea, selecția, cercetarea, transcrierea, traducerea și digitalizarea documentelor și imaginilor de arhivă. De asemenea, prin intermediul mărturiei supravieţuitorilor, muzeul virtual va prezenta deportarea romilor în Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Proiectul se derulează până la data de 15 noiembrie 2022, iar site-ul Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor, care prezintă informațiile în format bilingv (română-engleză) va fi lansat la Muzeul Național de Istorie a României, în data de 9 octombrie 2022, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului.

Parteneri culturali: Muzeul Național de Istorie a României, Centrul Național al Cinematografiei, Biblioteca Central Universitară „Lucian Blaga” din Cluj, Muzeul Holocaustului din Transilvania, Romani Glinda (Suedia).