26 noiembrie – 25 decembrie 2020

Platforma online:  https://vimeo.com/showcase/magiccarpetsromania 
 

Artiști: Larisa Crunţeanu (RO), Vlad Dinu (RO), Daniel Djamo (RO), Mihai Gavril Dragolea (RO), Vojin Ivkov (SRB), Michal Kindernay (CZ), Marta Elina Martinsone (LV), Toni Mijač (HR)/Vlad Dinu (RO), Luisa Sequeira (PT), Ana Țăran (RO) 
Curator: Raluca Elena Doroftei.

În perioada 26 noiembrie – 25 decembrie 2020, Fundația Culturală META organizează un showcase online care prezintă lucrările a zece artiști activi în zona artei video și a cinematografiei. Lucrările au fost create pe parcursul celor trei ediții ale rezidenței de la Slon, între 2018-2020 și pot fi vizionate accesând platforma online https://vimeo.com/showcase/magiccarpetsromania  .

Evenimentul face parte din programul celei de-a treia ediții a programului “MagiC Carpets” – Rezidența artistică de la Slon (RO) și are loc în cadrul proiectului MagiC Carpets, o platformă dezvoltată de cincisprezece parteneri europeni, coordonată de Kaunas Biennial din Lituania, cu scopul de a realiza producții artistice noi împreună cu artiști și comunități locale. 

Artiștii selectați de către curatoarea Raluca Elena Doroftei în cadrul primei ediții (2018) sunt Larisa Crunţeanu (RO), Vojin Ivkov (SRB) și Michal Kindernay (CZ). La cea de-a doua ediție, care a avut loc în 2019 au participat artiștii Vlad Dinu (RO), Daniel Djamo (RO), Marta Elina Martinsone (LV) și Luisa Sequeira (PT), iar în acest an, au participat Mihai Gavril Dragolea (RO), Toni Mijač (HR)/Vlad Dinu (RO) și Ana Țăran (RO). 

Aflați mai multe despre artiști aici . 


Raluca Elena Doroftei este manager cultural și curator. Susține promovarea artiștilor și a culturii române în contexte internaționale prin activitatea sa în cadrul Asociației Clubul Ilustratorilor (2005-2007), a Galeriei Atelier 35 (2007-2009), a Fundației Culturale Meta (2008, din 2018 până în prezent), a Institutului Cultural Român din București (2008-2011; din 2015 până în prezent), a Institutului Cultural Român din Madrid (2011-2015) și a Asociației Pantograf (din 2020). Din 2018, este curator în cadrul proiectului MagiC Carpets, prin Fundaţia Culturală Meta, o platformă dezvoltată de 15 parteneri europeni, co-finanțată prin Programul Creative Europe al Uniunii Europene. Din 2019, este cercetător în cadrul The Institute of Public Art, Shanghai, China. Trăiește și lucrează la București.

Rezidența artistică de la Slon  este un atelier de lucru care durează 4 săptămâni și care se desfășoară anual în localitatea Slon, comuna Cerașu, județul Prahova și în București, România, propunându-și să reunească în timp regizori/artiști emergenți străini și români cu scopul de a încuraja mobilitatea culturală pe teritoriul Uniunii Europene și teritoriile conexe. Artiștii invitați realizează câte un proiect artistic (un film experimental/scurt-metraj) pornind de la cadrul oferit de rezidență. Aceștia explorează zona rurală românească și implică comunitățile locale pentru realizarea filmelor până la sfârșitul șederii lor în România. Unul dintre scopurile pe care și le propune Fundația META este de a reuni artiști locali și străini pentru a lucra împreună, privind locația în sine ca posibil material și conținut artistic. Satul Slon și împrejurimile acestuia, cu tot ce înseamnă istorie, tradiție, natură și potențial creativ al comunității locale, devine subiect de cercetare și de inspirație în proiectele artiștilor invitați.
 
MagiC Carpets este o platformă dezvoltată de cincisprezece parteneri europeni – Kaunas Biennial din Lituania – coordonatorul proiectului, Ideias Emergentes – Imerge din Portugalia, EVA International – Ireland’s Biennial of Contemporary Art din Irlanda, Folkestone Fringe din Marea Britanie, KUNSTrePUBLIK – ZK/U din Germania, Prague Biennale din Republica Cehă, Openspace.Innsbruck din Austria, Latitudo din Italia, LAB 852 din Croația, Novo Kulturno Naselje din Serbia, Fundația Culturală Meta din România, New Theatre Institute din Letonia, Trempolino din Franța, Jam Factory Art Centre din Ucraina și Tbilisi Photo Festival din Georgia. Platforma este destinată artiștilor, care au posibilitatea să fie selectați de unul dintre cei cincisprezece parteneri în rezidențe, cu scopul de a realiza producții artistice noi împreună cu artiști și comunități locale. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, al Uniunii Europene, iar mai multe informații despre proiect se regăsesc pe www.magiccarpets.eu. Ediția de anul acesta din România a fost co-finanțată de Admninistrația Fondului Cultural Național.

Dintre artiștii români recomandați de Fundația Culturală Meta și selectați în rezidențe internaționale, amintim de Daniela Palimariu în rezidență la Innsbruck, Austria (în 2018), Odeta Catană – la Riga, Letonia (în 2019) și Anca Benera&Arnold Estefan la Limerick, Irlanda (în 2019). Lucrările video create în cadrul rezidenței de la Slon prin proiectul MagiC Carpets beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale. În ultimii ani, filmele realizate la Slon au fost selectate la festivaluri internaționale de prestigiu: CineFestival, Los Angeles (USA) – 2016, Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda) – 2016, Festival Corto Corrente, (Roma. Italia) – 2016, Festivalul Filmului Francez (București, România) – 2015, 2016, 2017, Slamdance Film Festival (Utah, USA) – 2016, International Film Festival (Berlin, Germania) – 2018, etc.

Despre rezidență, puteți afla mai multe informații de pe site-ul Fundației Culturale Meta: http://metacinema.ro 
Despre proiectul MagiC Carpets, puteți afla mai multe informații de pe site-ul proiectului: http://magiccarpets.eu

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.