Expoziția “Brukenthal 300 – Idei pentru un monument. Colaje și machete” de Peter Jacobi va fi vernisată pe 22 aprilie 2021 în Sala Terasă a Centrului de dialog și cultură “Friedrich Teutsch” din Sibiu. Ora este la alegerea publicului: introducerea la expoziție va fi oferită la ora 11:00, la 14:00 și, respectiv, la 17:00.

Pentru susținerea financiară a expoziției, mulțumim Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu, Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România și artistului Peter Jacobi.

Directorul muzeului și curatorul expoziției, doamna Heidrun König, scrie despre geneza și conținutul noii expoziții speciale:

Sculptorul de renume internațional Peter Jacobi se ocupă de multă vreme de forme de cultură a memoriei: în urmă cu câțiva ani a creat și în România repere ale artei sale memoriale. De mai bine de treizeci de ani el s-a ocupat și de proiectarea unui memorial pentru Samuel von Brukenthal. Pentru a marca cea de-a 300-a aniversare a nașterii baronului, talentatul artist prezintă câteva dintre construcțiile și modelele sale 3D, precum și o serie de colaje, într-o expoziție a Muzeului Bisericii Evanghelice C.A. din România, situat în Casa Teutsch.

Unele dintre proiectele sale mai vechi, pavilioanele memoriale, au fost deja prezentate publicului în anii precedenți: artistul a imaginat pentru mai multe situri compoziții abstracte – care în același timp sunt forme tradiționale ale culturii memoriale – uneori în combinație cu figuri și obiecte simbolice. Expoziția cuprinde și contribuția artistului la concursul de la începutul anului 2021, pentru realizarea unei statui a lui Samuel von Brukenthal în fața Palatului Brukenthal în Piața Mare din Sibiu.

Expoziția jubiliară i-a oferit artistului ocazia de a aborda personalitatea lui Brukenthal în noi forme de cultură comemorativă. Colajele lui Jacobi se bazează pe cultura vizuală contemporană: astfel, colajul nu este doar tehnică, ci și mijloc stilistic al unei narațiuni imagistice. Printre acestea pot fi identificate repere biografice, momente din viața lui Brukenthal, dar cu mare libertate artistică se amestecă printre ele și imagini liber asociate cu viața lui Brukenthal, preluate din mass-media.
Caracterul fragmentar al acestui demers artistic este împrumutat din percepția actuală a existenței. Această asociere ludică cu imaginile vieții lui Brukenthal vrea să se refere la colajul propriei noastre vieți și să trezească noi impulsuri de viață. (HK)

Durata expoziției: din 22 aprilie până la 5 octombrie 2021.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.