ALAN JONES 8.10.1949, Washington – 21.08.2021, Veneția

Alan Jones, poet american, cronicar de artă și curator de expoziții pentru importante instituții americane și europene, a încetat din viață sâmbătă, 21 august 2021, la Veneția.

Narator al artei pop americane și al scenei newyorkeze de la sfârșitul anilor 1970, cronicar al artei contemporane, tradus peste tot în lume. A fost probabil omul cel mai apropiat de protagoniștii celui mai important moment al culturii din New York.

În metropola newyorkeză, pe lângă Leo Castelli, Andy Warhol, Jasper Johns și Rauschenberg, se întâlnește și cu Jeff Koons, Cindy Sherman, David Salle, Julian Schnabel și mulți alți artiști care vor marca istoria culturii contemporane.

A fost unul dintre prietenii apropiați ai lui Leo Castelli, căruia i-a dedicat o carte prezentată la Roma în 2007 la Galeria Națională de Artă Modernă: “Leo Castelli. Italianul care a inventat arta în America” ​​de Alan Jones (Castelvecchi Editore).

În anul 2018 organizează la Veneția o expoziție, Sorin Scurtulescu, la Galleria Totem – Il Canale iar în 2019 fost invitat la Timișoara în calitate de curator al expoziției Venezia a pictorilor Constantin Flondor și Sorin Scurtulescu, care a avut loc în spațiul Fundației Interart Triade. Cu acea ocazie împreună cu Sorin Scurtulescu a vizitat și ansamblul Brâncuși de la Târgu Jiu impresionat fiind de Coloana fără sfârșit.

Alan Jones a organizat expoziții la unele dintre cele mai importante muzee internaționale: Fundația Cartier din Paris, Muzeul Guggenheim în New York, Walzer Art Center din Minneapolis, List Center of M.I.T. în Harvard, Massachusetts, P.S.1 al Muzeului de Artă Modernă din New York, Muzeul Nou, Muzeul Studio din Harlem și Muzeul de Artă Africană.

În 2020, una dintre ultimele sale cărți a fost publicată la Editura Epifania: Sorin Scurtulescu Italian Paintings.

https://edituraepifania.wordpress.com/2020/11/24/sorin-scurtulescu-italian-paintings/

https://carturesti.ro/carte/sorin-scurtulescu-italian-paintings-1011256973?p=1