SIMPOZIONUL NAȚIONAL DE ESTETICĂ „Vitralii de excelență cultural-artistică națională” 30 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA CENTRULUI DE CULTURĂ  „GEORGE APOSTU”

Lumea – o nouă „Arcă a lui Noe”, plutind în acest colosal „diluviu” pandemic în așteptarea unui semn izbăvitor: un pescăruș, o nouă linie de pământ la orizont; un alt început pentru aceeași veche poveste a umanității. Adăugând acestui „spectacol” frigul și plumburiul anotimpului autumnal, pare că tot ce mai avem de făcut este să ne lăsăm învăluiți în acordurile orchestrei „lumii – Titanic” în așteptarea finalului.

Și totuși, pentru că viața nu este altceva decât o simplă proiecție spiritual-cognitivă a trecerii noastre prin acest spațiu încărcat de mister și de rosturi (încă) nedeslușite, Centrul de Cultură „George Apostu” vă propune o recalibrare culturală a perspectivei asupra lumii. Tocmai de aceea, luna noiembrie va fi pentru noi o lună aniversară, în încercarea noastră de a marca cei 30 de ani de la înființarea instituției printr-o veritabilă sărbătoare a culturii marca Centrul de Cultură „George Apostu”; o sărbătoare a interferențelor cultural-artistice, în care vom pune la loc de cinste Culoarea, Forma, Sunetul și Cuvântul scris sau rostit, adică toate elementele ce ne-au definit și ne definesc instituțional.

Gândite inițial pentru a se derula în perioada 22-23 octombrie 2020, activitățile culturale aniversare vor fi reprogramate pentru perioada 12-13 noiembrie 2020, ca urmare a recentelor prevederi cuprinse în HCJSU nr. 39 din 07.10.2020, a alarmantei evoluții la nivel local și național a incidenței SARS-CoV-2 în rândul populației, dar și din rațiuni elementare de precauție.

Cu excepția zilelor de desfășurare a evenimentelor, conținutul programului cultural și locurile derulării acestuia rămân aceleași, după următorul calendar:

Joi, 12 noiembrie 2020

Ora 17.00, Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău

  • Deschiderea oficială a programului aniversar

      „Vitralii de excelență cultural-artistică națională”

  • „Meditație” – expoziție de desen, ceramică, sculptură – George Apostu

          din colecțiile Adrian Năstase, Valentin Macovescu, Eduard Mircea Uzunov

(cu sprijinul Asociației Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase – ASAF), dar și din colecțiile Radu Călin Georgescu și Centrul de Cultură „George Apostu”

  • Lansarea albumului de artă „Reîntâlnire” – Nicolae Fleissig (Franța)
  • Lansarea albumului de artă „Albastru” (Rezidența Internațională de Sculptură)
  • Lansarea revistei „Vitraliu” nr. 52-53 (octombrie 2020)

Vineri, 13 noiembrie 2020

Ora 11.00, Teatrul Municipal „Bacovia”

  • „Împliniri: 30 de ani de existență”. Sesiune de comunicări
  • „Spectacolul cărții”:

              Mircea M. Ionescu: Jurnalul unui om norocos, Editura Creator, 2020, Brașov

              Gheorghe Iorga: Despre ce vorbește Lucrețiu când vorbește despre plăcere, Editura Limes, 2020, Florești (Cluj)

              Celălalt Valéry, Editura Limes, 2020, Florești (Cluj)

  • Concert de prânz:

Cvintetul „Consonanțe” și soprana Gabriela Iștoc

Ora 18.00, Sala „Ateneu” a Filarmonicii „Mihail Jora”

  • Concert de gală:

              Corala „Armonia”, Constanța

              dirijor: arhid. lect. univ. dr. Ion Iulian Dumitru

Cu speranța că evoluția pandemică nu ne va obliga să operăm alte modificări în programul aniversar al lunii noiembrie, vă transmitem îndemnul de a fi alături de noi în perioada 12-13 noiembrie 2020 și de a nu renunța să credeți în singurele valori ce conferă frumusețe acestei lumi: valorile cultural-artistice.

Pentru concertul de gală susținut de Corala „Armonia” în data de 13 noiembrie 2020, biletele pot fi achiziționate de la sediul Centrului de Cultură „George Apostu”, agenția de bilete a Teatrului Municipal „Bacovia” sau de pe platformele myticket.ro și entertix.ro. În condițiile în care evenimentele programate nu se vor putea organiza, biletul de acces achiziționat va putea fi folosit pentru o nouă dată (în cazul reprogramării evenimentului) sau, în cazul anulării evenimentului, valoarea acestuia va fi returnată prin casieria instituției.

Programul cultural pentru anul 2020 al Centrului de Cultură „George Apostu”, în care acesta sărbătorește 30 de ani de la înființare, se desfăşoară sub genericul „Artă, Cultură, Tradiție – Călătorii spre eternitate”.