MOVING EAST: În casa melcului

24 Iulie – 30 Iulie

Opening: 23 Iulie, 19.00h, CURTEA Art Space

Ana Botezatu, Diana Brăescu, Bogdan Breza, Ernest Budeș, Lisa Marie Schmitt, Matei Toșa

În ultimele trei decenii, sute de mii de români au părăsit țara pentru a se muta în vest din motive economice. Această tendință este în creștere. 

Deși de-a lungul istoriei artiștii mereu au călătorit pentru a studia, a găsi inspirație și pentru schimburi culturale, în prezent, fenomenul migrației economice poate fi observat în rândul tinerilor artiști români care aleg mai ales capitalele Europei de Vest. Totodată, cea mai mare parte a generației de dinaintea lor, crescută în timpul comunismului, a rămas în țară. 

Paradoxal, în ciuda trendului de emigrare a tinerilor artiști, în orașele din România se poate vorbi de o scenă artistică tânără și vibrantă. De aici și întrebarea: cum se face că abordarea artistică a tinerei generații este, cel puțin la prima vedere, atât de diferită de cea a generației anterioare, a profesorilor săi?

MOVING EAST este o serie de două expoziții care creează un dialog între generația tânără emergentă, crescută după căderea comunismului, și cea care a trăit pe vremea totalitarismului și a restricțiilor, o eră în care până și lumea artei era sub supraveghere constantă. 

Fiecare expoziție prezintă artiști emergenți care trăiesc în România sau în afară, artiști aparținând de Asociația Centrul Cultural H.D.U., și o tânără artistă din Germania. 

Au existat mereu perioade și regimuri în care arta a fost subjugată, restricționată sau cenzurată. Chiar și în zilele noastre, în anumite părți ale lumii, această suprimare continuă. În România, până în 1989, se aștepta ca arta să urmeze în mod clar ideologia regimului comunist, care nega cu desăvârșire diversitatea și libera exprimare. Totuși, numeroși artiși au ales a-și crea limbaje de exprimare opuse acestor cernițe.

În casa melcului face saltul în fantastic și parcurge diverse cosmosuri artistice. Aceste lumi ce funcționează după reguli proprii nebănuite, pot fi deslușite printr-o atentă privire cu lupa, prin interpretarea viselor sau a coșmarurilor, citind multitudinea de simboluri și prin intermediul unor moduri diferite de percepție. Expoziția deschide microcosmosul fiecărei poziții artistice prezentate, legându-le ca posibile părți ale unui vast macrocosmos.

Melcul reprezintă un microcosmos de sine stătător, al cărui echilibrul stă în antiteza: este vulnerabil, dar în același timp este și autoprotector; este lent, dar casa îi este aproape – parte a corpului.

În epoca medievală multe dintre manuscrisele europene, decorate cu ornamente și desene elaborate, conțineau și adnotări pe marginea textului, precum și comentarii criptate, realizate de scribi sub formă de desene fantastice, numite acum ’’marginalia’’. O scenă des întâlnită este cea a luptei unui melc, sau a unui grup de melci uriași, cu un cavaler. În mod surprinzător, melcul învinge mereu, în timp ce cavalerul este surprins în dificultate, temător, rugându-se divinității pentru viața sa, fugind sau chiar răpus. În timp, semnificația acestor ilustrații s-a pierdut, existând doar vagi teorii de interpretare contemporane.

Cum am putea arunca o privire în casa spiralată a melcului?

Generator a nenumărate asocieri precum lentoarea, atemporalitatea, infinitul, spirala, raportul de aur și intersexualitatea, melcul reprezintă imaginea unui univers ascuns, protejat, definit de o ordine interioară și de un echilibru obscur nouă. Vioiul paznic biruie neinițiatul în armură, accesul dincolo, în casa sa, fiind posibil doar prin intermediul unui alt mod de percepție.

MOVING EAST este un proiect curatoriat de Lisa Marie Schmitt (DE) și Alexandru Mihai Budeș (RO) la invitația Asociației Centrul Cultural H.D.U. sub coordonarea lui Ernest Budeș. 

Acest proiect este finanțat de Berlin Senat – Departamentul pentru Cultură și Europa.