Expoziția „Génica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”, proiect inițiat de către Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Institutul Francez și prezentat pentru prima dată în cadrul Sezonului România-Franța, în mai 2019, revine în atenția publicului sibian de această dată, la invitația Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Expoziția va fi vernisată în 21 august 2021, de la ora 15.00, în Foaierul Facultății de Litere și Arte din Sibiu și va putea fi vizitată până în 29 august, ultima zi de Festival. La vernisaj vor lua cuvântul prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul MNLR, George Banu și Eugenio Barba.

Personalitate uitată în Franța și încă mai puțin cunoscută în România, țara ei de origine, Génica Athanasiou, pe numele ei adevărat Eugenia Tănase, nu supraviețuiește astăzi decât prin scrisorile de dragoste pe care i le-a trimis Antonin Artaud, în perioada 1922 – 1927, celebrele Lettres à Génica. Redusă la imaginea unei femei care a fost iubită pasional, artista a dispărut în spatele cuvintelor poetului, la fel cum a dispărut și în spatele unor portrete ridicate la rang de simbol – în special cele ale lui Man Ray și Philippe Halsman, pe care le admirăm fără a putea să asociem un nume acestui chip extraordinar de sculptural. Toată viața, Génica Athanasiou pare să se fi ascuns în umbra cuvintelor altora, însă o carieră de patruzeci de ani pe scenă nu poate fi redusă la rolul de muză pentru parteneri, fie ei Antonin Artaud sau Jean Grémillon.

„Fiind în imposibilitatea de a pătrunde în magia reprezentațiilor trecute, trebuie să facem cale întoarsă pentru a o descoperi pe această necunoscută, dincolo de aura propriului ei mit – de la Paris spre București, din secolul XXI, spre cei din urmă ani ai secolului al XIX-lea. Să pornești ca la o vânătoarea de fluturi după fapte uitate: imagini fără legendă și acte oficiale decolorate, arhive incomplete, prea puținii martori… Să încerci să regăsești o ființă în spatele tuturor acestor lucruri și poate, la capătul căutării, să știi mai multe despre acest specimen ciudat de femeie: Muza – Artistă.” – Laurence Meiffret, în albumul Génica Athanasiou – viaţa pasionantă a unei românce în avangarda pariziană