TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?]
prezintă festivalul de literatură queer
CONTRAR AȘTEPTĂRILOR // AGAINST EXPECTATIONS

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], organizează, în perioada 25-27 martie, festivalul de literatură queer „Contrar Așteptărilor// Against Expectations”, la Goethe-institut București (Calea Dorobanților, nr 32). Timp de trei zile aducem în fața publicului zeci de scriitoare/ scriitorx/ scriitori în cadrul unor lecturi publice, dezbateri despre literatura queer contemporană, performance-uri, lansări de carte și un târg de carte queer și feministă.

Festivalul face parte din secțiunea de literatură a Triumf Amiria, este curatoriat de Vlad Viski și Ileana Negrea și este organizat în trei zile tematice: 25 martie – non-ficțiune, 26 martie – poezie și 27 martie – proză.

„Ce înseamnă literatura queer? O literatură scrisă de persoane queer, pur și simplu? Sau o literatură asumată, politică, care repoziționează periferia, nișa, locul ăla mic în care am fost forțatx/ uitatx, care scandează și luptă chiar și atunci când vorbește despre cotidian (un cotidian altfel) sau dragoste? Suntem queer în literatură atunci când ne povestim viețile, suntem queer în literatură atunci când refuzăm Literatura, suntem queer în literatură atunci când îndrăznim să facem literatură. Personalul este politic. Așa că haideți să scriem despre noi. Și să continuăm să scriem, în ciuda. În ciuda lipsei modelelor literare (mai ales în limba română), în ciuda urii și a discriminării, în ciuda intersecției de opresiuni la care ne găsim. Literatura queer este acea zonă magică în care adevărul nostru se preschimbă în mărturie, în care imaginăm lumi mai blânde, în care numim răul și îl exorcizăm astfel. E un loc al reîntregirii, al regăsirii, al renașterii”, spune Ileana Negrea, laureată a Concursului Național de Poezie Mihai Eminescu Opus Primum, 2022.

„Ce ne-am propus prin acest festival este să aducem împreună zeci de voci din zona literară queer, cu diverse estetici și poziționări pentru a arăta că literatura queer locală se susține, este în cel mai prolific moment al său și în continuă expansiune”, spune Vlad Viski, curatorul secțiunii de literatură a Triumf Amiria.

Ileana Negrea este poetă feministă, mad și queer, activistă. Scrie de la intersecții, despre ele. A publicat în diverse reviste, a scris o povestire pentru antologia speculativă queer feministă Lumile noastre posibile, Hecate, 2021 și a debutat cu volumul de poezie „Jumătate din viața mea de acum”, frACTalia, 2021. Nominalizată la Premiile Sofia Nădejde, Debut Poezie, 2021 și laureată a Concursului Național de Poezie Mihai Eminescu Opus Primum, 2022. A inițiat Cenaclul X, împreună cu care a scos antologia Adăposturi, frACTalia, 2021. Trăiește împreună cu o pisică pe nume Luz, îi plac cireșele galbene, cărțile cu coperte lucioase, rujurile roșii și sclipiciul.

Vlad Viski este activist LGBT, editorialist și cercetător doctorand la Facultatea de Științe Politice a Universității București. A absolvit Central European University, cu un masterat în științe politice pe tema mișcării LGBT din România după 2001. Licența și-a făcut-o la California State University, Los Angeles, în științe politice. A mai urmat cursuri la Tel Aviv University și Hong Kong University. A publicat articole pentru Vice România, Adevărul, Decât o Revistă, them.us, Gay Star News, Observator Cultural, The Advocate, Critic Atac. A lucrat la expozițiile „SAVAGED Pink. Istoria presei gay din anii 90” la ODD și „OBIECT. Călător prin istorii publice și personale” la MNAC. Interviuri și citări pentru New York Times, SBS Australia, Associated Press, intomore, Elle Romania, România Liberă. Între 2015 și 2018 a ocupat poziția de președinte al MozaiQ.

Târgul de carte queer aduce o ofertă largă de carte de la editurile Nemira, OMG, Fractalia, Hecate, Pagini Libere, Black Button Books, Casa de Pariuri Literare, Post/h/um și Cutra și va fi deschis vineri, 25 martie, și sâmbătă, 26 martie, între orele 10:00 și 20:00, iar duminică, 27 martie, între 10:00 și 17:00.

Parteneri: Goethe Institut București, Cenaclul X.

/// Ziua 1 -Traduceri și non-ficțiune

10-20 Târg de carte (Nemira, OMG, Fractalia, Hecate, Pagini Libere, Black Button Books, Casa de Pariuri Literare, Post/h/um, Cutra)

12:00 Lansare Post/h/um – număr online „Feminisme” (traduceri si texte inedite)

13:00 Lansare Paul P. Preciado, „Testo Junkie”, frACTalia, traducător Daniel Clinici

14:00 Nonficțiune queer – lectură și prezentare cărți Luca Istodor, Antonella Lerca Duda și Jerzy Ioana Dumitrescu, Ovidiu Anemțoaicei

16:00 Performance Veda Popovici

17:30 Dezbatere traducere queer moderată de Alina Purcaru, cu Laura Sandu, Ioana Filat, Ovidiu Anemțoaicei, Ruxandra Vișan

19:00 Atelier de scriere creativă cu Adrian Schiop (pentru înscrieri așteptăm un email pe literatură@triumfamiria.ro)

 

/// Ziua 2 – Poezie

10-20 Târg de carte (Nemira, OMG, Fractalia, Hecate, Pagini Libere, Black Button Books, Casa de Pariuri Literare, Post/h/um, Cutra)

11:00 – Lansare alexandru adam, „stilizări, ap.”, frACTalia (prezentare, lectură, discuții, autografe)

12:00 – Lectură Cenaclul X

Mara Cioroianu

Mișa Dragomir

Oana Ciobanu

Andy Andreea

Corina

Alina-Elena Fluțăr

Andra Tălpeanu

Flavius Sindie

Maria Martelli

Victor Horațiu Troșan

Ceza Bularca

 

14:30 – Newcomers (debut 2022)

Nóra Ugron „Orlando postuman”

Mădălina Oprea „poemele tale sunt o calomnie”

Ada Eliane „Red Pilled Utopia”

Emilian Lungu „supine dream”

 

15:30 Lecturi poezie

Tudor Pop

Răzvan Andrei

Nicoleta Onofrei

Ileana Negrea

Carolina Vozian

Denisa Ștefan

Mihail Tamba

Nathan Moisii

Teona Galgotiu (video)

Yigru Zeltil

 

18:00 lectură Alte Perspective Queer

Medeea Iancu (video)

Maia Șerbănescu

bianca ela

Grigore Șoitu

Claudiu Ioan Maftei

 

19:00 Dezbatere Poezie Queer moderată de Mihaela Michailov

Tudor Pop

Yigru Zeltil

Ileana Negrea

Răzvan Andrei

Alina Purcaru

 

/// Ziua 3 – Proză

10-18 Târg de carte (Nemira, OMG, Fractalia, Hecate, Pagini Libere, Black Button Books, Casa de Pariuri Literare, Post/h/um, Cutra)

11:00 Lansare Maria Martelli, „Povestea scroafei și a devenirii omului”, Hecate, ilustrații Otilia Jakab (prezentare, lectură, discuții, autografe)

12:00 Lansare Sașa Zare, „Dezrădăcinare”, frACTalia (prezentare, lectură, discuții, autografe)

13:00 Lecturi proză

Ilinca Mănescu

Elena Aerim

Adrian Schiop

Horea Sibișteanu

Ștefan Iancu

Roxana David

 

16:00 Newcomers (debut 2022)

Laura Sandu „Întoarcerea”

Proiectul se desfășoară în perioada martie 2020 – martie 2022. Bugetul total al proiectului este 1.057.556 lei, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 951.800 lei.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro