Historia Naturalis

A glimpse into the study of insects and birds

11 martie – 04 aprilie 2022

Vernisaj

Vineri 11 martie 2022  

ora 18:00 Galeria Pygmalion, Timișoara.

Cu profunde valențe inspirate din mediul înconjurător, expoziția Historia NaturalisA glimpse into the study of insects and birds, propune o cronică documentaristă prin intermediul căreia universul vizibilului se lasă descoperit și apoi definit odată cu imaginea artistică. Lucrările evidențiază reprezentările vizuale ale anumitor specimene în arealul creației artistice și analizează trei etape ale actului creator – de la simpla curiozitate, la știință și până la valoarea pur estetică – din acest demers făcând parte observațiile efectuate în domeniul entomologiei și științelor naturii.

Tematica se focalizează pe înfățișarea unor elemente care amintesc de mijloacele de ilustrare din domeniul științelor naturii manifestate începând cu secolul al XVI-lea, modalitățile de reprezentare vizuală implicând procedee de observare și redare mimetică a specimenelor, atenția limitându-se la anumite specii de păsări și artropode care au o expresivitate potrivită pentru compozițiile și tehnicile utilizate. Criteriul de selecție a florei și faunei amintește de viziunea novatoare a maestrului flamand Joris Hoefnagel, de reconfigurare a spațiului vizual, pentru a conduce privitorul către sentimentul vieții și al mișcării, a frumuseții idealizate.

Astfel imaginea vizuală devine o modalitate diferită prin care se poate controla lumea naturală, prin intermediul căreia se capsulează anumite caracteristici efemere, devenind posibilă expunerea unui limbaj propriu într-un plan imaginar dar totodată naturalist.

Toate speciile reprezentate îndeplinesc anumite criterii de selecție, fiind în perfectă concordanță cu abilitatea, curiozitatea și dorința de a face impresie. Transparența aripilor și articulațiile fragile ale muștelor, corpurile irizate și luciul penajului, varietatea nelimitată a elementelor vegetale și reflexia de pe carapacele cărăbușilor, sunt detalii puse în valoare de relația creată între diferite procedee tehnice. Ținând cont de faptul că întreaga creație personală este dominată de utilizarea a trei tehnici de lucru: acuarela, paper cut-ul și impresiunea hârtiei, fiecare intervenție obținută pe suprafață reușește să își conserve o notă de unicitate, inciziile, texturile și fuziunile cromatice rezultate fiind irepetabile.

Expoziția Historia NaturalisA glimpse into the study of insects and birds oferă privitorului parcurgerea unui traseu care evoluează în aceeași măsură spre un areal oniric și ludic, dar care adesea rămâne ancorat în realitatea palpabilă a lumii înconjurătoare. Pe acest filon al prezentării, lucrările urmăresc să emane o doză de delicatețe și dramatism, actul ilustrativ devenind o cale care oglindește sensibilitatea pentru natură, iar demersul artistic va crea și re-crea o lume incredibilă pe care nu ne-o puteam decât imagina.

Laura Duduleanu