O expoziție aniversară a artiștilor plastici Vladimir și Rostislav Ocușco a fost deschisă la Chișinău

Muzeul Național de Artă al Moldovei a inaugurat astăzi expoziția aniversară cu genericul „Vladimir Ocușco – 160 ani de la naștere și Rostislav Ocușco – 125 ani de la naștere”, 
Nicolae Olaru, șef al secției artă națională a instituției, unul dintre curatorii expoziției, a menționat că aceasta cuprinde 56 de lucrări, dintre care 36 de pictură și 20 de grafică.


Potrivit sursei citate, Vladimir Ocușco s-a născut pe 7 februarie 1862 într-o familie de viță boierească din orașul Oșmeni, regiunea Grodno. A studiat pictura la Academia de Arte din Sankt-Petersburg, în atelierul lui P. Cistiakov şi F. Rubo (1880-1886). La Chișinău s-a stabilit în 1897, unde predă la Școala de Arte până la sfârșitul vieții. La cererea administrației Zemstvei din Basarabia, reformează întreg sistemul de predare în Artele Frumoase. În calitate de profesor formează mari artiști, precum Pavel Șillingovschi, Alexandru Plămădeală, Abraham Brother, și mulți alții. Pe lângă școală, Ocușco înființează un muzeu și o bibliotecă, iar în 1903, la inițiativa sa, la Chișinău apare Societatea Amatorilor de Artă din Basarabia, care până în 1911 reușește să prezinte şase expoziţii de succes.


”Ca pictor, Vladimir Ocușco preferă peisajul. Tablourile sale sunt dedicate naturii Basarabiei și vieții rurale. Desenele lui Vladimir Ocuşco – ”Portretul fratelui”, ”Fată lângă snop” – tratate pe principii de clarobscur, permit redarea celor mai expresive imagini. Culoarea neagră, catifelată, caracteristică creionului italian, conferă desenului o tentă de nobleţe. Studiile grafice, prezente în expoziţie, exprimă căutările artistice ale lui Vladimir Ocuşco, schiţe, care mai târziu au stat la baza unor opere fundamentale”, a precizat Nicolae Olaru.


În 1897 Vladimir Ocușco este invitat în Basarabia să reformeze învățământul în Artele Frumoase. Reușește să mărească numărul de elevi, deschide o bibliotecă și un muzeu, fondează Societatea Amatorilor de Artă în Basarabia – prima care are ca obiectiv promovarea și susținerea artelor vizuale în Basarabia. Este dedicat ca profesor, formând generații de mari artiști ai Basarabiei. Lasă moștenire fiului său, Rotislav, pasiunea pentru artele vizuale și dragostea pentru predat.


Rostislav Ocusco se naște la Petersburg, pe 23 martie 1887. Băiatul pășește pe urmele tatălui. Studiază pictura la Şcoala de Arte din Chișinău (1922) şi la Institutul Pedagogic din Iaşi. A predat desenul în liceele şi gimnaziile de la Ackerman, Ismail și Chișinău. În perioada anilor 1934 – 1938 participă la Expoziţiile Societăţii de Arte Frumoase. Concomitent expune şi în cercul „pictorilor de oranjerie”. Rostislav Ocuşco a practicat desenul, își manifestă talentul prin arta poetică a portretului. Artistul a fost mereu preocupat de redarea în desen a universului uman. Pictorul pledează pentru cărbune, sanguină, pastel. În opinia sa, aceste materiale conferă desenelor o frumuseţe aparte, acestea devenind extrem de expresive. Totodată, portretele create de Rostislav Ocuşco exprimă simpatia artistului pentru personajul portretizat. O importanță majoră în aceste lucrări îi revine hârtiei: fundalul acesteia, contrastele dintre negru şi alb transmit individualitatea fiecărui personaj. Rostislav Ocușco s-a stins din viață la 14 ianuarie 1966.

Expoziția va fi deschisă până pe 22 mai.