Inițiativa artistică Aici Acolo Pop Up Gallery deschide expoziția ‘There Are Dreams That Walk With Us in Our Shadowy Reality la Rubik, strada Anton Pann, nr. 16, Cluj,  în data de 13 mai 2021, începând cu ora 15:00.

Expoziția curatoriată de către colectivul Aici Acolo (Thea Lazăr, Edith Lázár, Flaviu Rogojan) prezintă lucrări recente ale artistelor Maria Băcilă, Lorena Cocioni, Nicoleta Mureș și Mihaela Vasiliu (Chlorys).

Expoziția vorbește despre arhitectura bizară a viselor care – după spusele unor cercetători – nu este nici pe departe o eroare de logică, ci, mai degrabă, aceasta însăși constituie o formă de gândire provenită dintr-o stare biochimică diferită. Aici, nu propriile corpuri sunt cele care se dizolvă, plutind adesea în absența gravitației, ci povara constructelor sociale. Lumile viselor generează scenarii pentru a face față neprevăzutului și pentru a progresa în căutarea rezolvărilor, doar că lasă în urmă ordinea care ne apasă în cotidian. În vise, o mulțime de lumi par să se deschidă, astfel încât să ne permită să privim cu ochi noi ceea ce ne înconjoară.

Expoziția ‘There Are Dreams That Walk With Us in Our Shadowy Reality’ va putea fi vizitată până în data de 1 iulie 2021. Programul de vizitare al expoziției este de marți până vineri, între orele 15:00 – 19:00. Vizitarea expoziției este condiționată de respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Aici Acolo Pop Up Gallery este un proiect fondat de prieteni, artiști și curatori. Din 2015 organizează expoziții de artă contemporană în spații abandonate sau nefolosite din Cluj-Napoca. Proiectul activează spații adesea trecute cu vederea, uitate sau inaccesibile publicului, și le transformă în spații temporare de artă, deschise publicului. Expozițiile de scurtă durată, deschise timp de o săptămână sau evenimente de o seară oferă o alternativă la instituțiile de artă, printr-un program curatorial construit pe promovarea artiștilor emergenți. Din 2018, Aici Acolo complementează programul expozițional cu workshop-uri pentru artiști tineri și alte proiecte ce susțin scena tânără de artă contemporană. 

Fabrica de Pensule a lansat în martie 2021 proiectul ‘Rubik – Individual permutations in search of optimal solutions for structural problems’, concretizat într-o platformă de reperare, conectare și consolidare a inițiativelor artistice independente profund afectate de creșterea agresivă a pieței imobiliare din Cluj-Napoca.

Proiectul a luat naștere din nevoia de a semnala un curent alarmant care afectează o scenă artistică până recent efervescentă și de a susține inițiative locale remarcabile, dar fragile.

Rubik e formulat ca un spațiu-gazdă menit să reprezinte multiple identități, care pentru început a reperat patru inițiative locale a căror activitate este marcată de severitatea pieței imobiliare și de înmulțirea proiectelor imobiliare de tip office care acaparează recentele reconfigurații ale orașului – inițiativele expoziționale Grota, Aici Acolo Pop Up Gallery, Gara Mică și Lateral ArtSpace.

 

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți urmăriți proiectul Rubik pe Instagram sau website-ul Fabricii de Pensule la www.fabricadepensule.ro.

Rubik este un proiect al Federației Fabrica de Pensule în colaborare cu Asociația Lateral ArtSpace, Asociația Young Actions and Abstractions (Aici Acolo Pop-Up Gallery) și inițiativele Grota și Gara Mică, curatoriat de Alexandra Mocan și Matei Toșa.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.