Premiile Crama Oprișor pentru Desen Contemporan

– Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

Ziua de 5 iunie 2022 a marcat festivitatea de premiere a concursului “Premiile Crama Oprișor pentru Desen Contemporan – Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca”. Lucrările celor 33 de finaliști au fost expuse în perioada 11 mai – 5 iunie 2022 la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, existând și posibilitatea votării artistului preferat pe paltforma special creată în acest sens.

Cele trei premii ale concursului (cu o valoare totală de 6000 de euro brut), au revenit următorilor tineri artiști: Diana Șinteuan – Marele premiu Crama Oprișor în valoare de 3000 de euro brut pentru seria de desene Expresii, Peștele din cutie, Din ocean și Poezii; Răzvan Liță – Premiul Special UAD Cluj-Napoca (1500 de euro brut) pentru litografiile sale.

Dacă aceste două premii au fost oferite în urma jurizării din partea unei comisii de specialitate, Premiul publicului (în valoare de 1500 de euro brut) i-a revenit lui Miholcsa Dávid-Lehel pentru lucrarea sa cu titlul Pustie. Din totalul de 1454 de voturi, 180 i-au revenit tânărului artist, care a devenit astfel favoritul publicului.

Festivitatea de premiere a laureaţilor ediţiei 2022 a concursului „Premiile Crama Oprişor pentru Desen Contemporan”, a avut loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (MACN), în prezenţa finaliştilor-autori ai lucrărilor expuse şi a unui public numeros. Cele trei distincţii disputate în competiţie au fost acordate tinerilor câştigători de conf. univ. dr. Mara Raţiu, prorector al Universităţii de Artă şi Design (UAD), Gabriel Roceanu, manager general al „Cramei Oprişor” şi Alexandra Sârbu, comisar al expoziţiei din partea MACN, oficiile de gazdă fiind asigurate de dr. Gabriela Rostaş, coordonator relaţii publice în cadrul UAD.

Alături de participanţii-vorbitori, s-au aflat şi prof. univ. dr. Radu Moraru, rector al UAD, prof. univ. dr. Bencze László, prorector al UAD, și lect. univ. dr. Ciprian Paleologu, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (UNarte), fondator al Galeriei de Artă Contemporană „Laborna”.

Felicitări tuturor participanților la concurs, felicitări premianților și felicitări partenerilor și colaboratorilor UAD Cluj-Napoca – Crama Oprișor și Muzeul de Artă Cluj-Napoca, care au făcut ca o astfel de manifestare să fie posibilă.

Credit foto: Luciana Vulea, Feleki István