Miercuri la ora 18 la galeria ArTEI din Bucuresti (Hanul cu Tei) se va deschide expozitia lui Ștefan Bertalan.
durata 23.02.2005 – 11.04.2005
cuvant de deschidere Ileana Pintilie

Galeria ArTei – Hanul cu Tei va invita sa luati parte la deschiderea expozitiei „Drumuri la rascruce” a artistului timisorean Stefan Bertalan care va avea loc în 23.02.2005 la ora 18.

Stefan Bertalan (n. 1930 în Hunedoara) a studiat la Academia de Arta din Cluj, iar din 1962 a devenit profesor de specialitate la Liceul de arte plastice din Timisoara si din 1970 cadru didactic la Facultatea de Constructii si Arhitectura a Institutului Politehnic din Timisoara.

Este fondatorul, alaturi de Constantin Flondor si Roman Cotosman, a primului grup experimental din România, Grupul 111 (1966-1969), apoi a Grupului Sigma, alaturi de Constantin Flondor si Doru Tulcan (1970-1981). Aceasta prima perioada a fost marcata de participarea sa cu un proiect individual (Polimorfism), alaturi de ceilalti doi membri ai Grupului 111, la Bienala Constructivista de la Nürenberg (1969). A emigrat în germania în 1984.

Bertalan a fost preocupat constant de cercetare în domeniul artei si de pedagogia artistica, a cautat raspunsuri neconventionale fata de societate si a integrat necesitatile de ordin social si urban în preocuparile sale artistice. În anii ’60 a experimentat abstractionismul, constructivismul si op-arta, iar din anii ’70 cercetarile sale s-au îndreaptat tot mai mult înspre natura privita în complexitatea interactiunilor fenomenelor si formelor sau a raporturilor dintre micro- si macrocosmos. Mijloacele sale de cercetare sau de exprimare plastica au fost desenul si pictura, fotografia, obiectul si environmentul plasat direct în natura, actiunea de tip land-art.

Stefan Bertalan este un artist care a jucat un rol foarte important în formarea unor tineri, în cadrul Liceului de arta transformat într-un “laborator” de cercetare al profesorilor-artisti, dar si a unei generatii de arhitecti (“scoala de arhitectura de la Timisoara”). Împreuna cu studentii sai de la Arhitectura a realizat o serie de actiuni având ca tema studiul formei, actiuni devenite în acea perioada unele dintre cele mai interesante din tara.

Selectia de lucrari din aceasta expozitie îsi propune sa prezinte o parte din aceste preocupari, cele de început – marcând drumul spre abstractie – precum si desene de observatie dupa natura si care ulterior erau integrate în actiunile sale.

Expozitia este deschisa pâna in 11 aprilie 2005.

Radu George Dumitriu

Manager – Galeria ArTei – Hanul cu Tei

[email protected]

www.artei.ro