Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 21 iunie 2022, ora 17.00, la sediul din Calea Griviței nr. 64-66, Sala „Al. Condeescu”, la vernisajul expoziției semnate de artista Ramona Guran și intitulată MINUSCULe, povestea artistică a Spațiului Mic.

„Seria de lucrări MINUSCULe e rezultatul unei minuțioase cercetări a Spațiului Mic, realizate de artista Ramona Guran în ani de introspecție. A realizat serii de desene și pasteluri cu teme diferite, pe care, cu o rezervă naturală, le-a păstrat pentru sine. Până acum.

Interesul pentru natură al unei artiste care a ales să părăsească spațiul urban și să înfrunte greutățile traiului la țară nu este o surpriză. Ceea ce este însă surprinzător în lucrările Ramonei Guran este felul în care a ales să își construiască vizual compozițiile, într-un spațiu cu frontiere clare, să facă din celulă o dublă metaforă: a izolării, dar și a universului mărginit de o membrană.

În satul în care trăiește, Ramona e conectată cu lumea și cu tendințele artistice, integrată în curente care reflectă o preocupare crescândă a artiștilor de pretutindeni pentru natură și mai cu seamă pentru structurile naturale, precum și pentru legătura dintre arta și științele neuronale. În ultimul număr special al revistei Weltkunst, intitulat « Kunst und Natur » (« Artă și Natură », martie 2022), sunt prezentați artiști contemporani relevanți pentru această direcție, de la fotografi ai organizărilor minerale (Fred Koch) la pictori ai detaliului vegetal (Miron Schmückle) și creatori de concepte noi, cum sunt « naturantipiile » lui Maximilian Prüfer (care imortalizează urmele lăsate de diferite animale pe o hârtie specială). Îndrăznesc să afirm că acestei mișcări îi aparține și arta Ramonei Guran, care își lasă mâna condusă de creionul pastel pentru a crea structuri complicate, cu linii curbe și puncte unite într-o geometrie spațiala nelineară, asimetrică, radiind lumină și culoare.

Alcătuirile create de artistă își găsesc un pandant în motivele de micro-design foarte în vogă ale artistei Heather Barnett, care imprimă structuri observabile la microscop pe hârtie de tapet, dar și în arta continuată, în care artiștii își lasă lucrările alterate de apă, de vânt, de coexistența cu plante și animale, renunțând uneori la forma finită a lucrării și preferând observația și interogația intermitentă, potențial până la dispariția lucrării în peisaj. Dar lucrările Ramonei Guran nu își propun o astfel de analiză transformativă, ci doar un instantaneu al aglomerării celulare, sugerând mișcarea browniană.

Pandemia ne-a familiarizat cu structurile microscopice, până nu de mult prezente în spațiul public doar în zona științei popularizate. Forma coronavirusurilor poate fi, în prezent, recunoscută de orice copil. De la colorizările puternice, la reprezentările picturale, mixed media sau desenele caricaturale, de la fotografii alterate artistic la murale și mozaicuri, lumea microscopică coexistă și în artă cu cea macroscopică și devine o sursa de inspirație comună. Ignorând, cel puțin în aparență, actualitatea temei, Ramona Guran plăsmuiește o lume cvasi-abstractă, ingenuă și plurivalentă, proiectând în arhitectura celulară a desenelor sale conceptul artistic al Spațiului Mic. Spațiul Mic folosește imagini-simbol ca instrument al contemplației, cu funcții ale semnelor care nu se dezvăluie imediat privitorului, lăsându-i fascinația descoperirii și interpretării.

Seria prezentată în expoziția MINUSCULe include lucrări recente ale Ramonei Guran, în care echilibrul spațiului pozitiv și negativ e remarcabil, imaginația artistei creează elemente aparent recognoscibile, puternic colorate, cu efect hipnotic. Ductul e fluid și spiritul e ludic, dar mesajul artistic e departe de compoziția pur decorativă. Ca bătrânul dascăl din « Scrisoarea I » a lui Eminescu, care ținea “universul fără margini » în degetul lui mic, Ramona Guran sprijină « lumea și vecia » nu într-un număr, ca în poem, ci într-o serie de celule care închid micro-universuri ficționale ale unei infinite fantezii.” – Text introductiv Cristina Simion.

Expoziția va fi deschisă în perioada 21 iunie – 2 iulie 2022.