Două expoziții de neratat au fost vernisate marți, 5 iulie, la centrul de artă contemporană MV sci-art: ki50saga a colectivului artistic kinema ikon și This is where I post from – un show de grup al artiștilor Datejuice, Tudor Ciurescu, Megan Dominescu, Marta Mattioli și Radu Pandele. Cele două expoziții au fost organizate de galeria de artă contemporană META Spațiu, în cadrul unui program curatorial complex care a început acum și se va finaliza în noiembrie 2023, și vor putea fi vizitate până în 30 iulie.  

ki50saga prezintă activitatea celui mai longeviv grup artistic experimental din România – kinema ikon – sub forma albumelor de artă, a revistelor și a publicațiilor lansate de-a lungul timpului, precum și a unei “ecranizări” a evenimentelor organizate de colectiv. De asemenea, evenimentul marchează lansarea catalogului ki50 la Timișoara. Cei peste 50 de ani de activitate ai colectivului, înființat de George Săbău în 1970 și condus astăzi de reVoltaire, însumează sute de evenimente artistice, o reprezentare a României la Bienala de la Veneția (2008), zeci de filme și producții experimentale și cataloage anuale publicate începând cu 2012.

This is where I post from explorează modul în care mema generează noi sisteme semiotice în interiorul platformelor digitale, un discurs estetic cu o logică internă specifică mijloacelor de comunicare din social media, care are capacitatea de a transmite cunoaștere culturală și tehnologică. De asemenea, expoziția adresează subiecte care țin de modul în care este creată, expusă și receptată arta contemporană în societatea actuală și chestionează principiile de funcționare ale pieței de artă. Prin prezența în cadrul unei galerii de artă contemporană, rezonanța termenului memă devine ea însăși discutabilă, o formă alternativă la natura elitistă a lumii artei și o anulare a granițelor dintre “low” și “high art”, ce are potențialul de a deveni un catalizator esențial pentru democratizarea artei și perturbarea normelor general acceptate, dar și pentru provocarea unui dialog vital privind o nouă înțelegere atât a lumei artei, cât și a societății, în ansamblul ei.

Expozițiile fac parte din programul Sci-art your life! al META Spațiu, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, și realizat cu sprijinul AFCN (Adminstrația Fondului Cultural Național) și al Consiliului Județean Timiș.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării

MV sci-art este un centru de artă contemporană și știință fondat de META Spațiu și Universitatea Politehnica din Timișoara, cu scopul de a genera colaborări transdisciplinare, dialog și proiecte intersecționale între diversii arii de expertiză și interes.

META Spațiu (activă din 2016) dezvoltă proiecte de artă contemporană ce sprijină și prezintă lucrările unor artiștil români și internaționali, cu intenția de a oferi o perspectivă pătrunzătoare asupra scenei artistice din Europa Centrală și de Est. Până în anul 2022, când s-a mutat într-un spațiu propriu, META Spațiu a operat ca un spațiu de artă eteric, ,,parazitând” alte spații – muzee, galerii, spații publice – cu scopul de a dezvolta colaborări, pe termen mediu și lung, cu alte entități artistice și de a contribui activ la promovarea artei și artiștilor contemporani în diverse contexte.

Credit foto: Tudor Popa pentru META Spațiu