Sâmbătă, 29 Mai, ora 16:00, deschidem Bastionul de Vest al Bisericii Fortificate din Biertan pentru o expoziție de cahle transilvănene pictate, manufacturate în Mediaș la ultima fabrica din România de sobe cu cahle presate și pictate manual.
 

Expoziția cuprinde o parte din arhiva de peste 110 ani a fabricii și continuă proiectul „Teracota, mon amour!” de a promova patrimoniul material transilvănean în spații neconvenționale. 

Expoziția „Teracota, mon amour!” este o colaborare între Asociația Imbold și Teracota Mediaș. Până acum, părți din expozitie au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în București, de Ziua Națională a României în cetatea Alba Iulia, la Castelul Cantacuzino din Zamora și în cadrul Romanian Design Week la Acuarela, în “Pavilionul din Jina” în cadrul Muzeului Astra și într-un turn al Bisericii Fortificate din Viscri. 

Proiectul este bazat pe accesibilizarea unor spații inedite care devin gazde temporare a unor expoziții de patrimoniu cultural transilvănean, proiecte multi-disciplinare și a unor ateliere de meșteșugărit.

La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Națională de Arte din București.  În cadrul vernisajului, unul dintre meșterii presatori ai Teracota va susține un workshop de manufacturat cahle în incinta Fortificatie, folosind exclusiv tehnici și unelte tradiționale, utilizate în fluxul zilnic de producție al fabricii. 

Atelierul susținut de meșterii sobari va fi completat de un atelier cu copiii ceramiști din Biertan, care vor învăța să preseze și să picteze cahle în miniatură.

Vernisajul “Teracota, Mon Amour” se va încheia cu un concert jazzy-soul Ela Sol și cu o demonstrație de măiestrie în lupte medievale performată de către cavalerii paladini De Terra Medies.

Save the date: sâmbătă 29 Mai ora 16:00 – Biserică Fortificată Biertan
> Acces vernisaj – inclus in biletul de la Biserica Fortificata (10 lei)
 

Expoziția va fi disponibilă în perioada Mai 2021 – Mai 2022 și va fi inclusă în circuitul de vizitare al Bisericii Fortificate din Biertan.

+++++++++


Teracota Mediaș
Din 1906, la Teracota Mediaș fiecare cahlă este presată, finisată, glazurată și pictată manual.
La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta, procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pământ ars, păstrându-se vie traditia breslelor transilvanene de meșteșugari.
Fabrica de teracota din Mediaș produce manual în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracotă, care pot fi simple sau ornamentale cu modele geometrice și decorative, glazurate multicolor și pictate manual înainte sau după ardere cu glazuri termorezistente.
Teracota Mediaș lucreaza constant cu restauratori, organizatii si investitori in patrimonial cultural, cum sunt: Muzeul Astra Sibiu, Fundatia Mihai Eminescu Trust, casele restaurate din Viscri, conacul Apafi, Malancrav, conacul Banffy, Fundatia Michael Schmidt s.a.

 

Imbold, Asociația
Asociaţia Culturală Imbold este o organizatie non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative si a patrimoniului material si imaterial din România.
Imbold este totodată un generator de artă si proiecte culturale care îşi propune că, prin evenimente cu vizibilitate ridicată, să aducă în lumina artiştii romani contemporani, meșteri uitați si manufacturi cu importanța pentru patrimoniul cultural național.

Biserica Evanghelică Fortificată din Biertan

Complexul arhitectural medieval din Biertan este alcătuit din biserica și centura de fortificații, toate amplasate în centrul așezării, pe un deal. Biserica de tip hală ocupa partea centrală a complexului, fiind construită între anii 1490 și 1520 în stilul gotic târziu, fiind ultima din Transilvania înălțată în acest stil.

Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate este format din biserică, incinta fortificată interioara, trei turnuri, bastion, turn de poartă secolul XV, incinta fortificată mediană, cu bastion (astazi casa paznicului) și scară din lemn acoperită. Biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Organizat de: Asociația Culturală Imbold (cuimbold.ro) si Teracota Medias (teracota.ro)
Gazduit de: Biserica Fortificata Biertan – Sit Unesco
Parteneri: Viscri 32 – White Barn and Blue House, SN Deco Group, Slow Food Viscri, Bucatedeprinsate.ro