FAR Talks – New Media Art în Învățământul din România
Joi 23 septembrie, ora 19.00, online
FAR Talks – New Media Art în Învățământul din România
Spațiul digital unde se reunește comunitatea art & tech
FAR Talks continuă seria conversațiilor pe tema prezenței New Media în societatea româneasca. În cea de a doua sesiune, vom iniția o discuție relevantă aplicabilității tehnologiilor emergente în domeniul cultural-artistic, cel al competențelor digitale și al noilor meserii.
Evenimentul va avea loc online, pe 23 septembrie la ora 19:00. Prin vocile invitaților noștri, ne propunem să aducem laolaltă o diversitate de perspective. Aceștia s-au remarcat prin activitatea din mediul curatorial, academic, game development, regie (teatru / tv), antreprenorial și de management cultural.
Profesioniștii cărora le suntem recunoscători pentru participarea la conversație sunt:
Alexandru Berceanu – Regizor în medii mixte, conf.univ. Departamentul de Animație și Interactivitate UNATC IL Caragiale
Andrei Nae – Asistent Universitar la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea București
Cristina Pop Tiron – DIA Digital Interactive, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj
Georgiana Toea – Community Builder, AMC Studio
Helga Fodorean – Financial Director, Anim’est
Ionuț Nicolaescu – Senior Environment Artist, Ubisoft
Mădălina Ivașcu – Antreprenor și Manager Cultural, RADAR și FAR
Prin intermediul expertizei lor intenționăm să împingem dezbaterea mai departe, unde vom încerca să atingem următoarele subiecte:
- Măsura în care structura clasică a științelor exacte, umaniste și artistice corespunde potențialului de dezvoltare în industriile creative. Vom discuta și despre relevanța acestora în economia prezentului și a viitorului.
- Cât de actuale sunt elementele de educație digitală în programa școlară, cea a ciclului liceal și dacă trebuie accelerat procesul de adaptare la cerințele de azi. Cum consumăm conținutul cibernetic, ce practici de etică binară putem folosi și ce tool-uri în format digital.
- Noțiunile de bază necesare unui proaspăt absolvent pentru a funcționa pe piața muncii. Corelația dintre programele educaționale și economie. Măsura în care sistemul autohton furnizează forță de muncă pregătită corespunzător.
- Măsura în care care se poate înlocui creativitatea umană cu inteligența artificială. Și o estimare pentru orizontul acestei schimbări.
FAR își propune să fie un agregator în cadrul industriilor culturale și creative din România pe segmentul New Media, în explorarea posibilităților existente la nivel național și cartografierea acestora în platforma noastră.
FAR întărește inițiativa începută de RADAR de a contribui la coagularea unei comunități de New Media art pentru a identifica oportunitățile de colaborare dintre toți actorii din industrie. Scopul acestui demers este consolidarea industriei emergente prin acțiuni unitare și sustenabile.
FAR este posibil cu ajutorul partenerilor care investesc în artiștii de mâine: UniCredit Bank, Augmented Space Agency, Paketa 12, UNATC – CINETIc – Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, DIA – Digital Interactive Arts din cadrul Universității Babeș Bolyai, UEFISCDI – Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, Edison – Cluburi de antreprenoriat si tehnologie, Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români), Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, Ubisoft, AMC, ARDEN, PostModernism Museum, LEADERS România.
Despre invitați:
Alexandru Berceanu – Regizor independent de teatru, TV și VR & Manager Cultural
Alexandru este profesor asociat la Departamentul de Animație și Interactivitate în cadrul UNATC „I.L. Caragiale” București. Aici a inițiat proiectul CINETic al UNATC și programul de master pentru Tehnologii Interactive de la aceeași universitate. Conduce cercetări interdisciplinare la intersecția mediilor imersive și a neuroștiinței.
Lucrează în medii diverse: romanul grafic „Mickey pe Dunăre”, experiențe VR interactive „Atinge” , „Bucharest ‘41”, Teatru Imersiv Interfața” sau „Bucharest ‘41 Tur Retur”. În lucrările recente este interesat de interacțiunea cu roboți și AI precum instalațiile performative „Who Am I?” sau „Interferențe pierdute” și decoruri virtuale în “Pisica lui Schrödinger”; este mereu în căutare de noi narațiuni de vindecare.
https://www.facebook.com/Lost-Interferences-109356218067014
Andrei Nae – Asistent Universitar la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea București
Dr. Andrei Nae este asistent universitar la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine unde predă cursul de masterat “Jocurile video şi identitatea culturală” şi cursul opţional “Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative,” pe lângă seminare de practica limbii engleze şi literatură americană. Începând cu 2019 este directorul proiectului de cercetare “Discurs colonial în jocurile video” finanţat de UEFISCDI. Andrei Nae a publicat mai multe studii sub forma de cărţi, capitole şi articole printre care se numără monografia Immersion, Narrative, and Gender Crisis in Survival Horror Video Games publicată de Routledge în 2021.
https://unibuc.ro/user/andrei.nae/
Cristina Pop Tiron – DIA Digital Interactive, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj
Cristina Pop-Tiron este artist intermedia, doctorand la Teatru și Artele Spectacolului și lector la Facultatea de Teatru și Film, la universitatea Babeș Bolyai, în Cluj-Napoca, Romania. Crează și produce instalații interactive de artă digitală și artă performantivă pentru a explora extensia si granițele spațiului perfomativ. Lucrările ei investighează folosirea interactivității in artă pentru a distribui creativitatea între artist, performer, spectatori și tehnologie.
https://teatrufilm.ubbcluj.ro/cinema-media-romana/master/digital-interactive-arts/
Georgiana Toea – Community Builder, AMC Studio
Bio-avere Georgiana Toea Laura: 79% ADN balcanic, 12 X premiul I la Făurei, 6,95 media de absolvire Cibernetică ASE București (2007), 3 joburi în entertainment (muzică&TV), 6 luni arse-n advertising, o mamă învățătoare, 4 ani de antreprenoriat în educație (Artskul), 3 pisici, un an muncit la muzeu (MNAC), o bicicletă, o casă de chirpici, un arici, o trompetă devenită bibelou, 1 amendă pentru deranjarea liniștii publice pentru organizarea unui act de cultură.
În prezent construiesc proiecte dedicate comunității locale de game development, precum și educaționale dedicate dezvoltării acestui domeniu pentru AMC Studio, companie de grafică digitală pentru industria jocurilor.
Helga Fodorean – Producător Festival, Anim’est
Helga Fodorean a studiat scenaristica la UNATC, unde și-a concentrat atenția asupra structurilor narative non-lineare în filmele new media. Din 2010 lucrează ca manager cultural și producător de film animat, iar în 2018 s-a alăturat echipei Animest ca producător de festival. Helga este totodată și președintele Asociației Animest, în cadrul căreia lucrează ca director financiar pentru toate proiectele dezvoltate pe parcursul anului sub umbrela Animest.
Ionuț Nicolaescu – Senior Environment Artist, Ubisoft
Ionuț este unul dintre profesorii cursului de Arta Digitală 3D de la UNArte. Lucrează de peste 14 ani în industria jocurilor video, domeniu în care a ajuns mulțumită pasiunii pentru gaming, combinate cu o anume curiozitate tehnică. De la primul obiect 3D pe care l-a creat (o cutie animată care țopăia), până la a contribui la crearea închisorii Alcatraz din Watch Dogs 2 și a arenelor gladiatorilor și labirintului minotaurului din seria Assassin’s Creed – Ionuț a reușit să-și îndeplinească visul de a crea lumile din jocurile sale preferate, care ajung la pasionații de gaming din întreaga lume.
Când a început să învețe despre arta digitală, informațiile despre programele software sau despre metodele de lucru erau puține și, la fel ca mai toți pasionații de artă digitală de atunci, a trebuit să fie autodidact. Acum, este mentor în cadrul programelor de internship de la Ubisoft și profesor la cursul de la UNArte și se bucură mult să îi poată ajuta pe studenții aflați la început de drum.
https://www.ubisoft.com/en-us/company/careers/locations/bucharest
Mădălina Ivașcu – Antreprenor și Manager Cultural, RADAR și FAR
Mădălina Ivașcu este manager cultural, antreprenor și co-fondator al platformelor de new media art – RADAR (Romanian Artists Developing Alternative Realities) și One Night Gallery – proiecte ce susțin și promovează artiștii tineri, crează colaborări interdisciplinare și oferă acces la noi medii de creație.
Prin intermediul acestor platforme s-a implicat în peste 100 de proiecte ce îmbină arta cu tehnologiile emergente. Aceste contexte au creat o infrastructură de parteneriate cu companii din industrii diferite ce susțin evenimentele de new media art ca parte din strategia lor de dezvoltare și au atras totodată și entități culturale ce s-au alăturat acestui demers.
Datorită intersecțiilor cu parteneri din mediul academic, artiști și dezvoltatori, finanțatori din arii diferite, dar și din dorința de a extinde misiunea proiectelor la care lucrează s-a implicat în dezvoltarea platformei FAR – pentru că își dorește mereu să învețe lucruri noi, să dea mai departe knowhow și să creeze mai multă vizibilitate pentru proiectele ce folosesc tehnologiile în domeniul artistic și cultural.
https://www.radarnewmedia.art/
Recent Comments