Asociația VAR, în parteneriat cu DGASPC Sector 6 București, Ambasada României în Regatul Spaniei (Madrid), Scoala 153 din București, Associazione Romeni & Moldavi InVeneto, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune, Școala Gimnazială 141 Ion I.C. Brătianu București anunță premiera proiectului socio-cultural, Dia-Pozitiv.

DIA-POZITIV este la bază o lucrare de teatru documentar, încadrată într-o platformă web, gândită ca un labirint vizual și psihologic prin care vizitatorul trăiește o experiență unică într-un mod interactiv. Este o instalație a unei probleme sociale cu multiple straturi de interpretare și surprinzatoare ramificații intim-senzoriale.

Pe întreaga structură performativă au fost brodate povești adunate în procesul de documentare și cercetare a grupului de copii care au părinții plecați în afara țării. Unele povești sunt pe alocuri dure, chiar cu accente contondente, sunt ecouri ale unor mărturii rostite sau nerostite și acoperă un teritoriu social și emoțional mult mai larg decât cel propus inițial. 

Echipa proiectul își dorește ca prin această propunere să facă vizibile și auzite vulnerabilitățile și dilemele acestor copii ai Diasporei. Prin intermediul acestei platforme virtuale, povestea fiecărui copil va fi o experiență individuală și directă cu fiecare vizitator în parte – un părinte sau o persoană aflată într-un context similar, această interacțiune luând dimensiuni terapeutice, confesionale. 

Miza fundamentală a fiecărui vizitator în interiorul acestei platforme, acestui spațiu interactiv este una de conștientizare și experimentare pe calea unor recreări de situații într-un mod similar celui teatral. 

Cazul particular al conceptului online interactiv al proiectului DIA-POZITIV contribuie la împlinirea misiunii sociale asumată de la început – aceea de a fi mesageri și creatori ai unei punți de comunicare între copiii din țară și părinții plecați peste granițe. 

Proiectul va fi disponibil gratuit pe platforma http://www.dia-pozitiv.com începând cu 7 noiembrie 2020, ora 19.00. 

Echipa:
coordonator ateliere: Iulia Dromereschi, Magda Cernea, Sorana Țopa, Vero Nica, Ioana C.
documentare: Magda Cernea & Vero Nica
regie: Jenniffer Corrales & Andu Dumitrescu
text: Vero Nica
Muzica originală & sound design: Cezar Stănciulescu
imagine/montaj/post-producție/animație: Andu Dumitrescu
programator & software engineer: Călin Moldovan
consultant promovare: Mihai Pilcă
expert financiar: Mădălina Vlad
manager de proiect:: Vero Nica
_______________________________________________________
Distribuția în ordinea alfabetică:
Vlad Nemeș
Anca Pitaru
Ela Alexandrina Borteanu (vocea copilului)
Ovidiu Ușvat
Arcadie Rusu
Ionuț Iftimiciuc (vocea Fricii)
Vero Nica
_______________________________________________________
Proiect implementat în parteneriat cu DGASPC Sector 6 București, Ambasada României în Regatul Spaniei (Madrid), Scoala 153 din București, Associazione Romeni & Moldavi InVeneto, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune, Școala Gimnazială 141 Ion I.C. Brătianu București.
________________________________________________________________________
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
________________________________________________________________________
Mulțumiri: DB Dental Expert SRL / Dalina Agency / Barber Society Cluj / Dragon Fly COMICART SRL / Sfera Dekor / Ian Butaru / Cezara Conțiu / Smaranda Tudor