„ÎN CĂUTAREA CORPULUI (ȘI TIMPULUI) PIERDUT”

REZIDENȚĂ DE DANS CONTEMPORAN LA

CENTRUL DE CULTURĂ „GEORGE APOSTU” DIN BACĂU

1-10 OCTOMBRIE 2021

În dimensiunea sa națională și europeană, promovarea dansului contemporan a fost și este pentru Centrul de Cultură „George Apostu” un reper important al activităților cultural-artistice din fiecare an, experiența acumulată în acest domeniu în ultimii cincisprezece ani metaformozându-se deja în tradiție instituțională. Bine ancorat în această tradiție, Centrul de Cultură „George Apostu” aduce la cunoștința celor interesați debutul unei noi rezidențe de dans contemporan, pe care o co-finanțează și care se va derula sub titulatura „În căutarea corpului (și timpului) pierdut” în perioada 1-10 octombrie 2021, în generosul spațiu al Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu”.

Desfășurată sub egida AREALspațiu pentru dezvoltare coregrafică & Centrul de Cultură „George Apostu”, rezidența de dans contemporan este un demers artistic de conștientizare a efectelor pandemice asupra fiecăruia dintre noi, la nivel fizic și psihic, un exercițiu de sinceritate menit a aduce la suprafață rănile mai puțin văzute generate de teamă, de claustrare, de însingurare. Vor avea grijă să ne convingă de toate acestea invitații speciali ai actualei rezidențe, coregrafi cu o bogată experiență internațională, care le-a conturat personalitatea artistică, individualizată în stiluri și limbaje proprii/diferite – Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Valentina De Piante și Cosmin Manolescu. La fiecare reprezentație, cei patru coregrafi, alături de patru spectatori, vor pleca într-o călătorie performativă și experiențială în căutarea timpului și corpului pierdut în timpul pandemiei.

Rezidența de la Centrul de Cultură „George Apostu” este o primă etapă în derularea acestui proiect, care se va finaliza la sfârșitul lunii octombrie în București și va fi încununat cu premierele spectacolului de dans contemporan „În căutarea corpului (și timpului) pierdut” de la Bacău – 4 noiembrie 2021, la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, și din București – 6 și 7 noiembrie 2021, centrul de performance din cadrul AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

Propunerea artistică este adaptată condițiilor pandemiei și își propune să exploreze deschis relația public – artist, să o chestioneze și să o redefinească. Cuvintele cheie care vor sta la baza noii propuneri artistice sunt corpul poetic, corpul-arhivă, inspirația, „frica de a nu rata ceva” sau noțiunea de katharsis.

„După un an și mai bine de izolare și distanțare socială, îmi doresc foarte mult să ducem mai departe experiența AREAL-ului în plan artistic în cadrul unei noi creații artistice colective, de tip imersiv și participativ, construit posibil sub forma unui spectacol-labirint. Mă interesează să lucrez cu istoriile personale pornind de la ideea de corp-arhivă, dar și cu deconstrucția regulilor scenice și regândirea termenului de spectacol și ce mai înseamnă sinceritatea în viață (și în spectacol). Îmi doresc să explorăm împreună conceptul de katharsis (concept estetic la Aristotel care definește efectul „purificator” al artei în special al tragediei, prin trăirea unui sentiment de maximă tensiune) dar şi teme delicate ale societății contemporane precum mișcarea #metoo (legată de abuzurile sexuale), sinuciderea sau moartea, dar și noțiuni legate de plăcere și frumos în spectacol.” (Cosmin Manolescu)

Co-producția AREAL și Centrul de Cultură „George Apostu” este realizată în cadrul proiectului „AREAL coregrafic”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Programul cultural pentru anul 2021 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Identitate și Diversitate Ferestre Deschise”.