Kaleidoskop. Expoziție de grup
Vernisaj: Joi, 26 mai, ora 19:00

Kulterra Gallery, str. Știrbei Vodă 104 – 106, sector 1, București.
Perioada expoziției 26.05.2022 – 28.08.2022

Joi, 26 mai, de la ora 19:00, la Kulterra Gallery din strada Știrbei Vodă 104-106, București se va deschide a patra expoziție organizată de galerie în ultimele 8 luni. Cuprinzând lucrări realizate de 36 de artiști români, expoziția Kaleidoskop este una dintre cele mai cuprinzătoare expoziții realizate de galerie.

Artiști: Ciprian Antoci, Valentina Arcadi, Alex Baciu, Alex Manea, Arina Bican, Elena Bria, Georgiana Chițac, Eliana Cristescu, Ioana Cristodorescu, Adriana Dănilă, Nicola D’arco, Misha Diaconu, Ecaterina Vorona, Adelina Gavrilă, Valeria Glibiciuc, Cristian Frone, Kira Hagi, Hamid Nicola Katrib, Claudia Ion, Eliza Irimie, Daniel Loagar, Rolland Niculușcă, Andrei Nuțu, Obie Platon, Radu Tudor Panait, Gizella Popescu, Natalia Romanciuc, Felicia Simion, Gabriela Monica Tîrziu, Miron Topciu, Daniela Trandafir, Alexandra Teletin, Teona Toderel, ATOMA, MihU și Ramona Ursache.

Concept:
Caleidoscopul este acel instrument ludic, cilindric, în interiorul căruia, prin rotiri simple, piese mici, colorate, din sticlă sau din plastic, alcătuiesc forme nebănuite, în combinații aparent infinite. Un instrument anacronic, aproape uitat, păstrând în el deopotrivă nostalgia unei epoci ”mecanice” (împinsă în trecut de prezentul digital și virtual) dar și sinteza dintre cunoașterea științifică și cea magică.

În cazul nostru, Kaleidoskop este o expoziție! Expoziția ca ”instrument” în care veți pătrunde cu totul și printr-o simplă rotire a ochilor sau a capului veți descoperi forme noi, surprinzătoare, deopotrivă inedite și familiare. În același timp este o datorie și o bucurie! În urma campaniei Call for Artists (desfășurată între 15 și 30 ianuarie 2022), la care au aplicat circa 100 de artiști, Kulterra Gallery a selectat un număr de 9 artiști pe care să-i reprezinte în exclusivitate.
Dar alți artiști au fost aleși pentru ca lucrările lor să fie prezentate și comercializate la Kulterra Art Store, deschis pe data de 10 martie 2022.

Dacă până în prezent, toate expozițiile au prezentat lucrări ale artiștilor care au contract cu galeria, este rândul celor care au fost selectați pentru Kulterra Store să fie introduși publicului nostru. Cei 36 artiști și artiste nu pot fi alăturați în mod natural. Diferă între ei din aproape toate punctele de vedere! Subiectele tratate, modul în care acestea au fost ”atacate”, soluțiile găsite, tehnica și materialele folosite, morfologia, estetica și sintaxa fiecăruia ne ridică serioase probleme curatoriale.
Este un pariu aproape imposibil. Cum anume să alături universuri care, dacă nu ești atent, riscă să intre în coliziune? Desigur, pictură, fotografie, instalație, ceramică, sculptură, ilustrație șamd se pot lesne întâlni în jurul unui concept. Doar că pentru asta ar fi trebuit ca noi să fi ales lucrări care să răspundă unei teme! Dar noi avem o dorință, o intenție, mai mult decât o temă. În plus, artiștii au produs lucrări de artă care au reflectat propriile lor obsesii, așa cum s-au manifestat ele de-a lungul vieții fiecăruia fără a pivota cu necesitate în jurul unui subiect care să ne fie la îndemână.

Și atunci? Ne vom limita, oare, la o expunere ”isteață”, pe criterii superficiale, bazate pe cromatică, dimensiuni, textură și formă? Sau vom căuta dincolo de aceste repere și acel ”ceva” care se lasă descoperit doar în mod misterios, acel ”ceva” care leagă un ”text”, care adaugă verbul într-o frază alcătuită doar din substantive? O să fim onești: noi înșine privim printr-un caleidoscop! Îl învârtim încet, când într-o parte, când în cealaltă, încercând să descoperim în permutările minuscule, dar cu efecte totale, dramatice, forma ”finală”.

Vom reuși? Dumneavoastră veți decide! Dar vă așteptăm la Kaleidoskop. Nu vă grăbiți: orice mișcare, cât de mică, schimbă cu totul perspectiva și vă introduce într-o lume cu totul nouă. Una în 36 dimensiuni: Ciprian Antoci, Valentina Arcadi, Alex Baciu,Elena Bria, Alex Manea, Arina Bican, Georgiana Chițac, Eliana Cristescu, Ioana Cristodorescu, Adriana Dănilă, Nicola D’arco, Misha Diaconu, Vorona Ecaterina, Adelina Gavrilă, Valeria Glibiciuc, Cristian Frone, Cristian
Frone, Kira Hagi, Hamid Nicola Katrib, Claudia Ion, Eliza Irimie, Daniel Loagar, Rolland Niculușcă, Andrei Nuțu, Obie Platon, Radu Tudor Panait, Gizella Popescu, Natalia Romanciuc, Felicia Simion, Gabriela Monica Tîrziu, Miron Topciu, Daniela Trandafir, Alexandra Teletin, Teona Toderel, ATOMA, MihU și Ramona Ursache.
În fond, în limba greacă, Kaleidoscop înseamnă ”a privi forme frumoase”.