Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și cu Crama Oprișor, organizează, în perioada 12 mai – 5 iunie 2022, expoziția “Premiile Crama Oprișor pentru Desen Contemporan – Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca”. Vernisajul va avea loc miercuri, 11 mai 2022, ora 17 la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, Piața Unirii nr. 30).

Comisar expoziție: Alexandra Sârbu

Prezintă: Prof. univ. dr. Radu Moraru, conf. univ. dr. Mara Rațiu, prof. univ. dr. Radu Solovăstru (UAD Cluj-Napoca)

                 Gabriel Roceanu (Crama Oprișor)

                 Alexandra Sârbu (Muzeul de Artă Cluj-Napoca)

Expun artiștii:

Iulia Alexandru, Ana-Maria Bozdog, Adrian Buda, Denisa Ceascai, Costel Chițimuș, Vlad Drăghici, Călin Dumitrașcu, Carla Forrai, Diana Grigorescu, Răzvan Liță, Mathé László, Ciprian Memei, Mihaela Mihalache, David Miholcsa, Rada Niță, Mihai Nuțu, Raluca Pavelescu, Matei Păcurar, Adriana Mihaela Pop, Ana-Eudochia Pop, Mara Popa, Lucian Popăilă, Maximilian Pintea, Diana Popuț, Ana Postolachi, Postumia Rus, Mădălina Stan, George Sorinca, Sevan Szekely, Tania Șimonca, Diana Șinteuan, Flavia Tritean, Tusai István

“Premiile Crama Oprișor pentru Desen Contemporan” reprezintă un demers din aria privată, conceput, încă de la început, ca dezvoltare a implicării în viața social-artistică și sprijin oferit tinerilor studenți și absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior artistic din România. Dacă prima ediție a concursului (2017) a fost realizată în colaborare cu Universitatea Națională de Arte din București, ediția din acest an se bucură de parteneriatul cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

UAD Cluj-Napoca este una dintre cele mai importante și originale resurse de desen, “Școala de la Cluj” marcând, de-a lungul timpului, viziunea și mijloacele expresive ale artei românești. Este, în acest context, extrem de relevant rolul organizatorilor de a încuraja creația contemporană, aflată în perioada de formare artistică, iar din acest motiv concursul se adresează studenților și absolvenților universității clujene de artă.

Din cele peste 60 de aplicații înscrise în concurs, au fost selectate, pentru expunere și jurizare finală, lucrările a 33 de tineri artiști, pictori, graficieni sau sculptori, pasionați de desen.

Cu un fond de premiere important, care se înscrie în linia conceptelor similare din Europa, la finalul concursului se vor acorda trei distincții:

– Marele Premiu Crama Oprișor pentru Desen Contemporan în valoare de 3000 euro brut, decernat unui artist ales de către juriul desemnat

– Premiul Special UAD Cluj-Napoca – Crama Oprișor pentru Desen Contemporan în valoare de 1500 euro brut, acordat unui artist ales de către juriul desemnat și

– Premiul Special al Publicului – Crama Oprișor pentru Desen Contemporan în valoare de 1500 euro brut, înmânat unui artist ales prin votul publicului pe platforma https://www.crama-oprisor.ro/premiile.

Expoziția va rămâne deschisă publicului spre vizitare, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00, până în data de 5 iunie 2022, când, începând cu ora 11.00, va avea loc și festivitatea de premiere a celor mai valoroși artiști din concurs.