Eikon / Christian Paraschiv la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București
 
În perioada 5 octombrie-6 noiembrie 2020, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistului Christian Paraschiv, intitulată „Eikon”. Lucrările se citesc prin termeni de interpretare vizuală a conceptului de eikon (imagine), în procesul de tranziție de la cultura greacă păgână la cultura creștină. O serie inedită de pictură, menită să descifreze simboluri, va îmbrăca spațiul galeriei timp de o lună prin semne ce dispută frumosul la granița dintre vizibil și invizibil.
Expoziția va fi deschisă publicului începând de luni, 5 octombrie, ora 14.00, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă.

„De ce existau două concepții ale imaginii și două semnificații ale cuvântului eikon atât de diferite? Și în ce măsură și în ce mod sunt diferite aceste două concepții? Pentru a înțelege, trebuie să restabilim principalele poziții teoretice pe care cultura greacă, păgână, și apoi creștină, le-a dezvoltat prin noțiunea de eikon.
Într-adevăr, nici cunoașterea și nici măcar frumusețea, nu au fost obiectivele principale ale activității figurative creștine, care, mai degrabă decât să realizeze cunoașterea veridică sau un obiect frumos pentru ochi, a avut funcția de a transfigura, a ascunde, chiar în anumite cazuri a „cripta”, ceea ce a dus la reprezentare. Până la punctul în care ar trebui să vorbim despre imaginea creștină timpurie, nu despre o operă de recompunere, ci mai degrabă despre o reală operă de descompunere a vizibilului, capabil, mai ales în primele secole de producție, trebuie să admitem evoluția termenului, nu pentru a face invizibilul „vizibil”, ca grecii, ci dimpotrivă, pentru a face vizibil „invizibil” într-o anumită măsură, dezintegrând astfel o formă de viziune și o tradiție iconografică seculară. Logici de reprezentare total opuse și, în cele din urmă, două semnificații distincte ale cuvântului eikonˮ. Christian Paraschiv
 
Christian Paraschiv (n. 1953, București) este un reprezentant de seamă al generației ‘80. Artist multimedia, pictor, sculptor, fotograf, creator de proiecte multimedia și instalații, Christian Paraschiv transformă radical arta experimentală românească în spiritul estetic al postmodernismului european. Artistul creează lucrări radicale și inovatoare prin utilizarea propriului corp și al propriului ADN în instalații, picturi, sculpturi, proiecte multimedia și albume de artist. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România începând cu anul 1978 și membru La Maison des Artistes din Paris începând cu anul 1986, artistul se face remarcat cu o activitate prolifică la nivel național și internațional prin numeroase expoziții personale și de grup, performance-uri și proiecte multimedia. Pe teritoriul țării, artistul își construiește o activitate fructuoasă în jurul grupului Prolog alături de Horea Paștina, Paul Gherasim, Constantin Flondor și Mihai Sârbulescu. Printre cele mai recente premii obținute de artist se numără: Premiul Constantin Brâncoveanu acordat de Fundația Alexandrion din România (2019) și Premiul pentru Diaspora acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România (2017).
 
Acest proiect face parte din programul de susținere a galeriilor de artă din București inițiat de Primăria Capitalei prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și Centrul Cultural Expo Arte.
 
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.