Sorin Purcaru

ANTROPOMORFISM

Expoziție retrospectivă

3-20 martie 2022

 

 Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 3-20 martie 2022, expoziţia retrospectivă „Antropomorfism”, a artistului Sorin Purcaru. Deschiderea oficială a avut loc joi, 3 martie 2022, de la ora 18.00, în prezența artistului.  

Această primă expoziție personală la Muzeul de Artă Cluj-Napoca a artistului Sorin Purcaru, curatoriată de dr. Cristina Simion și de dr. Dan Breaz, pune în valoare lucrări de grafică și sculptură, care sintetizează activitatea artistului dintr-o perioadă de trei decenii de creație.

“Antropomorfism”, expoziția personală a artistului Sorin Purcaru  la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, este o retrospectivă, deși termenul ar putea părea impropriu
pentru un creator în plină ascensiune creatoare și departe de posibilul manierism al artiștilor aflați la
apogeu. Dacă privim înainte, cu siguranță că Sorin Purcaru nu și-a spus ultimul cuvânt în arta
contemporană românească. Dacă privim în urmă, însă, o retrospectivă nu e nici prematură,
nici distonantă, ci necesară după trei decenii de creație, căci e un moment de acalmie și
introspecție: o piatră de hotar nu e un capăt de drum, ci un reper.

Consacrat ca sculptor, prin pregatirea academica, dar mai cu seama prin numeroase expoziții naționale si internationale, cu cateva premii prestigioase si o prezență semnificativa atât în spațiul public, cât si in colecții muzeale, Sorin Purcaru a început să se afirme și ca grafician, iar în ultimul deceniu a căutat să combine, în expozițiile sale personale, sculptura si grafica, într-un mesaj artistic sinergic.

Recunoscut pentru forța unui stil propriu marcant, Purcaru a fost invitat sa expună, in ultimii ani, la Parlamentul European (“Doua Țari, un singur Suflet”, cladirea Altiero Spinelli, 2016), la Muzeul de Artă Ion Irimescu (2019), in galeria de artă a Consiliului Europei din Strasbourg (2019), la Muzeul de Arta Vizuala Galați (2019), la prima editie a Bienalei Internaționale de Arte Vizuale Brașov (2019), la Festivalul Internațional OstAnders Nürnberg (2021), precum si în galerii din Fribourg, München și Nürnberg.

Sorin Purcaru este conferențiar al Universității de Arte “George Enescu” Iași și membru al Uniunii Artistilor Plastici. Trăiește si lucrează în Iași.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 20 marite 2022, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

fotografii arhiva personală Sorin Purcaru