Schimbă viitorul prin artă!

Apel de proiecte de sculptură publică adresat sectorului creativ cu scopul de a crește notorietatea privind impactul privind poluarea cu plastic, una dintre cele mai mari provocări de mediu, la nivel mondial.

Plasticul este peste tot – pe fundul mărilor și oceanelor, pe malurile râurilor, în inima munților, în stomacul animalelor, în hrana noastră zilnică și în aerul pe care îl respirăm. A început să fie produs în cantități industriale acum 70 de ani și a devenit, în timp, simbolul societăților de consum și una dintre cele mai grave amenințări la sănătatea planetei. La nivel global, doar 9% din tot plasticul produs este reciclat. Chiar și în țările dezvoltate, rata reciclării plasticului colectat în gospodării nu depășește 50%; mai mult, o foarte mică parte din acest procent este ulterior convertit în ambalaje reutilizabile.

ParkLake Shopping Center lansează campania Schimbă Viitorul prin Artă, Transmite Mesajul Tău Creativ pentru Viitor și invită tinerii artiști să contribuie la conștientizarea și sensibilizarea publicului prin artă, în ceea ce privește impactul ecologic al poluării cu plastic.

Parte din strategia centrului comercial care vizează încurajarea proiectelor culturale și prezentarea tinerilor artiști către publicul larg, campania are ca obiectiv realizarea și expunerea a 4 sculpturi de mari dimensiuni din material plastic reciclabil, sub coordonarea Ralucăi Ghideanu.

În perioada 20 iunie – 07 iulie 2021, tinerii artiști sunt invitați să transmită proiectul și conceptul creativ la adresa de e-mail [email protected]

Regulamentul complet al campaniei este disponibil AICI.

Provocarea artiștilor este de a crea sculpturi cu un puternic impact emoțional, care să tragă semnale de alarmă legate de problema ecologiei, adusă la un nivel personal, individual. Conceptele vor avea ca tematică generală natura în ansamblul ei și vor fi însoțite de mesajul specific pe care autorul își propune să îl transmită.

“Folosim des sintagmele „Suntem ceea ce mâncăm” sau „Suntem ceea ce gândim”. Prin acest proiect lansez o provocare către artiști și publicul implicat prin afirmația „Suntem ceea ce aruncăm.” Sau, mai bine zis, „Vom deveni ceea ce aruncăm.””, a menționat Raluca Ghideanu, coordonatorul și inițiatorul proiectului.

Proiectele câștigătoare vor fi recompensate cu echivalentul în RON a 300 EURO fiecare și o trusă de scule completă. Sculpturile realizate în cadrul proiectului vor beneficia de expunere în spațiul exterior special amenajat din incinta ParkLake Shopping Center, începând cu 15 August. Materiale necesare realizării lucrărilor vor fi puse la dispoziție de către ParkLake Shopping Center și partenerii acestuia.

Etapele Proiectului

20 Iunie – 07 Iulie 2021 – depunere proiecte.

07 Iulie – 15 Iulie – selectare proiecte câștigătoare

21 Iulie – 10 August – realizarea proiectelor în spațiul amenajat în incinta ParkLake Shopping Center

15 August – 15 Octombrie – expunerea lucrărilor în spațiul exterior din incinta ParkLake Shopping Center.

Specificații Proiect:

                Concept – realizarea unui concept tip sculptură public, din plastic reciclat, de mari dimensiuni care are ca scop sensibilizarea publicului cu privire la impactul plasticului asupra mediului. Conceptul va include mesajul pe care autorul dorește să îl transmită, mesaj aliniat cu scopul proiectului, și o schiță a acestuia care va trebuie să reflecte vizual viziunea artistului. Provocare artiștilor este de a crea sculpturi cu un puternic impact emoțional care să tragă sisteme de alarmă legate de problema ecologiei, adusă la un nivel personal, individual. Conceptele au ca tematică generală natura în ansamblul ei și vor fi însoțite de un panou descriptiv legat de mesajul specific pe care autorul își propune să îl transmită.

                Specificații tehnice:

  • dimensiunile maxime 2m x 2m x 3m,
  • Baza lucrării va avea soclul maxim 2×2 m, minim 1x1m și va fi plată.
  • Greutate maximă 250 kg
  • Materiale armătură; metal si lemn
  • Materiale sculptură; plactic reciclabil
  • Sculpturile vor fi ancorate în spațiile exterioare prin metode neinvazive (cabluri și/sau saci de nisip/ dale de piatră). Sistemele de prindere/ancorare , minim 6 puncte de prindere, vor fi integrate în ansamblul sculpturii

Materialele de lucru vor fi puse la dispoziție de către organizator după cum urmează:

 

  • În baza schiței de proiect câștigătorii vor realiza un necesar materiale realizare sculptură și vor alege din resursele disponibile puse la dispoziție de către partenerii organizatorului.

Regulamentul complet poate fi consultat pe www.parklake.ro

Organizator – ParkLake Shopping Center

Coordonator Proiect – Raluca Ghideanu