București, 29 ianuarie 2021
Fresh 2021 | Alexandru-Ștefan Răduță și Radu-Mihai Tănasă
la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București
 
În perioada 1- 22 februarie 2021, Elite Art Gallery continuă seria expozițiilor #FRESH avându-i protagoniști pe Alexandru-Ștefan Răduță și pe Radu-Mihai Tănasă, doi dintre câștigătorii concursului de artă vizuală #FRESH, concurs inițiat de Elite Art Gallery în 2017 aflat în continuă dezvoltare. Aflat la cea de-a patra ediție, concursul se adresează tinerilor artiști din România care abordează tehnici specifice graficii și picturii și are ca scop  promovarea și creșterea vizibilității acestora pe piața de artă, oferindu-le oportunități noi de dezvoltare în plan artistic. Juriul ediției #FRESH 2021 a fost compus din criticul de artă Oliv Mircea și artiștii Doina Mihăilescu și Gheorghe Pop.

Alexandru- Ștefan Răduță, absolvent în 2019 al Universității Naționale de Arte București, Secția Pictură, urmează în prezent cursurile de masterat în cadrul Universității Naționale de Arte București, Secția Strategii de Creație în Pictură. Seria prezentă în expoziția FRESH, intitulată În oglindă ilustrează o mitologie a copilăriei autorului, într-un limbaj vizual simplificat, axat pe importanța cromatică a suprafețelor, realizate în tehnica colajului, decupate direct în hârtie colorată industrial. Tehnica aleasă este și ea, în sine, o reflexie a titlului. Personajele sunt desenate în oglindă pe spatele hârtiei, apoi decupate și lipite invers. În urma procesului de decupare vor rezulta două imagini identice ale aceleiași forme: una decupată, ca plin, și una rămasă, ca gol în hârtia din care a fost decupat plinul. Acest proces de duplicare a imaginii contribuie, de asemenea, la legătura dintre titlu și colaj. Titlul,  În oglindă semnifică, în mod simbolic, modul în care lucrările reflectă viața autorului, reprezentând un autoportret al copilăriei. Fiecare lucrare prezintă o scenă din amintirile și trăirile artistului, îmbrăcate în forma unor personaje și elemente cu rol simbolic. Elemente recurente precum cele acvatice, apa, animale și vegetație marină, personaje cu caracteristici acvatice, sunt simboluri ale originii; o origine a vieții, atât extrapolată, cât și individuală.

Radu-Mihai Tănasă, absolvent al Universității Naționale de Arte George Enescu, Iași,  Facultatea de Arte Vizuale, secția Grafică de Șevalet, este prezent în cadrul expoziției #FRESH 2021 cu o serie de autoportrete, intitulată  S.inful A.mused R.ed S.elf.  Intenția vădită a artistului, este să transmită sentimentele și atmosfera pe care a resimțit-o în timpul carantinei: ”Este bineînțeles, în primul rând o serie foarte personală, cu un rol de jurnal sau de arhivă proprie. Din punct de vedere tehnic, deși lucrările par a sugera un proces fotografic, imaginile au fost realizate cu ajutorul unui scanner portabil. Procesul de creare a constat în utilizarea unui scanner și a unei bucăți de plexiglass ca suprafață de captare a luminii. Pe lângă această instalație, au mai fost folosite și diverse obiecte comune, iar în unele cazuri, surse externe de lumină. Lucrările exploatează modul de captare a luminii pe care un scanner obișnuit îl posedă: se observă cum culoarea dispare odată cu profunzimea de câmp sau cum anumite trăsături pot fi exagerate sau tăiate pentru a evidenția o anumită trăire/ atmosferă. Intenția a fost atât una experimentală, cât și una conceptuală: utilizarea unui obiect neconvențional/ străin care să accentueze ideea de alienare; de asemenea, un scanner poate fi considerat un obiect de uz zilnic mult mai personal decât o cameră profesională clasică”. Radu- Mihai Tănasă
Expoziția va fi deschisă publicului începând de luni, 1 februarie, ora 11.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.