Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!

Florin Ghenade

Arborii sunt martori tăcuți care acumulează în interiorul lor secole, iar în jurul acestora se nasc legende și povești păstrând amprenta unor generații demult trecute. Florin Ghenade este cel care a cuprins pe plan film câteva dintre poveștile copacilor seculari, reorientând atenția publicului către impozanța naturii.
Într-o călătorie de peste șase ani, artistul a documentat, pe întuneric, frumusețea arborilor, subliniindu-le siluetele deosebite, iar pe timpul zilei, alături de Cristian Stănoiu, Alexandros Raptis și Serioja Bocsok, a completat imaginile fotografice cu video-uri și povești transmise prin viu grai chiar de către cei ce formează comunitățile din preajma arborilor.

Căutările lui Florin Ghenade au depășit latura vizuală, astfel încât proiectul său a devenit mai mult decât o succesiune de imagini. Fotografiile au în spate documentarea care aduce la lumină latura nativă a fiecărui arbore. Chiar subtitlul expoziției provine din vorbele unui tânăr cioban întâlnit în timpul călătoriilor: „Să fie întuneric, da’ să fie lumină!”

„Lumină, pentru că fotografiile lui Florin Ghenade sunt directe, arată nemijlocit ce vor să comunice – arborii, noaptea -, dar și întuneric pentru că acestea se dezvăluie vizitatorului pe măsură ce cunoaște părțile adiacente – sertare, povești, experiența artistului. Această relație dintre lumină și întuneric, ascuns și arătat (specifice, de altfel, mediului fotografiei) determină căutarea și atenția noastră pentru ceea ce nu se vede. Expoziția de la Muzeul de Artă te lasă să descoperi și să te pierzi cu privirea, să observi fotografia.” Alexandra Manole, curatoare

Galeria Artep și Galeria Posibilă împreună cu Complexul Muzeal Național Moldova au colaborat pentru a aduce la Iași povestea Arborilor Bătrâni. Expoziția de fotografie Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină! a artistului Florin Ghenade poate fi vizitată din 14 mai 2021 până în 18 iulie 2021, la Muzeul de Artă din Iași. În cadrul vernisajului are loc și lansarea albumului.

Loc: Muzeul de Artă, Palatul Culturii Iași
Vernisaj: 14 mai 2021, ora 18.00
Dată: 14 mai 2021 – 18 iulie 2021
Organizator: Galeria Artep, Galeria Posibilă, Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național
Moldova Iași
Sponsor: SCC
Expoziție realizată cu sprijinul Dedeman, Tester Grup,
Palas Mall, Alevia, Printco
Parteneri media: September Media, Timpul – Portal de Cultură
Cărturești, TVR Iași, Radio România Iași, Bună Ziua Iași, Evenimentul Regional al Moldovei,
Adevărul, Wink, Prima TV, TeleM, IașiLive, AltIași, InOras.ro, Iașul Cultural, LaIași, Agora Press,
Trustul de presă Apollonia, Jurnalul Ieșean, Radio Trinitas, Viva FM