REVOLUȚIE 2021. O nouă revoluție a artei stradale a avut loc din nou, la Târgu Jiu, în cadrul Strad’Art | Festival de artă urbană, ediția III-a, desfășurat în perioada 9-15 august.

Inspirat de Bicentenarul revoluției condusă de Tudor Vladimirescu, evenimentul din acest an a adus în orașul nostru, cinci artiști polivalenți. Lost Optics, Mazerschi/Comunitatea 156, Pandele, Pisica Pătrată și Wanda Hutira, au abordat revoluția într-un mod unic și personal. Lucrările lor au constat în realizarea a patru picturi murale de mari dimensiuni, pe calcanul grădiniței din incinta Colegiului “Ion Mincu”, pe pereții Școlilor Gimnaziale “Pompiliu Marcea” și “Constantin Brâncuși”, precum și pe calcanul unui bloc din cartierul 9 Mai. Alte două intervenții pot fi găsite la Muzeul de Artă și pe terenul de baschet din curtea Colegiului Național “Tudor Vladimirescu”.

Muralele lor se adaugă astfel, celorlalte 25 de intervenții artistice realizate in edițiile anterioare, transformând Târgu Jiu, într-unul dintre orasele cu cele mai multe astfel de lucrări din țară, dedicate publicului larg.

LostOptics – „Aphelion”. Muralul Aphelion are ca temă centrală mișcarea de revoluție a Pământului în jurul Soarelui, mai exact momentul în care Pământul se află la cea mai mare distanţă de astrul în jurul căruia orbitează, fenomen care apare doar o dată pe an.

Mazerschi/Comunitatea 156 – „rEvoluție”. Este vorba despre o evoluție a conștiinței umane în contextul evoluției științei, în perioada pe care o trăim. Compoziția este formată din 4 stickere (stickerul reprezintă semnătura artistică a lui Mazerschi). Stickerul care formează fundalul este reprezentarea realității pe care o trăim și conține simbolul unui qubit (toate variantele posibile ale realității, în funcție de privitor). Peste această realitate se suprapun 3 stickere care reprezintă o lucrare a lui Rodin („Gânditorul” – Dante care meditează asupra evoluției societății), realizate diferit din punct de vedere cromatic, amplificând astfel ideea că realitatea comună este percepută diferit, în funcție de conștiința umană care îi dă viață.

Pandele – „Sâmbătă dimineață”. Lucrarea face parte din seria de portrete a oamenilor-oglinda, care își reflecta contextul si habitatul pe propriul chip, portrete care devin una cu lumea lor.

PisicaPătrată – fără titlu (la Muzeul de Artă). O fragmentare ritmică, fațete ale unei idei revoluționare atât generale cât și personale pliate pe estetica proprie.

PisicaPătrată – fără titlu (la Colegiul Național Tudor Vladimirescu). Un gând puțin invaziv pe centrul terenului care păstrează tensiunea, încărcătura și concetrarea jucătorului de baschet.

WandaHutira – „Consumabil/Disposable”. „Din ce în ce mai mult tratăm natura ca un produs. Îl luăm, îl folosim, ne bucurăm de el, ne place, e fun și restul nu contează. Mai luăm încă unul dacă o să mai avem nevoie”.

Elevii de la Liceul de Arte „Constantin Brăilou”, coordonați de profesorul Cătălin Negrea, au marcat un debut în arta stradală, atât printr-o serie de intervenții individuale, cât și printr-o lucrare colectivă, pe un zid situat în Parcul Central.

O altă intervenție inedită din cadrul festivalului a fost transformarea a două stații de autobuz, din incinta gării și a parcului central, în galerii de artă în aer liber. În colaborare cu festivaluri internaționale de artă stradală din Hong Kong și Lima, Peru, în cele două stații au fost amplasate o serie de postere artistice, care poartă semnatura unor artiști internaționali dar și autohtoni. Aceste stații oferă utilizatorilor transporului în comun, dar și trecătorilor, o experință vizuală inedită, începută în ediția de anul trecut a festivalului, când s-au pictat trei autobuze, ale companiei Transloc.

În urma colaborării dintre Strad’Art și Biblioteca Județeană „Christian Tell”, secția de artă „Iosif Keber” este mai bogată astăzi, cu peste 25 de albume dedicate artei stradale mondiale. Târgujienii vor avea astfel, accesul gratuit, la una dintre cele mai mari colecții de carte de acest gen, a unei biblioteci din România.

Strad’Art devine liantul dintre localnici, iar evenimentele organizate în mijlocul oamenilor, atât în cartierele din Târgu Jiu cât și în instituții publice, au avut parte de un public numeros și curios. Peste 600 de persone au participat la diferite expoziții, workshop-uri si performance-uri stradale, festivalul încheindu-se printr-un tur ghidat al tuturor lucrărilor.

Pentru ediția de anul viitor a festivalului, Strad’Art își propune continuarea misiunii de explorare și redescoperire a orașului prin intermediul artei stradale, oferind noi experiențe urbane, în scopul de a transforma Târgu Jiu într-un oraș modern, colorat, participativ și bogat din punct de vedere cultural.

Strad’Art este un eveniment organizat de Primăria Municipiului Târgu Jiu, curatoriat de Adrian Oniga.