“Coloranți naturali în arta textilă contemporană” este un proiect expozițional ce are ca scop crearea unei conexiuni între arta textilă contemporană și patrimoniul textil românesc, european și universal, prin intermediul coloranților naturali. Coordonat de Asociația Știința și Patrimoniul Cultural în Conexiune (Asociația i-CON), proiectul este realizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București (UNArte) și, desigur, Muzeul ASTRA. Proiectul este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul se bazează pe cercetările interdisciplinare efectuate de specialiștii români pe piese textile din colecții muzeale românești în perioada 1997-2020, studii care au evidențiat utilizarea unui număr mare de coloranți naturali din plante și insecte, din surse biologice locale sau comercializate.
În cadrul proiectului, tineri artiști, studenți ai Universității Naționale de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, Departamentul de Arte Textile și Design Textil,  au  utilizat o selecție a surselor biologice identificate – indigo, coșenil american, roibă, drobiță, gaude – și alte plante din flora autohtonă, pentru a realiza obiecte textile, panouri decorative, instalații artistice. Acestea au fost  expuse alături de textile tradiționale din expoziția permanentă a Complexul National Muzeal ASTRA (Muzeul ASTRA) din Sibiu, într-o expoziție asociată Conferinței Dyes in History and Archaeology 39 (DHA 39), organizată de Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, Asociația i-CON, Muzeul Textilelor Băița și Muzeul Național de Istorie a României, în perioada 14-17 octombrie 2020, 

https://39dha2020sibiu.wordpress.com/

Coordonator proiect: Irina Petroviciu

Curatori: Daniela Frumușeanu și Iulia Teodorescu

Expun: Emilia Boșoi, Dana Dincӑ, Daniela Frumușeanu, Teodora Ionescu, Theodora Nӑstasie, Ioana Laura Neacșu, Raluca Elena Neagoe, Mihaela Sȋrbu, Ramona Şercӑianu, Ioana Cӑtӑlina Tepșan, Roxana Tudor, Adriana Maria Tudorache, Ana-Maria Vlad

Artist invitat: Andrea Bernath

Invitat special: Grӑdina de plante tinctoriale Sarmentum

Miercuri, 14 octombrie 2020, la ora 12:00, în sala de expoziţie din Pavilionul Muzeal Multicultural al Muzeului ASTRA (str. Pădurea Dumbrava nr. 16, Poarta principală)  a avut loc vernisarea expoziţiei. Expoziţia va fi deschisӑ pânӑ la sfârșitul lunii decembrie a.c.

Cu această ocazie, vă informăm că în cadrul aceluiaşi proiect, sâmbătă, 17 octombrie 2020, la Pavilionul de joc din Jina, Muzeul în aer liber (lângă scena de la lac), între orele 11:00-13:00, s-au organizat  ateliere de eco-printing şi vopsire tradițională cu plante tinctoriale, deschise tuturor celor interesaţi.

 „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.”