Lansare site www.nicogosian.art 

Un prim pas spre digitalizarea lucrărilor de artă ale maeștrilor artei contemporane românești a fost făcut zilele trecute prin apariția site-ului www.nicogosian.art. Dedicat memoriei pictorului român de origine armeană, Ervant Nicogosian, site-ul își dorește să reunească în format digital, lucrările realizate de acesta pe parcursul a peste 60 de ani de creație artistică neîntreruptă.

Povestea lui Ervant Nicogosian, începută la sfârșitul anilor 20 ai secolului trecut la Odessa, continuă timp de 7 ani și jumătate în cruntul Gulag rusesc unde și-a petrecut tinerețea, va fi marcată de întoarcerea într-o Românie aflată sub totalitarismul lui Dej și apoi a lui Ceaușescu, urmând a putea să se exprime liber începând cu anii 90 o dată cu căderea comunismului.

Considerat un maestru al expresionismului abstract românesc, Nicogosian a continuat să picteze în ultimii ani de viață, lipsit de simțul vederii. Lucrările din acest ultim ciclul au fost dedicate amintirilor din Gulagul rusesc, artistul, adolescent la aceea vreme, trecând prin experiențe îngrozitoare în lagărele de muncă de la Oranke, Aktiubinsk, Karaganda, Kokuzec sau Akiatan.

Supranumit “Pictorul orb care a învins întunericul“, maestrul Nicogosian redă prin lucrările sale, fie că vorbim de ciclul “Ferestrelor” realizat în anii 70 ai secolului trecut sau de cel al “Curții Vechi” din anii 80, o imensă suferință dublată de o dorință de eliberare dar și o imensă poftă de viață.

Transpunerea în context digital a operelor lui Nicogosian s-a făcut prin strădania și dedicarea moștenită de la tată, respectiv bunic, de către cele două continuatoare ale numelui Nicogosian, dna conferențiar dr. Gilda Mologhianu (fiică), respectiv dna dr Alina Frunză (nepoată).

“Site-ul își propune să ofere posibilitatea iubitorilor de artă să cunoască opera artistică a tatălui meu. Cred cu tărie că expunerea în mediu online a lucrărilor artiștilor contemporani români va contribui la o mai bună cunoaștere a activității acestora în rândul tinerilor și nu numai. Identificarea și expunerea în mediul virtual a întregii opere realizate de Ervant Nicogosian va continua în perioada următoare“  a declarat dna conferenția dr. Gilda Mologhianu.