Cea de-a treia ediție a Taberei Internaționale de Sculptură Monumentală se desfășoară în perioada 1-31 octombrie 2020 în Parcul Municipal Vest din Ploiești. Această tabără este parte a proiectului Muzeul de sculptură în aer liber Ploiești, inițiat de asociația culturală 24.PH.arte

Participă artiștii: Ana Maria Negară, Dinu Câmpeanu, Alfred Dumitriu, Nicolae Ovidiu Popa, Florin Strejac, Ioan Pop Vereta și Maxim Dumitraș (coordonator artistic)

Cei șapte sculptori prezenți la această ediție lucrează zilnic, cioplind blocurile masive de marmură, în proximitatea serelor din parc. ( vezi album foto aici). Sculptorii s-au încumetat să cioplească blocuri de marmură de Rușchița, cu greutate inițială chiar și de peste 10 tone, folosind unelte precum flexuri cu discuri de tăiat, ciocane dălți și șpițuri. Trecătorii îi pot vedea pe artiști la lucru și pot interacționa cu ei. Astfel au ocazia să se convingă că sculptura are atât o parte elaborată de creație cât și o parte de muncă fizică covârșitoare, trudă fără de care lucrarea finală nu s-ar putea naște. La final sculpturile din acest an vor fi amplasate într-un concept arhitectonic special gândit pentru acest parc, fiind expuse pe socluri cu fundații masive, alături de sculpturile create în ultimii doi ani. Unele sculpturi fac parte dintr-un ansamblu gândit inițial de autor.

*

“Nu există patriotism fără patrimoniu”

*

fotografii Lucian Muntean

Galerie foto Parcul Municipal Vest – Ploiești

Am avut ocazia să-i văd pe sculptori la lucru, în plin proces de creație trudă și praf!

Ana Maria Negară

Artistă stabilită la Iași

Titlul lucrării: “Catarsis- rugăciune”.

Dimensiunea 250x100x75 cm, bloc de marmură de Rușchița cu greutatea inițială de 9 tone.

Pe suprafața lucrării sunt sculptate în relief și încifrate mesaje într-o veche caligrafie.

Conceptul de labirint este o veche preocupare a artistei, lucrarea aceasta făcând parte dintr-o serie inițiată în 2012. Sculpturi din această serie au mai fost făcute în Egipt 2016 și Israel 2020.

Galerie foto

*

Dinu Câmpeanu

București

Titlu: “Ștergar”

Dimensiuni 240x130x130, bloc de marmură de Rușchița cu greutatea inițială de 11 tone.

Sculptura face parte dintr-un ciclu de lucrări, intitulate “Ștergare”, acestea fiind expuse la Corbeanca, Caransebeș, Miroși jud AG. Cele de exterior sunt cioplite in piatră, iar cele de interior sunt din lemn sau bronz

Galerie foto

*

Alfred Dumitriu

București

Titul: “Răsărit” – (un răsărit pandemic din mască)

Dimensiunea 250x127x87 cm, bloc de marmură de Rușchița.

Lucrarea face parte dintr-un grupaj de trei piese, prima sculptată acum 2 ani.

Tema răsăritului de soare este o veche preocupare a artistului. Când are ocazia să fie pe malul mării nu ratează ocazia să vadă răsăritul. Îl admiră, îl studiază și se inspiră atât din forme cât și din jocul luminii în reflexiile de pe apă.

Galerie foto

*

Florin Strejac

Târgu Mureș

Titlu: “Covorul zburător”

Dimensiuni 110x140x200 cm,  bloc de marmură de Rușchița, cu greutatea inițială de 7 tone

Această temă, care îmbină linii drepte și volume curbate a fost începută prin anul 2000. Lucrări din acest ciclu au fost sculptate și au rămas expuse în China, India, Turcia, SUA, Belize, Mongolia, artistul a participat pa peste 60 de simpozioane de sculptură.

Galerie foto

*

Nicolae Ovidiu Popa

București

Titlu: “Troiță – întâlnirea dintre verticală și orizontală”

Dimensiuni 700×330 cm, dintr-un singur trunchi de stejar, care are peste 290 de inele de creștere

Tema aleasă pentru acest simpozion este închinată momentului Trianon 1918, jertfei poporului.

Crucea cu suprafețe minimaliste va avea pe fată aplicată o compoziție cu Sfânta Împărtășanie simbolizată de potir.

Galerie foto

*

Maxim Dumitraș

Sîngeors Băi

Titlu: “Veriga”

Dimensiune inițială 11 tone, bloc de marmură de Rușchița, din care vor rămâne 6 tone.

Sculptura va fi montată în ansamblu cu alte doua lucrări, care au ca elemente de compoziție niște forme care generează un cadran solar. Jocul umbrei și al luminii în corelație cu soarele, sugerează o relație interior-exterior și urmărirea metafizică a luminii.

Galerie foto

Ioan Pop Vereta

Titlu: “Moștenire”

Dimensiune: 205x135x105 cm bloc de marmură de Rușchița

Ioan Pop Vereta  l-a avut ca asistent pe Ionuț Bazon, absolvent al liceului de Arte din Ploiești, aflat la primul simpozion de sculptură.

Galerie foto