STRUCTURI ȘI INFRASTRUCTURI
Galeria Aparte
3 – 8 decembrie 2021
Vernisaj: Vineri, 3 decembrie 2021, ora 18.00

Vă invităm la deschiderea ultimei expoziții organizate de către 1+1 în anul 2021 cu participarea artiștilor, curatorilor și teoreticienilor Matei Bejenaru, Cezar Lăzărescu, Mihai Vereștiuc, Luminița Toma, Dumitru Oboroc, Lavinia German, Andrei Timofte, Smaranda Ursuleanu, Livia Pancu, Cristian Nae, Oana Maria Nae, Gloria Luca & Tudor Patrașcu (Anticamera), Bogdan Armanu & Silvia Amancei (s.a.b.a.), Andreea Cioară, Delia Bulgaru, Dan Acostioaei, Cătălin Gheorghe, Cristina Moraru, Mălina Moncea, Sarah Muscalu, Andrei Pripasu & Ionuț Toma (ZOKraft).
Rezultată în urma unui amplu proces de cartografiere, demersul expozițional Structuri și Infrastructuri a avut în vedere materializarea și istoricizarea unei rețelei (inter)naționale extrem de complexe și volatile construită în decursul ultimilor 20 de ani de activitate a artiștilor, teoreticienilor și curatorilor care trăiesc și lucrează în Iași, prin reunirea unor obiecte (sacoșe personalizate) aflate la intersecția dintre marketing și producția artistică și produse de cele mai importante instituții ale acestei rețele.

Expoziția include lucrarea lui Cezar Lăzărescu: ”Îmi Place Periferic 3” pe care am considerat-o un așa-zis Proto Art Tote Bag, datat din 1998 (anul organizării Festivalului de Performance Periferic 2). Cu acea ocazie, artistul s-a plimbat prin oraș sau a participat – ca public- la o serie de performance-uri din programul evenimentului cu o sacoșă albă, din plastic, pe care Lăzărescu, folosind timpul prezent, a inscripționat manual, cu markerul, o propoziție în care își exprimă încrederea că viitoarea ediție a festivalului (Periferic 3) îi va plăcea la fel de mult. Astfel, avem fotografii din timpul performance-urilor lui Dan Perjovschi sau a lui Vlad Horodincă care au fost dublate de un al doilea performance, din public. Toate acestea se întâmplau la Centrul Cultural Francez din Iași.

În ultimile două decenii, obiectele personalizate de instituțiile de artă contemporană (Contemporary Art Tote Bags) au devenit simbolul produsului de marketing și promovare to go din cadrul marilor festivaluri sau bienale, tocmai datorită caracterului lor dual, aflat la intersecția dintre obiecte pur funcționale și postere cu un parcurs independent de promovare și diseminare. Ca fapt divers, în anul 2013, Pavilionul Australiei din cadrul Bienalei de la Veneția a oferit 5000 de tote bags, imprimate în acord cu identitatea lui vizuală ce au fost epuizate în primele 2 zile de Private View. În ultimii ani, acestea au devenit un mediu în sine, un referent care comunică în permanență cu opera sau demersul artistic/ă, cu locul și timpul în care se întâmplă respectivul eveniment, și indică un ecosistem cultural internațional, o rețea cu ramificații în timp și în spațiu prin care structurile imateriale sau producătorii artistici locali devin pioni importanți în circulația discursului.
Acest ecosistem cultural nu cuprinde doar artiști sau artiste, ci și o serie largă de creatori precum designeri, arhitecți, curatori, manageri culturali, specialiști în instalarea lucrărilor de artă contemporane, persoane specializate în medierea educațională a operei de artă contemporană precum și specialiști în cercetare artistică.

În Galeria Aparte, sunt expuse 138 de sacoșe personalizate din colecțiile celor 22 participanți. Fiecare este acompaniată de un text cu informații despre împrejurările în care a primit acele obiecte, despre evenimentul sau instituția de artă contemporană care a produs aceste elemente de marketing. Prin intermediul acestora pot fi determinate dinamici, traiectorii și accente ale rețelelor din care fac parte artiştii, teoreticienii și curatorii care trăiesc și lucrează în Iași.

„Structuri și infrastructuri” este organizat de 1+1 în parteneriat cu Centrul Cultural German din Iași, tranzit.ro/ Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași și este cofinanțat de Municipiul Iași.