Colinde, colinde,

E vremea colindelor!

Căci gheața se-ntinde

Asemeni oglinzilor.

Și tremură brazii,

Mișcând rămurelele

Căci noaptea de azi-i

Când scânteie stelele.

Se bucur’ copii,

Copiii și fetele!

De dragul Mariei

Își piaptănă pletele.

De dragul Mariei,

Si al Mântuitorului,

Lucește pe ceruri,

O stea călătorului.

Mihai Eminescu

Mic reprezentant al Universului

Expoziție de Land Art și Pictură la Galleria 28

În perioada 20 decembrie 2021 – 20 ianuarie 2022, la Galleria 28 din Timișoara va putea fi vizitată expoziția „Mic reprezentant al Universului”, organizată de grupul NOIMA, împreuna cu Maria Pașc. Expoziția aduce în atenția publicului o lucrare de Land Art realizată la Șirnea în noiembrie 2021 de membrii grupului Noima: Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu.

De asemenea, în expunere, sunt prezente lucrări de pictură semnate de Constantin Flondor și membrii grupului Noima: Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu.

Despre expoziția  „Mic reprezentant al Universului”, Maria Pașc, istoric de artă, notează:

„Constantin Flondor, cavaler de Flondor, are două pasiuni: geometria şi poezia. Coincidentia oppositorum: Ce este fulgul de nea al lui Constantin Flondor dacă nu poezie revărsată în rigoare geometrică? Poezie nezăgăzuită de rigoarea geometrică ce o configurează!

Constantin Flondor, fire poetică, este geometric exigent cu sine și cu arta sa, într-un fel ce ni-l evocă pe Kant: „Două lucruri mă umplu cu mereu nouă și tot mai mare uimire și venerator cutremur cu cât mai mult și mai stăruitor cuget la ele: cerul înstelat deasupra mea şi legea morală din lăuntrul meu.” (Immanuel Kant, Critica rațiunii practice).

Constantin Flondor este cavaler al văz-duhului fără seamăn în lume. Sensul adânc al acestui cuvânt, văz-duh, el îl descompune pentru a-l recompune și-i atribuie un sens salvator – Duhul de viață făcător. Și astfel, pe pânze construiește arhitecturi celeste. Fulgi de nea – raze de splendoare cad din cer. Constantin Flondor este îndrăgostit de Eminescu și de geometrie. Eminescu: „Crucea bizantină este ca un fulg de nea, mic reprezentant al universului” (Mihai Eminescu, Fragmentarium) . Țesătura fulgului de nea este inefabilul – dumnezeiasca iradiere. Ce altceva ar fi  fulgul de nea decât o cernere subtilă, poetică? Cruce bizantină, mic reprezentant al Universului…

*

Grupul Noima

Prietenie consacrată sub numele Noima: Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu. Grup fără manifeste și pledoarii programatice, întrecând aspirațiile individuale, a reușit să dea o semnificație colectivă, să capete aderență și să înregistreze cuceriri solidare.

Noima este o grupare coerentă  prin echilibru și maturitatea artistică a celor cinci pictori care o alcătuiesc. Ce se înțelege prin Noima? Strădania de a pune în acord tehnica și știința prin studiu aprofundat.

Demersul celor cinci pictori, performeri, de a însemna, la Șirnea, pământul cu semnul fulgului de nea este reverența în fața celui ce le este director de conștiință artistică: Constantin Flondor. „Lucrul mâinilor și al gândurilor pictorilor din Noima vorbește în această expoziție despre recunoștință și bucurie. Tonuri închise, nota de ansamblu a expoziției este de-o seninătate albă. În arta noastră contemporană, Noima pot alcătui un curent sau chiar o generație, într-atât sunt de bine așezați cei cinci pictori, în viață și meserie.“

Expoziția „Mic reprezentant al Universului” poate fi vizitată respectând normele de prevenire a pandemiei de coronavirus, de luni până sâmbătă, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara. Programarea se face la numărul: 0040(0)722 503 028 sau pe e-mail: [email protected].