COMUNICAT DE PRESĂ

   Iași, 08 iunie 2022                                                                      

Cristian Diaconescu & Sorin Purcaru sau „diferențele comunicante” dintre pictură și sculptură.

ArtEast Gallery vă invită vineri, 10 iunie, de la ora 18:00 la vernisajul expoziției „Principiul diferențelor comunicante” semnată de artiștii Cristian Diaconescu și Sorin Purcaru, evenimentul expozițional fiind curatoriat de Dana Lungu. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 10 iunie – 3 iulie 2022 la spațiul ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași.

Cristian Diaconescu și Sorin Purcaru împărtășesc aceeași lungime de undă a prieteniei artistice, locuindu-și, totodată, fiecare cu fermitate propriul univers imaginat. Dar când doi artiști de rasă pură se întâlnesc și, în ciuda diferențelor, rămân fundamental prieteni, lucrurile funcționează după legea vaselor comunicante. Firile umane și identitățile artistice intră în jocul voios al vieții fluide, iar scintilațiile reciprocității devin dialog creator. Bucuria și fervoarea creației pe care ambii le împărtășesc devin la unul  întoarcere spre sine și introspecție obsesivă, în buclă, iar la celălalt evadare din materialitatea aspră a metalului, dorință de zbor, ascensiune.

Dacă personajele lui Sorin Purcaru se alungesc neobizantin în râvna înălțării spre cer ca sfinții din picturile moldovenești, la Cristian Diaconescu devin oameni ce se ascund după o măști de pisică sau autoportrete frământate. Când la Sorin Purcaru se contopesc oamenii și copacii,  eventual și animalele, în forme hibrid suprarealiste, la Cristian Diaconescu dialogul se poartă între masca de gaze și libertatea unui canar; fricile umane devin la unul ”centaurese” care strălucesc în zbor,  iar la celălalt ”cat woman is a boy”. Când personajele lui Sorin Purcaru oglindesc cerul, la celălalt cerul devine carte în brațele unei tinere.

Diferențele pot comunica – aceasta este superba lecție a celor doi artiști prieteni, ale căror himere își caută forma, identitatea și înțelesul propriu, ale căror oglinzi artistice se îndreaptă când spre cer, când spre sine, după principii doar de ei știute.