Asociația ArtCrowd-Artiști în educație organizează alături de partenerii săi, Simpozionul “Back to the Future- Design românesc la intersecție”, în data de 12 noiembrie 2020 la Uniunea Arhitecților din România, în București, ca parte a proiectului ”Back to the Future-Design românesc la intersecție”, proiect dedicat memoriei arhitectului Ion Popa, pionier al designului românesc.

Designul românesc a parcurs diferite etape, odată cu începerea utilizării termenului pentru întâia oară în mod oficial, în anul 1974, în revista Scânteia, în anunțarea primului și singurului de până acum Seminar Național de Design din același an. A fost rodul unei munci de pionierat a unor profesioniști din varii domenii care au lucrat împreună, inclusiv din zona teatrului, a artelor vizuale, a marketingului, a relațiilor publice sau a arhitecturii. Deoarece arhitectul Ion Popa alături de profesioniști de nivel înalt cu care a colaborat a deschis numeroase căi într-un număr de domenii noi la acea vreme, și Simpozionul “Back to the Future” 2020 va fi organizat în memoria sa.

Simpozionul “Back to the Future” 2020 este dedicat tinerilor designeri și studenților în design și în domenii conexe, și va avea ca obiectiv, odată cu stabilirea reperelor istorice, aducerea împreună a unor oameni conectați la istoria designului românesc precum și la viitorul acestuia. Lucrările prezentate vor avea ca subiecte: Inceputurile designului romanesc  in contextul anilor 70 și 80 și a manifestărilor importante din domeniu, design românesc actual radiografiat de generații diferite, designul românesc în contextul internațional și posibile direcții viitoare.

Printre invitați să prezinte se numără personalități în domeniu precum:

Lector univ. dr. Mirela Duculescu (Istoria și teoria designului, Universitatea Natională de Arte, București, Departamentul Istoria și teoria artei)

Dr. Ioana Sanda Avram (Designer, cercetător în științele modei, președinte Filiala Design, Uniunea Artiștilor Plastici din România, UAP)

Andrei Borțun (Romanian Design Week, The Institute)

Radu Vișan (Designer, Asociația alt.F.E.L.)

Dr. Liviu Mureșan (Președinte Fundația EURISC)

Arh. Vlad Calboreanu (arhitect și designer, membru Studio DA (1973- 1979), cadru didactic Universitatea Natională de Arte, București, departamentul Design între 1978 – 1990)

Prof. univ. dr. Dinu Dumbrăvician (Universitatea Natională de Arte, București, Departamentul Design)

Simpozionul “Back to the Future- Design românesc la intersecție” are loc în data de

12 noiembrie, 9 00-17 00, Uniunea Arhitecților din România, Str. Jean Louis Calderon nr 48, București și online, cu înscriere prealabilă la [email protected]

În cadrul evenimentului  purtarea corectă a măștii precum și distanțarea de minimum 1 50 m este obligatorie. Pe tot parcursul simpozionului se va limita accesul în spațiul Simpozionului la 5 persoane concomitent.

Coincide cu Finisajul expoziției ”Back to the Future- Expoziție comemorativă arh. Ion Popa”.

Toate evenimentele proiectului se desfășoară cu respectarea tuturor regulilor sanitare speciale în vederea prevenirii răspândirii SARS-CoV-2.

 www.backtothefuturedesign.ro

www.artcrowd.eu

Parteneri: Uniunea Arhitecților din România/ UAR, Universitatea Națională de Arte/UNArte- Departamentul Design, Academia de Studii Economice/ASE, Universitatea Națională de Arhitectură și Urbanism/UAUIM,  Prosper-ASE, Asociația  TFR Alumni – EduConect

Parteneri media: Modernism.ro, Revista Arhitectura, Radio România Cultural

”Back to the Future-Design românesc la intersecție” este un proiect organizat de Asociația ArtCrowd-Artiști în educație și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, A.F.C.N.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.