Cât de singure sunt mamele singure?

MONO, un podcast cu și despre familiile monoparentale.

Sezonul 1: mamele singure

MONO, o intervenție culturală cu și despre mame singure, produs de Cooperativa FIR și Sunete pe bune, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a debutat în luna martie 2020, chiar în săptămâna declarării stării de urgență, și se ajunge la public în luna noiembrie cu lansareaprimului sezon al podcastului omonim.

Pe lumea asta încă mai sunt adulți care spun senin că un copil e un semn și nu, nu e nici un semn, un copil e rezultatul unui sex neprotejat, nu vine de nicăieri, vine dintr-un spermatozoid care trebuie să ajungă la un ovul cumva. Și pentru asta ești responsabil ca adult. Nu cred că toți știm asta. Nu știm că un copil nu o să sudeze o relație, nu e bară de sudură, un copil o să tensioneze relația, venirea unui copil pe lume are nevoie de o relație care funcționează ca să nu se facă praf. Miruna S., 51 de ani, una dintre mamele MONO.

Părinții singuri există. Avem prieteni, cunoștințe, suntem sau putem deveni părinți singuri. E o realitate socială în creștere, în toată lumea. Chiar și în România. În Danemarca una din 3 familii este monoparentală. În Statele Unite 23% din copiii sub 18 ani cresc într-o astfel de familie. România nu are statistici oficiale. Eurostat spune că sunt 7% din totalul familiilor. 

Regulile jocului s-au schimbat. Familia nu mai are rol de supraviețuire, ea e o componenta esențială a fericirii. Nu mai stăm legați de glezne într-un cuplu pentru că așa se face. Familia nu mai e așa de tradițională, familia se schimbă sub ochii noștri, indiferent dacă acceptăm sau nu acest lucru. Ce e o familie monoparentală? Cum sunt părinții singuri? Care e firul roșu care leagă aceste experiențe, cum își cresc ei copiii, cum îi putem ajuta noi, ce face statul pentru ei? MONO își dorește să pună aceste întrebări pe agenda publică, să devenim interesați de acest fenomen în constantă creștere care va influența societatea românească.

La început părea așa bine, voia să știe, era foarte curioasă de ce? și tu nu ai cum să le explici de ce ul adevărat. Și am simțit că tot ce le spuneam eu cu Uneori oamenii nu se mai înțeleg, este mai bine pentru toată lumea să fim separați, nu era îndeajuns.  Acuma începe cu întrebări mult mai complicate. Dacă a fost așa nasol, de ce ați stat împreună:? Dacă e atât de nepotrivit de ce ai rămas? De ce ai intrat în relația asta, nu ți ai dat seama de la început?, culminând cu minunata frază: Eu cred că o să aleg mai bine decât tine. La care nu putem să spunem decât tradiționalul Doamne ajută! Adina, 42 de ani, mamă MONO.

Primul sezon din MONO a adunat poveștile a 9 familii monoparentale față cu realitatea: Adina, Crina, Domnica, Florentina, Judit, Mihaela, Miruna, Simina, Victoria. 9 mame și 13 copii. Părinții lor, foști și actuali parteneri, prieteni care au rămas, prieteni care au dispărut din peisaj, familii unite, familii de supraviețuitori, o comunitate de oameni pe care am cunoscut-o prin ochii părinților singuri.

Grupul de sprijin, viața lor personală, relația cu copiii, cu fostul partener, cum resimt ele transferul generațional, cum au trecut prin perioada stării de urgență, care este implicarea statului și ce ar putea instituțiile abilitate să facă sunt temele principale pe care le-am explorat.

(Copilul) Cred că își pune foarte multe întrebări. La un moment dat îmi zice deci aș vrea să am un tată. Aș vrea să am o soră și aș vrea să am un câine și după aceea într-adevăr trece la aș vrea să am un lego dintr-ălă și dintr-ăla. Acum cel puțin deal-uiesc cu chestia asta, ce lucruri ar vrea să aibă.  Eu o dau foarte tare pe faptul că există foarte multe tipuri de familii și cu foarte multe experiențe. Și pare că înțelege. Florentina, 39 de ani, mamă MONO.

Mai mult decât o intervenție culturală MONO s-a transformat într-o călătorie de viață, am trăit împreună momente faine, o izolare, o pandemie, am râs, am plâns, am aflat lucruri foarte personale, a fost un privilegiu să fim împreună timp de șase luni de întâlniri care s-au desfășurat în cele mai variate moduri și locuri: acasă, în sala de casting, în cabinetul de terapie, cu îmbrățișări; online – fiecare la ea acasă, în București, Bruxelles sau Teleorman; în parcurile bucureștene, cu distanțare fizică, mască, lebede gălăgioase, copii care se joacă și sirene de ambulanțe.

MONO este un exercițiu sincer și relaxat despre realitățile pe care le trăiesc părinții singuri din clasa de mijloc, din urbanul mare românesc, mame cu vârste cuprinse între 39 și 51 de ani. Am pornit cu mame pentru că ele sunt un procent covârșitor din numărul total și vom continua să vorbim cu părinți singuri, cu copii din familii monoparentale, vom merge și în orașe mici și în sate din dorința de a avea o imagine reprezentativă  despre noua realitate a familiei românești.

Puteți asculta MONO aici, ne puteți urmări pe site Cooperativa FIR și pe pagina de Facebook.

***

MONO, o intervenție culturală cu și despre mame singure, produs de Cooperativa FIR și Sunete pe bune, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Un concept de Roxana Crișan

Produs de Ioana Gonțea

Promovat de Denisa Niță

Interviuri realizate de Roxana Crișan și Mara Mărăcinescu

Scenarii: Roxana Crișan și Denisa Nită

Montaj și mixaj: Maria Sgârcitu, Mara Mărăcinescu și Teodora Retegan

Meșter digital: Liviu Pop

Andreea Chirică a ilustrat. Maria Sgârcitu a compus muzică. Raze de soare ne-au permis să folosim Vis împlinit.