Transfer Electiv – Daniela Zbarcea și Horațiu Cristea

 

Galeria Casa Matei a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca va găzdui în perioada 5 – 15 aprilie 2022 expoziția Transfer Electiv, o expoziție tandem de pictură, fotografie și instalație care cuprinde lucrări realizate de artista vizuală Daniela Zbarcea (pictură și fotografie) și Horațiu Cristea (fotografie și instalație). Evenimentul marchează prima prezență a celor doi în binecunoscuta galerie clujeană, vernisajul expoziției urmând să aibă loc marți, 5 aprilie 2022, ora 17. Iubitorii de artă vor putea vizita expoziția până în data de 15 aprilie 2022.

Expoziția Transfer Electiv vizează relația dintre artist și locurile care-i marchează existența (locul de naștere, orașul în care trăiește), lucru sugerat de pânzele și imaginile fotografice ale Danielei Zbarcea, în timp ce fotografiile lui Horațiu Cristea sunt o reinterpretare a ecosistemului artistic al pictorului prin juxtapunerea imaginii fotografice a pânzei cu modelul uman.

Intenția curatorială este de a expune 3 – 4 lucrări pe pânză însoțite de câteva fotografii de tip auroportret realizate de Daniela Zbarcea, alături de 9 -12 fotografii realizate de Horațiu Cristea. Expoziția cuprinde și o zonă de instalație, care va introduce vizitatorul în zona de ,,making of‘‘ a proiectului.

Daniela Zbarcea este absolventă a Universității de Artă George Enescu din Iași (2002), actualmente doctorand la Universitatea Națională de Arte București având în pregătire teza de doctorat cu titlul ,,Reprezentări vizuale autobiografice în arta contemporană”, fiind în același timp și fondatoarea ,,Dana Art Gallery –București din cadrul Metropolis Art Collection. De la absolvire și până în prezent a avut expoziții personale și de grup atât în țară cât și în străinătate.

Horațiu Cristea este masterand în anul I la specializarea ,,Practici Curatoriale Contemporane’’ la Facultatea de Arte Decorative și Design a Universității de Artă și Design Cluj Napoca. Domeniul artistic de interes este fotografia pe film și digitală de tip conceptual și performativ. Începând cu anul 2017 a avut expoziții personale și de grup în țară, câteva dintre acestea au fost realizate la Muzeul de Arte Vizuale Galați, Centrul Cultural Clujean ,,Turnul Croitorilor‘‘, UAP – Târgu Mureș, UAP Satu Mare, UAP – Oradea, Metropolis Art Center București.