Vernisaj: 8 octombrie, joi, ora 18
Expoziție (Clarobscur): 08.10 – 08.11.2020
Leilei gallery
Aurel Vlaicu, nr. 80-90, București
Ușile galeriei se vor deschide pentru vizitatori cu un nou spectacol pe 8 octombrie, joi, cu seria de lucrări Clarobscur a artistului.| Clarobscur va fi disponibil pentru vizionare 08.10-08.11.2020
“DINCOLO DE WIKIPEDIA
Miza acestui proiect este să recupereze şi să confrunte paleta de semnificaţii atribuite clarobscurului ca experienţă vizuală cu ceea ce se întâmplă în străfundurile conştiinţei noastre umane, noi fiind văzuți ca actori în spaţiul social. Un jurnal în care sunt marcate, cu alb şi negru, lumina şi întunericul, speranţa şi deznădejdea, zona iradiantă a fiinţei noastre, angoasele şi tenebrele ei.
Pe de o parte, este o analiză focalizată pe interesul pentru acest tip de contrast valoric, o modelare nuanţată sau clară a umbrelor şi a luminii, degradarea perspectivei atmosferice, diverse tipuri de ecleraje pe obiect sau spaţializări formale şi informale, crearea misterului umbrelor şi a tainei întunericului, iluminarea arbitrară ca opusă acceptării luminii aşa cum cade ea în mod natural etc.
Pe de altă parte, dincolo de exerciţiul de limbaj grafic şi pictural în sine, clarobscurul este astăzi mai ofertant ca oricând la nivel de semnificaţii în exprimarea realităţilor contemporane „clare” şi „obscure”. Este o încercare de abordare semiotică deoarece semnificaţiile lui chiarobscuro depăşesc graniţele stricte ale artei. Încărcătura metaforică, mistică, socială a termenilor transcende graniţele artei relevând umbrele şi luminile vieţii noastre.
O lume fără „linii” de contur, o lume doar a contrastelor… Oare nu aceasta este lumea în care trăim?
Translatată în spaţiul cotidianului, tehnica clarobscurului – sugerarea constrastantă a luminii, umbrelor şi întunericului, trece pe planul doi, potenţialul de semnificaţii oferit de ea fiind de maximă actualitate.
Clarobscurul devine o modalitate de (re)definire artistică a unei lumi incerte, nedecise, mereu în căutare de ceva şi cineva, o lume a celor de la margine, de la periferie, a celor în căutare de „lumină” sau fugind dinspre „lumină”. Clarobscurul secolului XXI devine astfel pentru artist, mai mult ca oricând, un mod de a participa la discursul public, de a fi prezent, de a lua atitudine, de a protesta, de a se revolta şi nu doar de a-şi demonstra veleităţi şi abilităţi artistice.” – Petru Lucaci

Recent Comments