Sounds like a Book are plăcerea de a anunța începerea programului de rezidență artistică Threads ce se va desfășura în satul Șona, județul Brașov, România în intervalul 1 – 15 august 2022. Rezidența oferă un context propice pentru crearea unui proiect artistic bazat pe două medii de expresie alternative: sunet și carte.

Rezidența ”Sounds like a Book: Threads” este alcătuită din trei părți complementare: atelier de creare de mituri, atelier de artă a sunetului și atelier de design de carte. Acestea au ca obiectiv producția unor proiecte artistice bazate pe cercetare și pe dialog cu o parte din comunitatea din satul Șona. În această locație, s-au desfășurat, în strânsă legătură cu localnicii, edițiile anterioare. Atelierul de creare de mituri va fi ținut de Oana Tudoran, scriitoare și artistă, în colaborare cu localnicii din Șona. Artiștii din rezidență vor cerceta și vor cunoaște locurile și localnicii care au generat miturile discutate. Workshopul de sunet (coordonator Lukas Jakob Löcker) va introduce concepte și dispozitive din zona artei sunetului, utile în procesul de cercetare și de lucru. Ulterior, în cadrul atelierului de design de carte ținut de echipa Graphomat, participanții vor gândi forma vizuală a materialului sonor, punând în practică concepte actuale și instrumente de lucru din domeniile design de carte și self-publishing.

La seria de ateliere, se adaugă, în cadrul rezidenței, programul Sounds like a Book Guests (performance susținut de Duțu Costin, performance colaborativ “Artists play with time” susținut de Ingrid Ene și Gheorghe Iosif, conferința susținută de Josephine Jatzlau și artist talkul cu Dan Perjovschi) și, post-rezidență, o expoziție de grup la Galeria Posibilă din București.

Temă

Rezidența propune o explorare în profunzime a miturilor ca un tip de narațiune ce îmbină realitatea și ficțiunea pentru a integra straniul și neobișnuitul în cadrul comunității. Miturile țes legături între spațiile active și inactive, între locuri și peisaje, între aici și altundeva. Rezidența propune un proces de explorare a peisajelor sonice și materiale care stau la baza miturilor locale din Șona.

Context

Sounds like a Book este o platformă de book-making și self-publishing ce se adresează celor interesați de carte ca mediu de expresie artistică. Așa cum sugerează și numele, SLB explorează conversia, transmisia și reprezentarea vizuală a sunetului.

Prietenii Sounds like a Book: Fundația Ștefan Câlția, Galeria Posibilă, Graphomat, Time Based Media – Kunstuniversität Linz, Artists play with time, Radio Fro, Radio România Cultural, The Institute, Asociația Jumătatea Plină, Backlab Collective, Revista Arta, Bună Ziua Făgăraș – Radio Star Făgăraș.

Proiect este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.