”Anul care nu a mai fost la fel…”

– Expoziția-eveniment care vă invită într-un periplu interior –

Casa Memorială Stan Ioan Pătraș, Săpânța, 4 -5 mai 2021

Prima expoziție – eveniment organizată la Casa Memorială a lui Stan Ioan Pătraș

Casa Memorială a lui Stan Ioan Pătraș, fondatorul Cimitirului Vesel din Săpânța, găzduiește pentru prima dată o expoziție-eveniment în curtea și atelierul meșterului.

Expoziția – eveniment ”Anul care nu a mai fost la fel…” are loc în perioada 4 -5 mai 2021 și este o invitație la introspecție. Un adevărat periplu interior care surprinde paleta de emoții a momentelor pe care le-am trăit și simțit împreună în anul 2020. Un an plin de emoții fel de fel, de temeri, de griji, de cifre, de statistici, întrebări, îndoieli, planuri anulate, durere și, totuși, atâta speranță. S-au spus multe și se vor mai spune, însă, fiecare a trăit, a văzut și a simțit anul acesta în felul lui.

Oare ce nu s-a spus deja despre 2020?

Este întrebarea cu care echipa care stă în spatele acestei inițiative a pornit la drum. Alături de dorința de a spune o altă poveste despre ”Anul care nu a mai fost la fel…”

 1. Un an despre interior. La propriu și la figurat. Un periplu în descoperirea acestui interior și a universului său de emoții. O poveste cu oameni și despre oameni. Una în care regăsim drumul către casă, familie, valori, rădăcini, dar mai ales către noi înșine. Acasă, indiferent de semnificația pe care fiecare dintre noi i-o dăm, e locul unde ne regăsim forța și echilibrul de a merge mai departe, chiar și atunci când totul în jur pare că se năruie. Ne căutăm propria rădăcină din care să ne luăm seva pentru a crește mai puternici ca niciodată.

”Vă invităm să deveniți parte din poveste, să continuăm călătoria și să ne bucurăm de fiecare experiență pe care o vom trăi împreună în cadrul expoziției – eveniment de la Săpânța. Este o adevărată onoare pentru noi să fim primii care organizăm un astfel de eveniment într-un loc atât de special atât pentru noi, dar și pentru bogăția culturală a acestei țări. Ne așezăm cu mare drag câte o bucată de suflet în fiecare colț din curtea lui Stan Ioan Pătraș și încercăm să spunem o altă poveste despre anul care ne-a schimbat și ne-a determinat să privim lucrurile în profunzime și să descoperim în interiorul nostru forța care ne ajută să mergem mai departe. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu care e menit să ne călăuzească spre drumul către rădăcinile și valorile noastre străvechi și să susțină comunități care păstrează esența a ceea ce suntem și prin ceea ce fac, ne ajută să ne răspundem la întrebarea: ”Cine suntem noi?”. ”

 – Versus Visual Project

În cadrul expoziției – eveniment ”Anul care nu a mai fost la fel…”, ne dorim să recreăm experiențe, să ascultăm, să povestim, să împărtășim emoții și să creăm legături. Să redescoperim drumurile către noi înșine, către cei dragi, către locurile pe care le iubim și care sunt parte din noi toți și care împreună alcătuiesc povestea noastră.

”Lemnul, în esența sa, este Sfânt deoarece încă de la tăiere și până la folosirea acestuia, în diverse moduri, are parte de un întreg ritual. Primul răspuns în tot ceea ce dorim să facem este Dumnezeu. Singurul material care își păstrează viața este lemnul. Meșterul când începe să lucreze în lemn, practic își insuflă toată simțirea și toate trăirile. În lucrarea pe care o redă, practic si-ar descrie viața. Lemnul dialoghează cu sufletul. El are viață și chiar suflare omenească. Chiar dacă nu este etern, în el se scrie istorie. ” – Nicoleta și Dumitru Tincu Pop

”Anul care nu a mai fost la fel…” este o retrospectivă a momentelor pe care le-am trăit și simțit împreună. O invitație la introspecție, o întoarcere la valori și rădăcini. La noi înșine.

Să dăm din nou sens cuvântului: ”ÎMPREUNĂ”, să ne regăsim echilibrul și puterea de a continua indiferent de vremuri.

Detalii expoziție:

Expoziția-eveniment va avea loc în perioada 4 – 5 mai, în grădina din curtea lui Stan Ioan Pătraș din Săpânța. Evenimentul se desfășoară în aer liber și toate normele sanitare în vigoare sunt respectate.

Program:

Data: 4 – 5 mai;

Interval orar de vizitare a expoziței: 12:00 – 20:00

Fiecare zi, o nouă experiență!

În fiecare zi, între orele 14:00 – 16:00, vom crea momente speciale alături de invitați noștri.

4 mai:

În căutarea rădăcinilor, tradițiilor și obiceiurilor noastre din străbuni. Întoarcerea acasă.

 • Invitație într-un periplu interior și decoperirea universului de emoții ale anului 2020 – Raluca Radu, artist, etnolog și reprezentant Versus Visual Project;
 • A fost odată în Săpânța – dialog cu doamna Mirela Barz, director al Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației;
 • Pe urmele patrimoniului nostru cultural – Asist. univ. dr. Natalia Lazar, UTCN, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere
 • Pătrundere în universul artistic și cultural al casei și atelierului lui Stan Ioan Pătraș – fondatorul Cimitirului Vesel din Săpânța – Anamaria Stan, fiica meșterului Dumitru Pop Tincu
 • O poveste de familie. Interviu special cu Maria Stan, fiica lui Stan Ioan Pătraș.
 • Cântece românești – Simona Mazăre, interpret de muzică populară
 • Discuții libere despre emoții, valori universale, rădăcini și ce înseamnă de fapt acasă

Q &A – moderator Raluca Radu

5 maiDescoperim taina lemnului. Conexiunea dintre om și natură, dintre meșter și arta sa.

 • Invitație într-un periplu interior și decoperirea universului de de emoții ale anului 2020 – Raluca Radu, artist, etnolog și reprezentant Versus Visual Project;
 • Despre rădăcinile noastre – Ilie Gherheș, Cercetător Doctor, Expert al Ministerului Culturii
 • Din Săpânța cu mult drag – Nicoleta Pop, fiica meșterului Dumitru Pop Tincu
 • Demonstrație live a meșterului Dumitru Pop Tincu în atelierul său
 • Cântece românești – Simona Mazăre, interpret de muzică populară
 • Discuție despre lemn, sculptură, pictură și îndeletnicirea scrisului cu meșterul Dumitru Pop Tincu
 • Discuții libere despre emoții, valori universale, rădăcini și ce înseamnă de fapt acasă

Q &A – moderator Raluca Radu

 • La pas prin Cimitirul Vesel – interviu cu Nicoleta Pop, fiica meșterului Dumitru Pop

Oriunde v-ați afla în această perioadă, ne puteți fi alături în această călătorie și incursiune în universul sacru al tradițiilor din străbuni, al relației dintre om – natură, artist și arta sa prin intermediul evenimentului online: ”Anul care nu a mai fost la fel…”

Eveniment online: https://www.facebook.com/events/311530517052736

Despre proiect:

Expoziția – eveniment ”Anul care nu a mai fost la fel” este continuarea proiectului ”Sărbători fără culori” realizat de Versus Visual Project în colaborare cu Raluca Radu, inspirat de conceptul  Andreei Ștefania Velicoiu și văzut prin lentilele fotografice ale lui Vlad Dumitru Munteanu și Ștefan Marinescu. Curator expoziție – Andreea Sandu, fondator Galeria de Artă Galateca. Expoziția este continuarea firească a proiectului ”Sărbători fără culori”, realizat la începutul acestui an și lansat în cadrul Galeriei de Artă Galateca din București, în perioada 3 – 14 februarie 2021.

Descoperirea și susținerea continuității obiceiurilor și tradițiilor din străbuni:

Ne dorim să ne întoarcem la valorile și rădăcinile noastre. La cele care ne definesc și de unde ne luăm puterea și energia de a merge mai departe atunci când lucrurile par că se năruie în jurul nostru. Să descoperim rădăcinile care ne ajută să ne ridicăm din ce în ce mai puternici și valorile universale care ne aduc împreună.

Să descoperim povești precum cea a lui Gheorghe Străjer și a Ansamblului Plaiurile Pojorâtei. O poveste ce merită să meargă mai departe în pașii de dans și să conducă Arcanul pe cele mai mari scene ale lumii. Prin tot ceea ce facem, ne dorim să sprijinim continuarea acestei tradiții moștenite din străbuni. Întreaga poveste a ”Străjerului unui Arcan” și cum poate fi această susținută puteți afla în continuarea aici: http://www.galateca.ro/ziua-v-strajerul-unui-arcan.html