30.09-01.10.2020, Muzeul Național de Artă Contemporană, București

Proiectul despre corp, identitate și sexualitate Don’t Bite Your Tongue [nu-ți mușca limba] al asociației Developing Art (scurt: DBYT), în colaborare cu mai mulți artiști români și internaționali, prezintă o instalație performativă la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) pe 30 septembrie și 1 octombrie, în intervalul orar 18:00 – 21:00. Instalația DBYT, concepută de Alina Ușurelu împreună cu Andrei Cincan și coregrafiată de Jack Thomson, are ca element central o structură hibridă, la granița dintre uman și vegetal, ale cărei ramuri invită spectatorii în 5 spații intime și interactive pentru a descoperi povești despre sexualitate. Poveștile folosite în instalație sunt reale și au fost colectate de echipa DBYT prin interviuri de la 25 de persoane cu vârste și identități diferite.

Etapa de cercetare s-a desfășurat în primăvara și vara acestui an, când echipa a colectat mărturii voluntare și anonimizate despre sexualitate și identitate, prin intermediul a patru chestionare deschise publicului și 25 de interviuri unu la unu. Toamna aceasta proiectul „Don’t Bite Your Tongue” duce mai departe aceste povești personale prin mișcare, sunet și imagine, într-un spațiu care provoacă normalizarea discursului public cu privire la sexualitate și chestionează granițele binarității, printr-un fir narativ fluid care expune nevoia umană, comună și naturală de căutare a intimității sexuale.


„Cel mai important mesaj pentru public este ca, măcar atunci când intră în spațiul instalației, să uite fiecare că e bărbat, femeie, queer și să se gândească la felul în care își caută momentele de intimitate sexuală, împărtășite sau solitare. Apoi să se reflecte în poveștile pe care le ascultă. Cel mai frumos lucru este că nu vor ști niciodată de la cine vine povestea, iar asta elimină din start prejudecățile legate de gen și alte stereotipuri.” – Alina Ușurelu 

Instalația (cu performance) poate fi văzută pe terasa Muzeului Național de Artă Contemporană din București miercuri și joi, 30 septembrie și 1 octombrie, în intervalul orar 18:00 – 21:00.

Accesul în spațiu se face cu mască. Având în vedere contextul actual, în spațiul instalației pot intra câte 10 spectatori o dată pe o durată de 30 de minute. Spectatorii sunt rugați să își rezerve un loc în intervalul orar dorit aici: shorturl.at/txJOR


Înainte de instalație și performance, publicul mai este invitat pe 20 septembrie la o lectură performativă & party „Don’t Bite Your Tongue” la Apollo111, în spațiul Mercato Kultur, Strada Gh. Demetriade, Nr. 6-10. Accesul se face pe bază de rezervare pe linkul: https://bit.ly/ialoc-mercato

Echipa proiectului: 

Instalație:
Concept: Alina Ușurelu

Design sculptură: Andrei Cincan

Coreografie: Jack Thomson

Sunet: Alexandros Raptis

Performeri: vor fi stabiliți în urma call-ului și al atelierului audiție cu Alina Ușurelu și Jack Thomson. 

Producător: Irina Marinescu

Producție sculptură: Highberg Solution

Proiect: 

Coordonatoare cercetare: Dana Berghes

Consultanți artistici: Andreea Novac, Bianca Oana, Irina Marinescu, Karin Budrugeac, Paul Dunca, Codruța Pohrib

Psihoterapeută: Diana Frazzei

Comunicare: Dana Berghes, Karin Budrugeac

Asistentă de producție: Anca Ușurelu

Documentare foto-video & producții textile: Sabina Suru

Producător: Asociația Developing Art

 

Parteneri: Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Apollo 111, Modul Cărtureşti, Linotip – Centrul Independent Coregrafic, Mercato Kultur.

Sponsor oficial: Highberg Solution

Parteneri media: Gala Societăţii Civile, Feeder, Modernism, Museum of Intimacy, Vice, SUB25

Proiectul „Don’t Bite Your Tongue” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.