Între 15 aprilie și 12 mai, Galeria Artoteca a Sectorului 2, București, va găzdui expoziția personală de pictură a artistului Marius Barb Barbone, „Confesiuni obsesive”.

Pentru Marius Barb, apropierea de mitologie prin subiectele alese este o a doua natură, prima fiind, fără doar și poate, aceea de artist. Lucrările sale atrag atenția datorită organizării, cromaticii și soluțiilor, dar cuceresc grație semnificațiilor cu care sunt înzestrate semnele vizuale propuse. Dacă în urmă cu ceva timp remarcam faptul că artistul surprinde de câte ori apar lucrările sale pe simeze, în ultimii ani, el confirmă cu fiecare dintre proiectele pe care le întreprinde.

După expoziția de grafică Veterotestamentar, în care aborda în manieră deopotrivă gnoseologică și angelologică mitul căderii, în expoziția de pictură Confesiuni obsesive, artistul abordează tema ispitei, privită mai degrabă din perspectiva mitului Zburătorului, decât din aceea a Izgonirii din Rai, respectiv a căderii în păcat, deși a păstrat ideea aripilor și a șarpelui. Interesant din punct de vedere iconografic este faptul că tema, așa cum a fost tratată, nu are conotații morale și nici peiorative. În acest proiect, Barbone, așa cum semnează artistul, echivalează ispita cu seducția și cu pierderea inocenței, ca proces firesc al vieții, nu ca act de incriminare sau accident de parcurs. Mai mult decât atât, conform discuțiilor purtate cu acesta, lucrările se bazează inclusiv pe experiențe și trăiri personale, cu conotații universale, totuși. Identificarea pictorului însuși cu seducătorul este în fapt garanția benignului care domină pânzele și triumfă în proiectul său.