TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] organizează, în perioada 14-19 septembrie, festivalul de teatru queer PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ, la Centrul de Teatru Educațional Replika și Centrul Național al Dansului București (CNDB).

Evenimentul include șase spectacole queer: „Corp Fluid” (în premieră), „The Protocols”, „Bucurie și fericire”, „Negreșită”, „APR – Adorație Performance-ului Radical” și „Open”, dar și spectacolul „Trepidații/ Antigen/ Ora perfectă”. Acesta din urmă este realizat de dramaturgul și regizorul Bogdan Georgescu și de persoanele participante la atelierul de autoreprezentare pentru persoane trans și non-binare organizat de TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] la final de iunie – început de iulie 2021.„Trepidații/ Antigen/ Ora perfectă” va avea două reprezentații în cadrul festivalului.

Intrarea la festivalul PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ este gratuită, dar se face în baza unei rezervări pe platforma eventbrite.com (https://bit.ly/3ha3zSw). Accesul în sală se face doar cu mască de protecție.

Selecția festivalului PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ a urmărit două direcții. Pe de o parte, reunește o serie de spectacole care pot fi considerate repere atunci când privim cei 20 de ani care s-au scurs de la dezincriminarea homosexualității în România. Pe de altă parte, aduce în lumina reflectoarelor producții noi realizate în ultimul an sau prezentate în premieră în cadrul festivalului.

Ioana Gonțea, curatoarea festivalului PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ, dar și a secțiunii de arte performative a TRIUMF AMIRIA, vorbește despre procesul de selecție: „M-am lovit de ceea ce are teatrul mai interesant: caracterul lui efemer. Și anume o mare parte din spectacolele care au prezentat problematici importante pentru comunitatea queer, dar și pentru societatea românească de la vremea aceea – și care au creat discuții în jurul lor – erau casate. Câteva dintre cele care încă se joacă în București și în țară se pot viziona în cadrul festivalului. Iar acest fapt m-a impulsionat și mai tare în convingerea că festivalul nu ar trebui să fie doar o oglindă a trecutului, ci mai ales să ofere o perspectivă a prezentului. În felul acesta, am urmărit să grupez și trei producții noi, cu tematici și estetici extrem de diferite”.

Toate spectacolele care compun festivalul PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ sunt, în mod nesurprinzător, producții independente. „Cred că aceste aspect vorbește foarte clar despre felul în care cultura queer a fost tratată în ultimii 20 de ani: neinclusă în programele directorilor de teatre de stat, departe de instituțiile unde există resursele. Bineînțeles că festivalul nu își propune să fie exhaustiv. Nici nu cred că ar putea fi posibil pentru o manifestare culturală de scurtă durată.  Dar totuși sper ca prin proiectul TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer[?] și mai ales prin intermediul festivalului PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ să oferim o perspectivă asupra felului în care cultura queer s-a dezvoltat. Îmi place să cred că teatrul poate să fie un loc în care fiecare să-și găsească vocea și să se simtă reprezentat corect. Sper că am reușit măcar într-o mică măsură acest lucru”, adaugă Gonțea.

Ioana Gonțea lucrează ca manager cultural independent și producător de teatru. În 2019 a înființat împreună cu Roxana Crișan, Denisa Niță și Ioana Dadiciu Cooperativa FIR, o cooperativă artistică axată pe proiecte cu impact în societate, care utilizează arta și cultura ca motor de dezvoltare pentru diferite comunități. A fost producătorul Platformei Internaționale de Teatru București (4 ediții, curator Cristina Modreanu), a co-producției româno-franceze „Déracines/Rupți din rădăcini” (text și regie Bogdan Zamfir), prezentată în cadrul Sezonului Cultural Franța-România și managerul proiectului româno-german „365 de zile în Germania. Teatru nou pentru copii și adolescenți” (dezvoltat împreună cu Ciprian Marinescu) și a podcastului „MONO- o intervenție culturală cu și despre mame singure” (realizat de Cooperativa FIR).

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani care se axează pe trei direcții: literatură, arte vizuale și arte performative, realizat de Asociația MozaiQ în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național de Artă Contemporană, Centrul de Teatru Educațional Replika și artista Kjertsi Vetterstad (Norvegia). Proiectul propune, de-a lungul anului 2021, o serie de evenimente menite a sublinia importanța culturii queer în ultimele decenii, dar și a încuraja producția culturală nouă prin expoziții, ateliere, tururi ghidate, spectacole de teatru și performance-uri, lecturi publice și evenimente de networking.

PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ (14-19 SEPTEMBRIE) – PROGRAM

Marti, 14 septembrie, ora 20:00

Centrul de Teatru Educațional Replika

Corp Fluid (premieră)

Corp Fluid este deopotrivă un manifest și o invitație la introspecție. Spectacolul își propune să chestioneze relația noastră cu propriul corp, imaginea de sine și modelele sociale care o influențează.

Performance-ul este bazat pe istorii personale de devenire pe teme de bullying, discriminare pe baza orientării sexuale, colorism și rasism.

„corpul meu îmi aparține

corpul meu e al meu

e corpul meu și-mi aparține

corpul meu e casa mea.

e tot ce am, ce am avut, ce voi avea.

e tot ce pot atinge mereu.

e un corp.

un trup.

o carcasă.

ea e.

e ea.”

De: Alina Medoia, Raj Alexandru Udrea, Paula Dunker

Muzică: Alex Bălă

Distribuție: Raj Alexandru Udrea, Alina Medoia, Paul Dunca/ Paula Dunker și Alex Bălă

O producție Asociația OV05 – Jo Brăilescu

Durata: 1 h

————————————————————————————————————————————–

Miercuri, 15 septembrie, ora 19:30

CNDB

The Protocols

queer active art performance

  1. O pandemie care durează de 40 de ani.
  2. O comunitate minoritară, decimată.

iii. Nimeni nu ia nicio măsură, pentru mult prea mult timp.

iiii. Un vaccin care e încă așteptat.

iiiii. O țară în care tratamentul împotriva virusului, de multe ori, lipsește.

iiiiii. O stigmă, aruncată asupra persoanelor pozitive, insuportabilă.

De: Bogdan Georgescu

Regia: Bogdan Georgescu

Scenografia: Irina Gâdiuță

Muzica: Alex Bălă

Video: Andrei Ioniță

Distribuția: Paul Dunca/ Paula Dunker, Raj Alexandru Udrea

O producție Asociația O2G

Durata – 1 h 20 min

————————————————————————————————————————————–

Miercuri, 15 septembrie, ora 20:00

Centrul de Teatru Educațional Replika

Bucurie și fericire/ Öröm és boldogság

O incursiune în lumea LGBT din Transilvania cu mijloace de transport în același timp ludice, dure, sensibile, sofisticate și rudimentare – o călătorie într-o zonă situată undeva între Olanda și Cecenia. Călătorii vor beneficia de ghidaj hetero. Vă invităm să ne însoțiți cu fericire și bucurie!

De: Székely Csaba

Regie & scenografie: Ándi Gherghe

Muzică: Kovács Károly

Distribuție:

Zita – Fodor Piroska

Elek – Nagy Istvan

Dénes – Kovács Károly

Bela – Orbán Levente

Julia – Badics Petra

Tekla – Szász Réka

Adam – Benedek Botond Farkas

O producție 3g HUB Târgu Mureș

Spectacol în limba maghiară cu subtitrare în limba română.

Durata: 1h 30 min

————————————————————————————————————————————–

Joi, 16 septembrie, ora 19:30

CNDB

APR – Adorație Performance-ului Radical

APR este un performance despre cultura ballroom, despre modurile în care s-a născut și a funcționat încă de la început ca o mișcare de rezistență.

Se concentrează pe dihotomia apreciere – apropriere culturală, ghidând audiența într-un exercițiu de autochestionare. Spectacolul în sine este trecut prin același exercițiu de autochestionare, punând în discuție contextul alb în care este creat un performance care omagiază o cultură a comunităților LGBTQI+ de culoare.

Contextualizează experiențe transgen și queer din România și arată ce rol joacă noaptea și dansul în crearea unui sentiment de apartenență, de familie, de acasă.

Se poate să îți frângă inima pe alocuri și să te constrângă să aduni, în pași de dans, bucățile de pe jos.

De: Irina Milan, Paul Dunca/Paula Dunker, Waana Neagu, Raj Alexandru/Ramya, Alex Bălă și Octavian

Muzică: Alex Bălă

Costume: Andrei Dinu

O producție CALEIDO

Durata: 1 h 10 min

————————————————————————————————————————————–

Joi, 16 septembrie, ora 20:00

Centrul de Teatru Educațional Replika

Negreșită

Într-o lume heteronormativă, cum este primit corpul queer?

„Negreșită” e o hartă politico-emoțională, lirică și intimă, a devenirii queer, care îmbină narațiuni personale cu critici ale structurilor sociale și ale felului în care acestea afectează persoanele LGBTQI+. „Negreșită” deschide discuția mai largă despre privilegiu, putere, disciplinare și emancipare, într-o societate unde legitimitatea persoanelor queer este pusă la îndoială la nivel național și instituțional, prin referendumuri homofobe și proiecte de lege transfobe.

„Negreșită” e un spațiu pentru autoreprezentare, solidaritate, grijă și vindecare comunitară queer.

De: Carolina Vozian

Regie: colectivă

Scenografie: Alex Horghidan/Mișa Dumitriu

Coregrafie: Paul Dunca/ Paula Dunker

Muzică: Maria Sgârcitu

Distribuție: Ioana Chițu, Alina Medoia, Mădălina Brândușe

O producție Quantic

Durata: 1 h 18 min

————————————————————————————————————————————–

Vineri, 17 septembrie, ora 19:30

CNDB

Trepidații/ Antigen/ Ora Perfectă (premieră)

Trei texte de teatru scrise și performate de autorix transgen și non-binarix – ficțiuni pornind de la realități trăite, realități posibile din ficțiuni visate și tot ce există între.

De: Iris Horomnea/ Dani Prisăcariu/ Ceza Bularca

Regia: Bogdan Georgescu

Scenografia: Irina Gâdiuță

Muzica: Alex Bălă

Cu: Iris Horomnea, Dani Prisăcariu, Ceza Bularca și Alexandru Chindriș

O producție O2G

Durata – 1 h

————————————————————————————————————————————-

 

Sâmbătă, 18 septembrie, ora 20:00

Centrul de Teatru Educațional Replika

OPEN

Unde și cum ne mai găsim liniștea în conceptele de „single” sau „open”? Cum ajungem să ne exorcizăm dorința de tandrețe și cum ne raportăm astăzi la „marea iubire” care fie nu apare, fie a dispărut deja? Care sunt metodele actuale prin care se poate reaprinde pasiunea în cuplurile longevive? Mai există astăzi cupluri perfecte? Spectacolul pornește de la un cadru larg al ofertelor de club care promit plăceri și regăsiri ale sexualității. Suprapunând acestei teme procesul de căutare al echipei, scormonind în propriile povești, dorințe și fantezii, spectacolul atinge, într-un mod eclectic și personal, diferitele forme ale iubirii contemporane.

De: creație colectivă

Regie: Leta Popescu

Muzică: Mihai Moș

Distribuție: George Albert Costea

O producție: Asociația Reciproca în parteneriat cu Federația Fabrica de Pensule și Asociația GroundFloor Group

————————————————————————————————————————————-

 

Duminică, 19 septembrie, ora 19:30

CNDB

Trepidații/ Antigen/ Ora Perfectă (premieră)

Trei texte de teatru scrise și performate de autorix transgen și non-binarix – ficțiuni pornind de la realități trăite, realități posibile din ficțiuni visate și tot ce există între.

De: Iris Horomnea/ Dani Prisăcariu/Ceza Bularca

Regia: Bogdan Georgescu

Scenografia: Irina Gâdiuță

Muzica: Alex Bălă

Cu: Iris Horomnea, Dani Prisăcariu, Ceza Bularca și Alexandru Chindriș

O producție O2G

Durata – 1 h

————————————————————————————————————————————-

Cuvântul curatoarei – Ioana Gonțea

Selecția festivalului PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ a urmărit două direcții. Pe de o parte, să reunească o serie de spectacole care pot fi considerate repere atunci când privim cei 20 de ani care s-au scurs de la dezincriminarea homosexualității în România. Pe de altă parte, producții noi realizate în ultimul an sau prezentate în premieră în cadrul festivalului.

În procesul de selecție m-am lovit de ceea ce are teatrul mai interesant: caracterul lui efemer. Și anume o mare parte din spectacolele care au prezentat problematici importante pentru comunitatea queer, dar și societatea românească de la vremea aceea și care au creat discuții în jurul lor erau casate. Câteva dintre cele care încă se joacă în București și în țară se pot viziona în cadrul festivalului.

Iar acest fapt m-a impulsionat și mai tare în convingerea că festivalul nu ar trebui să fie doar o oglindă a trecutului, ci mai ales să ofere o perspectivă a prezentului. În felul acesta, am urmărit să grupez trei producții noi, cu tematici și estetici extrem de diferite.

La cele șapte spectacole selecționate se adaugă și o producție realizată special în cadrul proiectului Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer[?] : Trepidații/ Antigen/ Ora Perfectă. Un performance de autoarele și autorii trans și non-binari Iris Horomnea, Dani Prisăcariu și Ceza Bularca, în regia lui Bogdan Georgescu, care prezintă ficțiuni pornind de la realități trăite, realități posibile din ficțiuni visate și tot ce există între.  Mă bucur că putem contribui în acest fel la diversificarea peisajului teatral queer românesc.

Toate spectacolele care compun festivalul PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ sunt fără nici o surprindere producții independente. Cred că asta vorbește foarte clar despre felul în care cultura queer a fost tratată în ultimii 20 de ani: neinclusă în programele directorilor de teatre de stat, departe de instituțiile unde există resursele.

Bineînțeles că festivalul nu își propune să fie exhaustiv. Nici nu cred că ar putea fi posibil pentru o manifestare culturală de scurtă durată.  Dar totuși sper ca prin proiectul Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer[?] și mai ales prin intermediul festivalului PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ să oferim o perspectivă asupra felului în care cultura queer s-a dezvoltat. Îmi place să cred că teatrul poate să fie un loc în care fiecare să-și găsească vocea și să se simtă reprezentat corect. Sper că am reușit măcar într-o mică măsură acest lucru.

——————-

Centrul de Teatru Educațional Replika – Str. Lânăriei 93 – 95, sector 4 040395

Centrul Național al Dansului București – Bulevardul Mărășești 80-82, 040256.

Proiectul se desfășoară în perioada martie 2020 – martie 2022. Bugetul total al proiectului este 1.057.556 lei, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 951.800 lei.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru

perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro