Avem plăcerea de a vă invita sâmbătă, 16 octombrie 2021, orele 11.00, la o dublă lansare online a unor volume de referință:

FLORICA CRUCERU, DANA POSTOLACHE, IOAN DARIDA, Dicționarul artiștilor din spațiul românesc, 1700–1920. Pictori, sculptori, gravori, zugravi, iconari, scenografi, decoratori, istorici de artă, Ed. ACS, București, 2019, vol. I, 728 pag., vol. II, 708 pag. (text + ilustrații)

La istoriografia de specialitate a fost adăugat acest valoros dicționar care acoperă, în chip salutar, un mare gol. Este rodul unui îndelungat travaliu de adunare a informațiilor și de parcurgere a unei bibliografii uriașe, pe care foarte puțini istorici de artă au avut posibiliatea să o consulte în integralitatea sa. (…) Cu atât mai însemnat este acest op în două masive volume cu cât el oferă informații de bază asupra creativității plastice din intervalul a două secole și două decade de pe întreg teritoriul românesc.

Adrian-Silvan Ionescu

 

FLORICA CRUCERU, ALICE DINCULESCU, Istorici și critici de artă români, 1800–1980, Ed. ACS, București, 2021, 280 pag. (text + ilustrații).

Într-o măsură foarte mare, această carte este caracterizată de un element de unicitate, fiind prima apariție de gen dedicată exclusiv repertorierii istoricilor și criticilor de artă români, iar asta îi conferă și rolul de instrument necesar oricărui cercetător în domeniu (…). Această carte este ultimul gest de iubire pe care Florica Cruceru l-a făcut pentru cei care au avut o contribuție, mai mică sau mai mare, la istoria culturală a României..

Alice Dinculescu

 

Evenimentul va avea loc la Muzeul Național de Artă al României, cu respectarea măsurilor sanitare impuse și va fi transmis în direct, online, pe pagina de Facebook a organizatorilor: Art Conservation Support / ACS, cu ajutorul prietenilor de la ANVERGURA: https://www.facebook.com/ArtConservationSupport/.

La eveniment vor lua parte:

Invitații: dr. Adrian-Silvan Ionescu, istoric și critic de artă, Directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române; dr. Ruxandra-Silvelia Demetrescu, istoric de artă, Profesor la Universitatea Națională de Arte din București; Alina Petrescu, specialist al Muzeului Național de Artă al României.

Autorii: dr. Luminița-Dana Postolache, expert restaurator; dr. Ioan Darida, expert restaurator; Alice Dinculescu, critic de artă.

Înregistrarea evenimentului va rămâne pe pagina Art Conservation Support și dupămomentul lansării, urmând același link.

Volumele vor putea fi achiziționate de pe site-ul:de pe site-ul: https://patrimonescu.ro/ sau de la autori.