Expoziție și Art Shop
„«Ne cheamă Iele, e cuvânt fără singular», evenimentul Lunii pline (și al fazelor ei), se află în iunie 2022 la cea de-a doua ediție. Întâmplarea artistică ce va fi anuală, a fost inițiată în 2021 de Raluca Ilaria Demetrescu și tribul Ielelor din care face parte. Evenimentul din acest an o are curatoare pe Norica-Ioana Popescu. Tânăra artistă și curatoare a invitat să participe la expoziție zeițe artiste din același alai al lunii. An după an, numărul artistelor participante va crește, grupul lor se va extinde și va fi din ce în ce mai divers și mai incluziv, până ce va umple spațiul, arta și istoria. Iele este un cuvânt care există doar la plural.”
Raluca Ilaria Demetrescu
Încoronate cu flori, har, grație și alte daruri ale naturii, douăzeci de artiste vizuale expun împreună într-o formulă inedită, începând cu data de sâmbătă, 18 iunie 2022, ora 14:00, la Manasia Hub (Str. Stelea Spătarul nr. 13, București).
Ele sunt studente, masterande sau absolvente ale unor instituții de învățământ superior din România, Franța sau Republica Cehă. Ele pictează, cos, sculptează, inventează și reinventează. Ele sunt fiice, mame sau surori. Ele sunt Sânzienele, Dânsele, Drăgaicele, Rusaliile, Domnițele, Măiestrele, Frumoasele, Împărătesele Văzduhului sau Fetele Codrului. Ele sunt Iele.
Seducătoare și miraculos de fermecătoare, arta este magia și imoralitatea lor. Cu ea pot opri timpul și spațiul, pot da naștere la noi stele și legende sau pot face valuri.
Prin lucrările expuse, fiecare dintre artiste vă va invita în propria-i lume, acestea aparținând unui univers al feminității, senzualității și al mitologiei românești. Fracțiuni din acesta vă vor putea aparține chiar vouă, datorită Art Shop-ului care va însoți expoziția.
Norica-Ioana Popescu
Artiste: Andra Achim, Liliana Basarab, Adelina Laura Cîmpeanu, Irina Cîmpeanu, Aurelia Chiru , Raluca Ilaria Demetrescu, Maria Duțu, Liana Herea, Iuliana-Cristina Ioniță, ISSARA, Louis Kareem Jamal, Hana Kuklíková, Mara Malinovski, Mimi Pleșoianu, Norica-Ioana Popescu, Elena Preda, Dumitrița Răzlog, Medeea Stănescu, Gabriela Szücs și Ioana Vîlcu.
Andra Achim (n. 1989, București, RO) a absolvit Secția de Ceramică din cadrul UNArte. Mediul ei preferat în exprimarea artistică este ceramica. Olăritul este o pasiune secundară pentru Andra, activitate care îi ocupă majoritatea timpului, ea predând la un atelier din București.
Liliana Basarab (n. 1979, Galați) este artistă vizuală, activă profesional în București. Practica sa artistică este angajată social și este interesată de problematici de gen. Mediile artistice abordate sunt: ceramică, obiect textil, sculptură, desen, performance, ateliere participative, video. Face parte din colectiva care organizează Premiile pentru literatura scrisă de femei – Sofia Nădejde. Participă la expoziții personale și de grup: „Din vârful degetelor din adâncul inimii” (solo) la ALERT studio București 2021, “Papa Ragazze”, galeria Nicodim, 2021, „Inima o am pe limbă” (solo) – Sandwich București, „După 12 ani. Arta contemporană românească în 180 lucrări” – MNAC București 2020, Kunsthalle Bega – Timișoara, „Ex-east – Istorii trecute și recente ale avangardei românești” – Espace Niemeyer Paris, “Garage sale” – Sandwich București și “Beijing Konditorei” – 5CNM Beijing 2019, „Viața – mod de întrebuințare” – Art Encounters, Timișoara 2017; „Talentul nu e democratic, arta nu e un lux” (solo) – Borderline Art Space, Iași 2016.
Adelina Laura Cîmpeanu (n.1999, Slobozia, RO) se remarcă prin tentativa fovă de a conferi culoare compozițiilor, dar punctul de plecare al artistei se află în expresia brută de generare a formelor. Adelina Laura Cîmpeanu este un artist emergent care de-a lungul timpului s-a remarcat prin diferitele subiecte și medii de lucru pe care le-a utilzat în lucrările sale. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București, Secția Pictură, dar din dorința de aprofundare a studiilor, aceasta a continuat cu masteratul în cadrul aceleiași universități. Pe parcursul anilor, aceasta a abordat mai multe subiecte precum: transcendența, viitorul imprevizibil, țăranii români și lista poate continua, toate fiind strâns legate de viața personală a artistei. Mediile tradiționale de pictură i-au fost de folos atât în construirea unor instalații, cât și în mediul virtual.
Irina Cîmpeanu (n.1978, București, RO) este studentă la Facultatea de Arte Plastice (Departamentul Pictură). Viziunea sa artistică urmărește o pendulare permanentă între iluzia reprezentării fidele și sugestia simbolică, lucrările sale evidențiind străduința de a construi mereu punți între cele două abordări.
Aurelia Chiru (n. 1980, București, RO) este licențiată în Pictură la Universitatea Națională de Arte București (2019), unde a continuat cercetările cu masterat (2021). Atât pe perioada studiilor, cât și după încheierea lor, a redat aspecte biografice si confesionale sub forma autoportretului într-o formă din ce în ce mai tensionată și viscerală.
A participat la expoziții naționale și internaționale, colective și personale, cele mai recente fiind la Celula de Artă, Romanian Design Week, The Institute-Diploma, Mahakali Gallery, Ex Nunc Gallery, Galateca, Etaj Artist run-space și European International Book Art Biennale.
Raluca Ilaria Demetrescu (n. 1969, București, RO) este artistă vizuală și curatoare. Ea poveșteste prin practica sa artistică, istorii de viață cu tâlc feminist atât (auto)biografic, cât și (auto)fictiv. Absolventă UNArte București și Sorbona Paris, artista chestionează contexte sociale și culturale atât din imediata apropiere, cât și generale. Abordează teme legate de minorități de gen și etnice dintr-o perspectivă feministă, anti ageistă și intersecțională. Lucrează și trăiește la București.
Maria Duțu (n. 1999, București, RO) a absolvit în anul 2021 Universitatea Națională de Arte din București, Secția Pictură. Ea se exprimă atât prin pictură, sculptură, dar și în mediul digital.
Liana Herea (n.1999, Roșiori de Vede, RO) este masterandă a Universității Naționale de Arte din București, având specializarea Pictură. Înfățișarea sau firea omului, dar și „cafeluța” proprie acestuia sunt subiecte centrale în pictura ei.
Iuliana-Cristina Ioniță (n. 1999, București, RO) a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice, Secția Pictură. În prezent studiază în cadrul aceleiași universități -„Strategii de creație în pictură”, studii universitare de master.
ISSARA (n. 1997, București, RO) nu s-a desprins niciodată de impactul teatral al artelor, ea având la bază secția de scenografie, dar și cele de actorie și design vestimentar. În prezent, Issara dezvoltă o serie de lucrări brodate cu cristale, dedicată frumuseții vaginului.
Louis Kareem Jamal (n. 1998, Yemen) este studentă în ultimul an de licență la Universitatea Națională de Arte din București, având specializarea Pictură.
Hana Kuklíková (n. 1996, Praga, CZ) studiază pictura la Academia de Arte Frumoase din Praga. În același timp, împreună cu colegii ei, a înființat galeria ‟Sklad M1”. Proiectul ‟Mine Cage” și expoziția „One Painting is one Painting” (2020, Praga) sunt două dintre cele mai importante proiecte la care a paricipat până în prezent.
Mara Malinovski (n. 1995, București, RO) În prezent este studentă în cadrul UNArte, master anul I la secția Arte Textile sub coordonarea doamnei Conf. Univ. Dr. Daniela Frumușeanu.
Aceasta ocupă postul de organizator de proiecte artistice în cadrul Asociației Studentilor UNArte București (ASUNAB). A făcut parte dintre coordonatorii proiectului de artă contemporană IN-TO-IT, ea coordonând mai multe proiecte artistice în prezent, alături de echipa ASUNAB. A participat la numeroase expoziții și proiecte, printre care și: ‟Stand by Nature Stand by Peace Stand by Culture’’, ‟Zis și Făcut’’, ‟Fashion Revolution Week”, „Diploma” 2021 etc.
Mimi Pleșoianu (n. 1995, Constanța, RO) este artistă vizuală, absolventă a Universității Naționale de Arte din București, Secția Pictură. Artista își găsește inspirația în obiectele și oamenii care o înconjoară, dar mai ales în diferitele stări și sentimente care îi traverseză viața zi de zi. Cinematografia, cultura pop și istoria artei reprezintă alte surse de idei și modele de referință pentru artistă. Mimi creează folosind estetica kitsch-ului și experimenteză cu modurile în care aceasta se manifestă în artă și nu numai.
Norica-Ioana Popescu (n. 1999, București, RO) ) a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice, Departamentul Pictură. Și-a completat studiile de licență la École Supérieure d’Art de Grenoble, Franța. În prezent stuziază „Strategii de creație în pictură”, studii universitare de masterat, în cadrul UNArte București. În expoziții precum “You’ll Never Walk Alone” (BARAKA ARTIST-run space, Timișoara, 2021-2022) sau „VALORI” (Contemporan Hair Space, București, 2021), Norica a participat atât în rolul de artist, cât și în cel de curator.
Elena Preda (n. 1995, Târgu-Jiu, RO) este masterandă în cadrul UNArte, Secția Pictură. Își găsește inspirația în experiențe onirice, fantezii, dorințe, având întotdeauna în vedere și o „parte realistă”.
Dumitrița Răzlog (n. 1991, Republica Moldova) a absolvit licența în cadrul Universității Naționale de Arte București și este în prezent masterandă la Secția de Artă Murală, în cadrul aceleiași instituții.
Explorează diferite metode de expresie: pictură, instalație, graffiti, gravură, asamblaj. Artista trece mereu printr-un proces de introspecție, cautând mereu mediul potrivit prin care să transmită cât mai intens emoția subiectelor alese.
Medeea Stănescu (n. 2002, Ploiești, RO) este studentă la Universitatea Națională de Arte din București, Departamentul Pictură. Prin procesul artistic, face o analiză asupra propriului univers interior. Temele abordate sunt legate și de lumea înconjurătoare. În lucrările ei, timpul este o dimensiune pe care o acceptă sau o ignoră, aceasta fiind o consecință a dorinței de a-și explica menirea.
Gabriela Szücs (n. 1999, București, RO) este absolventă ISBA Besançon, Franța. S-a reîntors de curând în București, unde își continuă activitatea artistică. Este influențată de elemente naturale precum: flori, fructe și insecte, care devin adesea subiecte ale lucrărilor ei.
Optează pentru materiale de lucru precum argila și porțelanul, dar și pictura clasică pe pânză.
Ioana Vîlcu (n. 2001, Rm. Vâlcea, RO) este studentă a Universității Naționale de Arte din București, secția Arte Textile și Design Textil și este pasionată de realizarea instalațiilor artistice inspirate din teme medicale sau sociale.
Curatoare: Norica-Ioana Popescu
Afiș: Maria Duțu, Liana Herea și Norica-Ioana Popescu
Proiect inițiat de: Raluca Ilaria Demetrescu
Recent Comments