Expoziția Cocoși semnată de artistul Marius Ghica

Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Al. Condeescu”, Calea Griviței 64-66

1 – 16 octombrie 2021

Marius Ghica (pseudonimul lui Marius Ghiță) s-a născut la 26 octombrie 1954, la Băilești. Urmează Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova; Facultatea de Filologie, secția franceză-română a Universității din Craiova (1974-1978). Este profesor de limba franceză la Calafat (1978-1985) și redactor la revista Ramuri (din 1985). A debutat cu cronici despre Lucian Blaga, Constantin Noica și Edgar Papu, în Ramuri (1981), publicând apoi articole în diverse reviste culturale din țară, cu traduceri și eseuri despre scriitori și filosofi români și francezi. Ulterior, a publicat volume de eseuri și critică literară.

De unde această pasiune pentru acest simbol arhetipal? Despre tărâmul cocoşesc şi avatarurile sale sunt multe de spus, dar deocamdată, vă invit să intrăm împreună în lumea mea cocoşească, lumea unui mare iubitor de culoare. De ce m-am hotărât să colorez cocoşi? Poate, în primul rând, tocmai pentru că sunt atât de viu coloraţi, atât de policromi. Sau, mai degrabă, pentru că este singura făptură hărăzită de Dumnezeu să vestească zorii fiecărei zile, dar şi apusul soarelui şi venirea nopţii. Sau pentru că, în imaginarul colectiv, în Biblie, în mai toate mitologiile lumii, cocoşul este simbolul bărbăţiei, al luptei duse până la capăt, al orgoliului, al forţei şi energiei, al curajului şi îndrăznelii – Marius Ghica

Vizitarea expoziției se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa [email protected].