Asociația Domeniul Ion Ghica” de la Ghergani în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte din București organizează în zilele de 3, 4 și 5 iunie 2022  o expoziție de artă contemporană românească- Stand by NATURE / Stand by PEACE / Stand by CULTURE, în cadrul proiectului european RENDEZ-VOUS AUX JARDINS 2022

Acest proiect internațional vorbește în acest an despre sustenabilitate și sprijin pentru refacerea naturii, pornind de la sintagma – Grădinile istorice și patrimoniul verde în contextul schimbărilor climatice.

Evenimentul va avea loc în incinta Domeniului Ghica – Ghergani și este inițiat de Ministerul Culturii Franței, care, pentru al nouăsprezecelea an consecutiv, patronează evenimentele Rendez-vous aux jardins, organizate în 2.200 de grădini din Franța, iar pentru al patrulea an în peste 500 de grădini din alte douăzeci de țări europene participante: Andorra, Belgia, Croația, Republica Cehă, Estonia, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Monaco, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Spania și Elveția.

Pentru al doilea an consecutiv Domeniul Ghica – Ghergani găzduiește un eveniment care își propune să refacă legătura dintre artă și natură, dintre tradiție și contemporan, dintre patrimoniu cultural istoric și cel actual.

Vă invităm să descoperim împreună bucuria apropierii de monumentul arhitectural încărcat de tradiție într-un dialog cu actualele forme de manifestare a artelor vizuale, dialog întregit de natură, de atmosfera unei grădini care păstrează memoria istoriei noastre.

Grădina Domeniului Ghica se deschide  cu generozitate artiștilor, oferind atmosfera, lumina și arborii seculari ca scenă pentru spectacolul obiectului realizat de creatorul de artă.

În acest an al transformărilor și al războiului din imediata noastră vecinătate, artiștii afirmă susținerea pentru viață, pentru libertate și deschidere spre  un dialog despre responsabilitatea omului față de umanitatea sa și față de natură.

Un număr important de artiști români și studenții de la Universitatea Națională de Arte vor integra obiectul artistic, creat de mâna omului în cadrul unui univers natural oferit de Grădinile Domeniul Ghica – Ghergani                            

Artiști invitați: Elena Adorian, Matei Arnăutu, Otilia Boeru, George Bărbieru, Anca Boeriu, Alin Caracaș,  Cosmin Paulescu – Cozo, Sergiu Chihaia, Darie Dup, Reka Csapo Dup, Ovidiu Croitoru, Raluca Ilaria Demetrescu, Radu Drăgușin, Dragoș Neagoe, Răzvan Neagoe, Liviu Epuraș, Daniela Frumușanu, Bogdan Hojbotă, Ovidiu Ionescu, Petru Lucaci, Bogdan Mateiaș, Ionuț Marin, Romana Mateiaș, Răzvan Paul Mihăescu, Anca Mihăilă, Ștefana Mărmureanu, Alexandru Ranga, Mihai Rusen, Galeria Roz, Elena Scutaru, Marcel Scutaru, Ioana Stelea, Alexandru Simion Boeriu, Mirela Trăistaru, Mihai Theodor Sava, Irina Tănase, Răzvan Vasilescu, Mihai Zgondoiu

Studenți participanți:

Raluca Bărbulescu, Arsenia Brănescu, Antonia Marin, Ludovica Mândraș, Andreea Iordache, Mădălina Pantelimon, Marta  Petrică, Nicole Spirea, Alexandru Dăianu, Andrei Bîrsan, Iulia Jugaru, Andrei Dinu – Departamentul Pedagogia Artei coordonatoare  Elena Scutaru

Mara Malinovski – Departamentul Design Textil și Arte Textile

Paul Popa – Departamentul Ceramică, Sticlă, Metal

Elena  Bacarjieff, Ovidiu George Rusu, Răzvan Răsăuceanu – Departamentul Artă Murală

Promoția 2016- 2019 – Departamentul Modă

Studenții Departamentului  Grafică coordonatori: Carmen Apetrei, Dana Vasiliu, Anca Boeriu, Ovidiu Croitoru

Ecoperformance durațional  Alina Tofan- Powered by Galateca

Coordonatori: Anca Boeriu și Sergiu Chihaia

 

STAND BY NATURE / STAND BY PEACE / STAND BY CULTURE

Diferența între o țară mare și o țară mică nu este geografică. E suficient să privim la Ucraina, a cărei suprafață este mai mare ca cea a Germaniei și chiar a Franței.

O țară mică este o țară conștientă în permanență de faptul că poate dispărea de pe hartă. Ucraina are această teamă dintotdeauna. A dispărut de pe hartă de mai multe ori.

Polonia, cu o suprafață aproape egală cu cea a Germaniei are aceeași anxietate veșnică. Ca să nu mai vorbim de Țările Baltice sau chiar de România…

Deci nu geografia, ci Istoria este cea care împarte țările intre mari și mici.

Dar și cele strivite de istorie, se ridică, există, contează, prin Cultură. Dacă omorâm Cultura, ne sinucidem ca identitate, ca națiune și ca țară.

Revitalizarea acestui loc de cultură prin cultură este unul din scopurile pe care le avem pe acest Domeniu și le suntem recunoscători artiștilor care ne însoțesc în acest demers.

Ghergani, acest loc istoric și cultural, literar și științific totodată, are menirea de a găzdui activități spirituale din toate domeniile, aidoma celui care l-a modernizat și i-a dat înfățișarea României moderne: Ion Ghica, marele european și om de cultura care s-a luptat toată viața pentru ca țara sa să existe printre cele mari. Pentru a nu se mai teme că va dispărea.

Această a doua ediție a evenimentului european Rendez-vous aux Jardins, pune nu numai Gherganiul ci cultura românească în centrul atenției europene, pentru a menține în viață identitatea noastră legată de un trecut pe care dorim să-l celebrăm, căci el reprezintă rădăcinile noastre ori fără rădăcini o plantă – la fel ca și un popor – nu poate înflori. Nu poate avea un viitor.

Planeta noastră se zbate astăzi pentru a nu dispărea și noi, toți cei care împărțim istoria și geografia ei, avem datoria de a o proteja, pentru ca ea să nu devină o planetă invizibilă, pentru ca ea să nu dispară.

Tema acestei ediții a evenimentului este cea a schimbărilor climatice. Într-adevăr, ele ne amintesc grija pe care trebuie s-o avem pentru Planetă. Dar și noi, aici, în acest mic univers al nostru, nu trebuie să uităm să ne cultivăm grădina. A cultiva – este același cuvânt pentru spirit și pentru viața grădinilor. Să nu uităm să ne cultivăm grădina, așa cum ne îndemna acum aproape 300 de ani marele Voltaire, care și-a dedicat opera civilizației și culturii popoarelor. Era prietenul Țarinei Ecaterina a II a a Rusiei. Unde sunt astăzi învățămintele lui Voltaire, ale cărui manuscrise sunt păstrate în continuare în biblioteca de la Petersburg ?…

Să nu uităm istoria. Chiar și țările mari ar trebui să o recitească…

Irina BOSSY-GHICA

Organizatori: Asociația Domeniul Ghica Ghergani, Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte din București

Parteneri:  Modernism.ro, Propagarta, Radio România Cultural, RFI, Agenția de Carte Galateca, Revista Arta, Artwall

Program

Vineri, 3 iunie

14 – 20: deschis publicului

Sâmbătă, 4 iunie

17: Vernisaj Expoziție de artă contemporană Stand by NATURE / Stand by PEACE / Stand by CULTURE

14: Atelier de artă pentru copii organizat de Departamentul Grafică al Universității de Arte

16– 19: Proiecție video Galeria Roz

18: Ecoperformance durațional  Alina Tofan – powered by Galateca

Deschis publicului: 10:00 – 22:00

Duminică, 5 iunie

10- 19: Expoziție de artă contemporană Stand by NATURE / Stand by PEACE / Stand by CULTURE

Parte din expoziție va rămâne deschisă spre vizitare timp de o lună.